Mahir Ünal'dan ABD açıklaması

Mahir Ünal'dan ABD açıklaması
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ABD'nin yaptırımlarının hükümete ya da 2 bakana karşı değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı bir saldırgan tutum olduğunu söyledi. Ünal ayrıca, Türkiye'nin 1974'te ambargo uygulanan ülke olmadığını, dünyanın da o dönemdeki dinamiklerden çok farklı bir şekilde ilerlediğini kaydetti. Ünal, idam tartışmaları ve CHP'nin kurultay sürecine dair de değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi değerlendirdi.

NTV yayınında açıklamalarda bulunan Ünal'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir süreç bu. İki bakanımızla ilgili yaptırım kararı, iki bakanımız ve hükümetimizle ilgili değil. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı saldırgan tutum. ABD ile yaşanan sürece bakınca ABD yönetiminin bir süreden beri sadece Türkiye'ye değil birçok ülkeye dönük yaptırımlar uyguladığını, tehditkar bir dil kullandığını görüyoruz.

"Rusya ve İran denkleminde değerlendirme yanlışına düşüyorlar"
Türkiye'ye dönük yaptırımları birileri Rusya, İran denkleminde değerlendirme yanlışına düşüyorlar. Türkiye Almanya ile mukayese edilmelidir. Bütün olarak ABD'yi değil de ABD'nin içinde belli kanatlar var. ABD yönetiminin de kendi içinde tek bir ses olarak bunların arkasında durduğu görülmüyor. Kasımdaki seçimler bunun bir iç siyaset malzemesi haline geldiğini gösteriyor. Türkiye kendisine yaptırımlar uygulanarak ilişki kurulacak bir ülke değil. Türkiye'nin iç meselelerine müdahale oluruz, yaptırımlar uygularız böyle bir şey söz konusu değil. ABD yönetimi Türkiye ile olan ilişkilerde rasyonel zeminde kalmak durumundadır. Türkiye mütekabiliyet esasına göre gereken cevabı verecek."

"Dışişleri Bakanlığı paylaşacaktır"
Rahip Brunson'la ilgili iddianameyi okumak gerektiğini belirten Ünal, "Arkadaşına bir mesajı attığını kabul ediyor. Brunson'un Türkiye'de görevinin ne olduğu çok açık bir şekilde ortada. Biz 15 Temmuz'u, PKK terör örgütünü bunların birbirinden bağımsız olmadığını görürüz. Suriye ve Irak'ta yaşananları birbirinden bağımsız değerlendirmemiz söz konusu değil. Ne yapılmak istendiğini ne bir şekilde görüyoruz" dedi.

"Türkiye hangi adımları atacağını çok iyi biliyor, tahriklere kapılmadan kararlı şekilde Türkiye adımlarını atacak. Somut ve uygulamaya dönük adımları Dışişleri Bakanlığı en kısa sürede kamuoyu ile paylaşacaktır."
"Alınan kararlar ABD'nin içinde de tam bir uyumla alınan kararlar değil" diyen Ünal, sözlerini şöyle sürürdü:

"Bunu bir ergen kararı olarak gören kesimler de var. Gözüken o ki, kasım ayına kadar Türkiye ile olan ilişkiler bir gerilim malzemesi olark kullanılacak. Türkiye'nin aklı seçimle kendi haklarını koruyarak bu süreci yönetmesidir."

İdam tartışması
İdam tartışması hakkında konuşan Ünal, "İdamın tekrar getirilmesi, Meclis'te bir mutabakata bağlı. O mutabakat oluştuğunda konuşmak lazım. Cumhur İttifakı olarak bu karar için Meclis'te bir mutabakat gördüğümüzde gereğini yaparız" ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce hakkındaki açıklamaları
Muharrem İnce'nin kendisiyle ilgili sözlerine de yanıt veren Ünal, "Bizim CHP'nin içine yönelik bir amacımız ya da hesabımız yok. Onların sorunları başlarını aşmış. Bana daha önce 'Erdoğan'ın oyları AK Parti'nin oylarının üstünde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz' tarzında bir soru soruldu. Ben de liderlerin partilerinden daha fazla oy olması normal. Dolayısıyla Muharrem İnce doğal olarak partisinin lideri pozisyonundadır yanıtını verdim. Bizim CHP'nin içine müdahale tarzı bir yaklaşımımız yok" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.