Mehmet Mert’ten gündeme dair çarpıcı açıklamalar

Mehmet Mert’ten gündeme dair çarpıcı açıklamalar
Damga Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Mert Flash Haber TV'de canlı yayın konuğu oldu. Mert, CHP içinde yaşananlar ve kurultay sürecine dair son gelişmeleri değerlendi.

DAMGA Gazetesi İmtiyaz Sahibi gazeteci Mehmet Mert, bugün Flash Haber TV’de HABERDAR programına konuk oldu.

Flash Haber TV'de Betül Begümhan Aydoğan ile HABERDAR programının canlı yayın konuğu olan Mehmet Mert ülke gündemine dair yorumlarda bulundu.

Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nde 8 Ekim 2023 günü gerçekleşecek İstanbul İl Başkanlığı ve 3-4 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşecek Büyük Kurultay üzerine son dakika kulis bilgilerini paylaşan Mehmet Mert, İstanbul İl Kurultayına dair son yorumları da aktardı.

CHP'de İstanbul İl Başkanlığı yarışı

CHP’nin önünde üç yol olduğunun altını çizen Mehmet Mert’in programda yaptığı açıklamalardan satır başları:

CHP delege için verdiği mücadeleyi, kongre sürecinde sergilediği performansı seçimlerde harcasaydı bu ülkede iktidar olabilirdi. Biraz akılsızlık oyunları diyorum ben buna akıl oyunları yürümüyor. Ülkemiz zaten paramparça, CHP bu ülkede umut olabilecek en ciddi alternatif. Ancak o partiye de bakarsanız CHP de kendisi içinde paramparça. CHP'nin 2 İstanbul İl Başkan Adayı var. Bunlar kimin adayı? Birisi genel başkanın birisi de İBB Başkanı İmamoğlu'nun adayı. Örgütün adayı nerede, üyelerin adayı nerede? Veya halkın adayı nerede? Yok. Böyle bir mantık olabilir mi?

Canpolat, İmamoğlu ile hareket ediyordu

Cemal Canpolat önceleri İmamoğlu ile hareket etti. Delegasyon yapılırken İmamoğlu'nun hareketiyle yol aldı. Fakat İmamoğlu'nun ekibi ilk önce Onursal Adıgüzel adında uzlaşmıştı. Fakat Onursal Adıgüzel kendi ilçesi Maltepe'de dahi hiçbir delegeyi kazanamadı. Dolayısıyla Adıgüzel ismi elendi. Geldi diğer adaylara onlardan biri de Canpolat'tı. Canpolat ve İmamoğlu çok sıkı görüşüyorlardı. Ama Ekrem İmamoğlu hiç söz vermedi. Özgür Çelik ismine de hiçbir zaman söz vermedi. Özgür Çelik'i İmamoğlu'na götüren kişi CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Mülayim Demirtaş ve CHP İstanbul Milletvekilleri Özgür Karabat, Taşkın Özer idi. Özgür Çelik'i gençlik kollarından tanıyan insanlardı.

Kılıçdaroğlu karizmasının çizilmesini istemiyor

Cemal Canpolat baktı bu taraftan kendisine bir rol verilmeyecek ve karşı tarafa çıktı. Bu arada Kılıçdaroğlu da bir aday çıkarmak istemiyordu. Ortak liste çıkarın diyordu, bana gelmeyin diyordu. Çünkü İstanbul ortak liste ile hallolursa, Kurultay'da da aynı şekilde ortak liste olacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu karizmasının çizilmesini istemiyor. Düşünsenize İstanbul'da Kılıçdaroğlu'nun adayı yenilirse karizması çizilecek. Hem de genel merkez desteğine rağmen.

Kılıçdaroğlu tarafsız kalamadı

2018'de Canan Kaftancıoğlu 3 oy farkla seçim kazandı. O gece Kemal Kılıçdaroğlu birkaç belediye başkanına telefon açıp, “ Biz Canan'ı destekliyoruz” dedi. İmamoğlu'nu da aradı ama İmamoğlu o dönem Cemal Canpolat'ı destekledi. Şimdi bugüne gelelim, Canpolat çıktı dedi ki; “ben adayım.” Gürsel Tekin de aday olmak istiyordu o da geri çekilip Canpolat'ı destekledi. Bu süreçte Kılıçdaroğlu ne yapacağını düşündü. Başta tarafsız kalacaktı ama kalamadı.

İki taraf da delegeleri ezbere biliyor

Şu an her iki taraf da 660 delegeyi ezbere biliyor. Hepsi bütün delegelerin kim olduğunu, kimliklerini, ne olduklarını çok iyi biliyorlar ve ikisi de seçimi kazanacağını biliyor. Çok yoğun bir seçim çalışması var.

İstanbul il seçimi ortada geçecek

İstanbul önemli çünkü delegasyon sayısı çok. Öte yandan burası Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği bir kent. İmamoğlu ve CHP Genel Merkezi ters düştü. Her iki tarafta hata yapıyor. Genel Merkez, İmamoğlu'nu dışlayarak, İmamoğlu da genel merkeze karşılık vererek hata yapıyor. İstanbul'u İmamoğlu'nun ekibi kazanırsa Kurultay'da Özgür Özel daha çok oy alabilir. Ben İstanbul İl Seçimi'ni ortada görüyorum. 654 delegeyle seçime gidilecek ve kafa kafaya bir seçim olacağını düşünüyorum.

Canpolat'ın kazanma ihtimali daha yüksek

Her şeye rağmen ben Cemal Canpolat'ın kazanma ihtimalini daha yakın görüyorum. Bir taraf İBB'yi ayaklandırmış. Bir tarafta genel merkez ayağa kalkmış Canpolat için çok yoğun çalışıyor.

CHP bunları yaparak asla iktidar olamaz

Aslında iki taraftan biri geri adım atsa ileri bir adım atılmış olacak. Ama şu an restleşiyorlar. Ve dediğim gibi çok yanlış yapıyorlar. Geçmişte de söyledim; CHP bunları yaptığı sürece asla iktidar olamaz. Bu anlayışla ülkeyi kazanamazlar, kendileriyle çok yarışıyorlar ve çok kavgacılar.

Özgür Özel neden ortaya çıktı?

CHP'de çok önemli değerler var. Özgür Özel madem genel başkan adayı seçim bittiğinde bunu niye söylemedi. Seçim bitti çıktı; “Kılıçdaroğlu başarılı” dedi. Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet edenler için; “Bunlar AKP'nin trolü” dedi. Özgür Özel'in ben Kılıçdaroğlu'ndan icazet alarak ortaya çıktığını düşünüyorum. 'Tavşan aday' deyimini ilk kullananlardan biriyim ama artık kullanmak istemiyorum. Özgür Özel ortamı yumuşatmak, Kurultay demokratik bir şekilde geçsin diye ortaya çıkmış birisi.

CHP'nin önündeki üç yol

2024 yerel seçimleri sonrası 3 yol var.

1'inci yol; İmamoğlu'nun ve diğer isimlerin yerel seçimlerde başarılı olması. Böyle bir şey olduğunda Kılıçdaroğlu diyecek ki başarılıyız. O zaman kimse hiçbir şey söyleyemez.

2'inci yol; Yerel seçimlerdeki başarısızlık. Bu sefer de kaybeden grup Kılıçdaroğlu'na diyecek ki; “Siz değişimden yana olmadınız artık gidin...”

3'üncü yol; Bu da çok karamsar bir yol. Belki de parti bölünecek, parçalanacak. Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibin orada kalacak, değişimciler partiden ayrılacak.

İmamoğlu parti kurar mı?

İmamoğlu son ana kadar parti kurmaz, burada mücadelesini devam ettirir. Ama İmamoğlu mecbur kalırsa kendisinin maddi manevi birçok gücü var. İstanbul'u kaybetse bile İmamoğlu suçu üstlenmeyecek.

İmamoğlu'nun her koşulda kazanıyor

İmamoğlu'nun önünde 3 anket var. 3 ankette de Ekrem İmamoğlu İYİ Parti'siz de olsa seçimleri kazanıyor. 3 anket de bağımsız anket şirketlerine yaptırılmış ve 3'ünde de İmamoğlu kazanıyor. Ekrem İmamoğlu bugün CHP'nin en güçlü adayı. Seçimi kaybetse bile çok yüksek bir oy alacak. Ekrem İmamoğlu'nun adaylığı konuşulmazsa İstanbul'da CHP büyük bir hüsran yaşayabilir. Bunu AK Partililer de görüyor.

AK Parti'nin İstanbul adayı kim olacak?

AK Parti haldır haldır İstanbul'da aday arıyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in adı geçiyor. Gençliği, dinamizmi gibi unsurlar göz önünde tutularak AK Parti'de belediye başkanları arasından bir İBB Başkanı çıkarma gayreti içerisinde.

Erdoğan'dan İmamoğlu formülü

Tayyip Bey, İmamoğlu formülünü uygulayarak ilçe başkanlarından birini İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday çıkarabilir. Halka dokunan, dinamik, iletişimi güçlü kişiler öne çıkabilir. Binali Yıldırım aday olduğu için İmamoğlu kazandı.

Kavgalardan CHP zarar görüyor

Ben bu kavga ve gürültü sonlanmazsa CHP’ye zarar vereceğini, ciddi sonuçlar doğuracağını ve tedavi edilmez yaralar açacağını düşünüyorum.

Basına düşen bilgiyi sunmak, birini savunmak değil. Bu duruma düşen gazeteciler adına üzülüyorum.

Canpolat mecburen aday oldu

İki adayla da görüştüm ikisi de kazanacağını düşünüyor. Cemal Canpolat son ana kadar İmamoğlu’nun yanındaydı son anda mecburen aday oldu. Özgür Çelik’i ilçe başkanları aday yaptılar. Ekrem Bey başka alternatifi olmadığı için Özgür Bey’i seçti…

İyi Parti’nin konumu

İyi Parti’de Meral Hanım’ın bugün yaptığı şey tamamen pazarlık payını güçlendirmek. Türkiye’de başka yer mi yok çıkıp İzmir’den aday gösteriyorsun. O zaman açıkla İstanbul, Ankara adayını! Meral Hanım elindeki parti ile kendini nasıl daha güçlü konuma getirebileceğini düşünüyor. Meral Hanım son seçimde yaptığı hareket ile Cumhur İttifakına destek vermiştir. Yarın yerel seçimde de bunun altyapısını yapıyor.

Ümit Özdağ İYİ Parti’nin başına geçebilirdi

Özdağ’ın açıklamasına cevaben, Akşener zaten AK Parti’ye yaklaşmış durumda. Bir günde masayı dağıtıp kalkıp oraya geri dönmek olacak iş değil. İyi Parti zarar görmüş olabilir ancak Meral Hanım öyle düşünüyor mu? Belki Ümit Özdağ partide kalsaydı İyi Parti’nin yeni genel başkanı olacaktı.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.