Milletvekili yemin etmezse ne olur? İşte Milletvekili yemini

Milletvekili yemin etmezse ne olur? İşte Milletvekili yemini
14 Mayıs 2023 Pazar günü gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler açılış törenine çevrildi.

Cansev Temuçin - Meclis’te yeni dönem hazırlıkları sürüyor. 28. Dönem’de Meclis koltuklarına oturacak 600 milletvekili yeminlerini ederek göreve başlamaya hazırlanıyor. peki Milletvekili yemini hangi ifadeleri içeriyor? Milletvekili yemini kaç cümleden oluşuyor? İşte TBMM 28. Dönem açılış töreni öncesinde vatandaşlar tarafından merakla araştırılan Milletvekili yemini.

İşte Milletvekillerinin edeceği yemin

28. Dönem’de TBMM’de hizmet verecek olan Milletvekilleri, göreve başlarken şu şekilde ant içecek:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Milletvekili yemin etmezse ne olur?

Meclis sandalyelerine oturacak vekiller, ilk olarak ant içerek görev başlayacak. Yemin töreninde bulunmayan vekiller, bulundukları ilk oturumda milletvekili yeminini edebilecek. Vekillik yeminini etmek istemeyen milletvekilleri ise kendilerine tanınan hiçbir haktan yararlanamayacak.

Kabine de yemin edecek

600 Milletvekilinin yemin etmesinin ardından ise yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesi bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcıları Meclis’e gelerek atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde ant içecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.