Milyonlarca çalışanı sevindirecek yeni düzenleme geliyor! Çalışma saatleri kaç saate düşürülecek?

Milyonlarca çalışanı sevindirecek yeni düzenleme geliyor! Çalışma saatleri kaç saate düşürülecek?
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren mesai saatlerinde değişikliğe gidilmesi bugün gündeme yerini alıyor. Peki düzenleme gelirse yeni mesai saatleri kaç saate düşürülecek? İşte yanıtı..

Avrupa'da birçok ülke pandemiden bu yana çalışma saatlerinde düzenlemeye giderek mesai saatlerinde değişikliğe gidiyor. Türkiye'de de iş kanunlarında değişikliğe gidileceği ve yeni düzenlemelerle çalışma saatlerinin kısaltılmasının planlandığı ortaya çıktı.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre yapılacak çalışma düzeni kapsamında dağınık olan mevzuat toplanacak ve çalışanların avantajına olması amaçlanan yeni kararların gündemde olduğu belirtildi. Buna göre yapılacak düzenleme ile çalışma hayatının sadeleştirilmesi planlanırken, mesai ücretleri de gözden geçirilmesi öngörülüyor.

mesai-saatleri-kisalacak-mi-milyonlarca-calisani-ilgilendiren-yeni-duzenleme-2269-1.webp

Yasaya göre 1 çalışan ortalama kaç saat çalışıyor?

Buna göre 2003 yılında yapılan ve şuan günümüzde uygulanan haftalık çalışma saati 45 saatten oluşuyor. Bu yasa çerçevesinde 1 yıl bir işçi en fazla 270 saat çalışıyor. Eğer yeni düzenleme hayata geçerse çalışma saatlerinin 35 ya da 40 saate kadar indirilmesi planlanıyor.

Basın İş Kanunu ve Denizcilik İş Kanunu'nda haftalık çalışma süresi 48 saat olurken, diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresi ise 45 saattir. Bu yasaya göre her grubun çalışma saatlerinde bütüncül bir yaklaşım amaçlanacağı gelen hedefler arasında olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz aylarda Vedat Işıkhan çalışma saatlerinde düzenleme yapılacağının sinyalini vermiş ve sistemin sürdürülebilirliği amaçlanarak esnek çalışma biçiminin yaygınlaşmasını amaçladıklarını ifade etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.