Meclis'te Süryanice tartışması: İYİ Partili vekil Meclis Başkanı Önder'i protesto ederek Divan'ı terk etti

Meclis'te Süryanice tartışması:  İYİ Partili vekil Meclis Başkanı Önder'i protesto ederek Divan'ı terk etti
DEM Grubu adına konuşan Mardin Milletvekili George Aslan, Noel'le ilgili düşüncelerini Süryanice dile getirmek istediğini söyleyince ortalık gerildi. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Meclis Başkanı Önder'i protesto ederek, divanı terk etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Ulaştırma ve Altyapı ile Tarım ve Orman bakanlıklarının bütçeleri ve bağlı kuruluşların 2024 Yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.

AK Parti Grubu adına bütçe üzerine söz alan Kars Milletvekili Adem Çalkın'ın konuşmasında, AK Parti iktidarlarının özgürlük ve demokrasi alanında devrim niteliğinde adımlar attığını belirtti. Çalkın, "Gazi Meclisimizde bazı milletvekillerimizin zaman zaman kürsüden dile getirdiği ancak hakikatle bağdaşmayan Kürtlerin inanç, kültür ve kimliğiyle özdeşleşmeyen temsilden uzak sözleri için birkaç söz etmek isterim. DEM partisi Grup Başkan Vekili tarafından Gazi Meclisimizin çatısı altında Kürtlerin temsilcisi olarak, Kürtlerin gelenek, görenek, milli ve manevi değerlerine aykırı, Marksist, Leninist, katliamcı, suikastçı İmralı'daki terörist başını göstererek, elde edilen demokratik kazanımları ona mal etme yalanını ortaya atmıştır" dedi.

'AK PARTİ BİR DEVRİM YAPMIŞ'

Çalkın'ın sözleri AK Parti'li milletvekilleri tarafından alkışlanırken, DEM'li vekillerin ise tepki göstermesine neden oldu. DEM Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, Çalkın'ın, partilerine sataştığını gerekçe göstererek söz aldı. Oluç, AK Parti'nin bir devrim yaptığını ifade ederek, "Kürtler için ama Kürtlerin bundan haberi yok. Nasıl olmuş bu? Eğer bugün, cumhuriyetin 2'nci yüzyılına girdiğimiz dönemde Kürt halkı Türkiye sınırları içinde bazı haklar elde ettiyse onu çok büyük bedeller ödeyerek sürdürdüğü kendi mücadelesiyle elde etti" diye konuştu.

DEM Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan'a cevap vermek için söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kars Milletvekilleri Adem Çalkın'ın da Kürt kökenli bir milletvekili olduğunu ve düşüncelerini ortaya koyduğunu ifade etti.

'CESUR VE DEVRİMCİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN VESİLESİYLE HAYATA GEÇİRİLDİ'

Akbaşoğlu, Kürtler adına nasıl sessiz devrimler yapıldığını Türklerin, Kürtlerin, Arapların, bütün Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının 85 milyon insanıyla bu demokratikleşmeden, özgürlüklerden nasıl istifade ettiğini AK Parti iktidarları döneminde ortaya koyduğunu kaydederek, "Bunun cesur ve devrimci bir lider olan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde olduğunu ve bu sessiz devrimlerin cesur ve devrimci bir lider olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan vesilesiyle hayata geçirildiğini net bir şekilde ortaya koydu" diye konuştu.

DEM milletvekilleri, Kürt tartışmasının ardından, partili belediyelerine atanan kayyumlara ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Akbaşoğlu da, kayyum niye atandığına ilişkin Anayasa'nın ilgili maddesini hatırlattı. DBP Partisi Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz, "10 defa da kayyum atasanız kürdistandan size meşruiyet yok" sözleri Genel Kurul'da AK Parti'li milletvekillerinin tepkisini çekti. AK Parti ile DEM milletvekilleri arasında başlayan, Kürt tartışması kayyum tartışması ile devam etti. Tartışmanın uzaması üzerine oturuma ara verildi.

Verilen aranın ardından görüşmelere kaldığı yerden devam edildi.

'SÜRYANİCE TARTIŞMASI'

DEM Grubu adına konuşan Mardin Milletvekili George Aslan, Noel'le ilgili düşüncelerini Süryanice dile getirmek istediğini söyledi. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de, "buyurun söyleyin" dedi. Genel Kurul'da içtüzüğe göre; Türkçe dışında dil kullanılmıyor, ancak Meclis Başkanvekili Önder'in hatibe yabancı bir dil kullanmasına izin vermesi Genel Kurul'da gerginlik yarattı. DEM'li Aslan Süryanice konuşmaya başlayınca tepki sesleri yükseldi. İlk önce İYİ Parti'den geldi tepki. DEM'li George Aslan ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e tepki gösterdiler. DEM'li Aslan tepkiler arasında Süryanice konuşmaya devam etti. İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder'e tepki göstererek, "Meclisin asaletini korumak size aittir, Anayasa'ya sahip çıkmak sizin vazifenizdir" dedi.

'BAKARA OKUDUM, TÜRKÇESİ NE DİYE SORMADINIZ?'

Önder de, SP'li Hasan Bitmez'in ölüm haberini Bakara süresiyle duyurduğunda kimsenin tepki göstermediğini hatırlatarak, "Elbette bana ait. Ben burada rahmetli için istirca yaptım, biriniz "Bunun Türkçesi ne?" dediniz mi? Burada Bakara'dan ayet okunuyor, biriniz "Türkçesi ne?" dediniz mi? O da kendi diliyle halkını selamlamış" eleştirisinde bulundu.

Bu kez tartışma İYİ Partili milletvekilleri ile Meclis Başkanvekili Önder arasında yaşandı. DEM'li milletvekilleri de Önder'e destek verdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da, Genel Kurul'da Türkçe dışında bir dil kullanılmasına tepki göstererek, "Anayasa'ya aykırı bir konuşma yapılmasını bu anlamda biz kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

Usta, Meclis Başkanvekili Önder'in tutumunu eleştirerek, "Kürtçe konuşulmasını ayetle mukayese edilmesi bence doğru bir mukayese olmadı. Yani burada sadece Kur'an'dan değil, İncil'den de birisi kendi diliyle bir pasaj okumuş olsa biz ona karşı herhangi bir itiraz söylemeyiz" ifadelerini kullandı.

Tartışma üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da, "Dilimiz Türkçedir. Anayasaya göre Türkçedir ve burada hep beraber Türkçe konuşmak durumundayız. Bunun dışında Arapça'da, İspanyolca'da, Latince'de, Fransızca'da hangi dilden konuşursanız konuşun, burada herkes bu dilleri bilmek durumunda değil. Bir de tercüman mı tutacağız birbirimizle ilgili?" dedi.

'DİVANI TERK ETTİ'

TBMM Başkanlık Divanı'nda katip üye olarak görev alan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Meclis Başkanı Önder'i protesto ederek, divanı terk etti. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Önder, divanda yeni katip üye görevlendirmek üzere oturuma ara verdi.

Verilen aranın ardından görüşmelere devam edildi.

İlgili Haberler

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.