'Mavi' il Uşak'ta normalleşmenin ilk günü: "Bizim için yasaklar kalktı, geziyoruz"

'Mavi' il Uşak'ta normalleşmenin ilk günü: "Bizim için yasaklar kalktı, geziyoruz"
Pazartesi akşamı Kabine toplantısı sonrası açıklanan Türkiye risk haritasına göre, çevresindeki tüm illerin riskli olmasına karşın kendisi 'mavi' kalarak koronavirüs tedbirlerini gevşetmeye başlayan Uşak'ta normalleşme heyecanı tüm kentte hissediliyor.

Pazartesi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'kademeli normalleşme' detayları sonrası paylaşılan Türkiye risk haritasına göre hangi illerin hangi risk grubunda yer aldığı paylaşıldı. 4 risk grubuna ayrılan 81 ilde, Türkiye'nin batısında en az riskli gruba girerek mavi renge boyanan Uşak'ta bugün sokaklar hareketliydi.

Sağlık Bakanlığı tarafından haftalık vaka sayıları ilk açıklandığında 100 binde yüzde 27 vaka oranı görülen kentte, geçtiğimiz hafta oran yüzde 18'e geriledi. Bu gerileme, şehirde yapılan sıkı denetimler ile vatandaşların kurallar ve tedbirlere uymasına bağlanıyor.

Başarının sırrı Uşak'ın dünyaca ünlü meşhur tarhanası

Uşak Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Çakın, şehirde tedbiri elden bırakmadıklarını belirterek, "Uşak Hıfzıssıhha'nın aldığı kararlar doğrultusunda yapmamız gerekenleri belirledik. Maske, mesafe ve hijyen kuralları kapsamında mücadelemize devam ettik. Uşak'ta zaman zaman dalgalanmalar olsa da mücadele sürecini hiç bırakmadık. Biz de üç temel prensip belirledik. Vatandaşlarımızın koronavirüs hakkında bilinçlendirilmesi önemliydi. Sosyal medya başta olmak üzere billbordlar ve kısa mesajlarda bilgilendirmeler yaptık. Belediye olarak yoğun bir hijyen çalışmamızda oldu. Aynı zamanda yoğun maske dağıtımı da yaptık. Denetimlerin yanı sıra bu etkenlerinde düşüşte faydası olduğunu biliyoruz. Bizim dünyaca meşhur tarhanamızın da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra da bu başarıyı sürdürmek istiyoruz. Emniyet ve jandarma kuvvetlerimizle birlikte yoğun şekilde denetimlere devam edeceğiz. Bu denetimler ve vatandaşlarımızın da tedbirlere uymasıyla bu başarıyı sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

"Bizim için yasaklar kalktı, geziyoruz"

2 aydır evden çıkmadığını söyleyen lise öğrencisi 17 yaşındaki İrem Kaya, "Uşak için büyük başarı bu. Bizim için yasaklar kalktı, geziyoruz. Bundan sonra daha çok dikkat edeceğiz. İki aydır evdeydim, dışarı çıkmıyordum. Artık zayıflamak için spor salonuna da gideceğim" dedi.

Uşak'ta yaşayan 65 yaş üstü vatandaş Mehmet Kördemir ise, "Bir yıldır evden çıkmıyorduk. Sonunda yeni normalleşme ile dışarı çıkma izinleri verildi. Artık sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Kalabalığa girmiyoruz, açık havada geziyoruz. Uşak'ın başarısı halkın hastalık hakkında bilinçli olmasıdır" dedi.

68 yaşındaki Ahmet Kuzgun da "Salgın çıktığından bu yana evdeyiz. İzinli olduğumuz saatler olan 11.00'den 13.00'e kadar geziyorduk. Saat 13.00'den sonra eve gidiyorduk. Yemeği yiyoruz, yürüyecek yer arıyoruz. Dışarı çıkarsak ceza yiyoruz. Şimdi serbest oldu. Hastalık yeter ki gitsin, biz kurallara uyarız. En temiz yer Uşak çıktı. Halkımızın bilinçli olması nedeniyle Uşak bu mesafelere geldi. Yaşlıların dışarıya çıkmamısı da etkili oldu" diye konuştu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.