Kurbanlık uygulaması yayına girdi | Kurbanlık uygulaması nedir?

Kurbanlık uygulaması yayına girdi | Kurbanlık uygulaması nedir?
Yaklaşan Kurban Bayramı'nda vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanlığının küçükbaş ve büyükbaş hayvanları kimliklendirerek kayıt altına aldığı Hayvan Kayıt Sistemi (TÜRKVET) mobil uygulaması sayesinde alacağı kurbanlığın yaş, aşı, sevk ve doğum gibi tüm bilgilerini cep telefonundan anlık öğrenebilecek.

Kurban Bayramı yaklaşırken yeni tip koronavürs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için teknolojiyi ön plana çıkaran Tarım ve Orman Bakanlığı, birçok uygulamayı da vatandaşların kullanımına sunuyor.

Geçen yıllarda tüketiciler için bir Avrupa Birliği projesi olan Hayvan Sağlığı ve Refahı (HaySag) mobil uygulamasını kullanımına sunan Bakanlık, şimdi ise temmuz ayı itibarıyla Bakanlıkça yeni geliştirilen TÜRKVET mobil uygulamasını vatandaşın kullanımına açtı.

Bu mobil uygulama sayesinde sığır cinsi ile koyun ve keçi türü hayvanların küpe numarasını girerek sorgulama yapan vatandaşlar, alacakları kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, doğum tarihi ve aşı bilgileri ile "Ana Uygunluk Durumu" ve sevk edilmesi istenen hayvanların "Sevk Uygunluk Durumu" ile ilgili bilgileri anlık öğrenebilecek.

Cep telefonlarına indirebilen TÜRKVET mobil uygulamasıyla yetiştiricilerin il ve ilçe müdürlüklerine gelmesine gerek kalmadan hayvanlarına ait kayıtları takip edebilmesi ve daha sağlıklı bir veri tabanının oluşturulması ile kurum iş yükünün de hafifletilmesi hedefleniyor.

Erzurum Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erhan Çiftgül, Tarım ve Orman Bakanlığının temmuz ayında uygulamaya koyduğu TÜRKVET mobil uygulamasını anlattı.

Kurbanlığın hayat hikayesini cep telefonundan öğrenme imkanı

Eskiden hayvan alacak vatandaşların HaySag mobil uygulamasını kullandığını belirten Çiftgül, "Bakanlık bu uygulamayı daha da geliştirip ileri götürerek TÜRKVET mobili devreye koydu. Böylece içerisinde hayvanın hayat hikayesi olan, aşılama çalışmalarını ve hayvana ait bilgileri gösteren uygulama oldu." dedi.  

Çiftgül, vatandaşların cep telefonlarına TÜRKVET mobil uygulamasını indirip kullanabileceklerini aktardı.

Satın alınacak kurbanlık hayvanın küpe numarasının mobil uygulamaya yazılmasıyla hayvanın tüm bilgilerinin ekrana yansıyacağını anlatan Çiftgül, "Vatandaşlar, hayvanın küpe numarasını TÜRKVET mobil uygulamasından sorgulatarak doğduğu tarihten bugüne kadar yapılan aşılama çalışmalarını, doğurduğu hayvan sayısı ve kurbanlık olup olmayacağını TÜRKVET'in mobil veya HaySag'ın uygulaması ile öğrenebilir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.