Mobil korsanlar!

Mobil korsanlar!
Özel otomobil sahiplerinin mobil uygulama aracılığıyla taksicilik yapmasına imkan sağlayan Uber'e ilişkin gazetemize konuşan isimler sert açıklamalarda bulundu. İstanbul Şoförler ve Esnaf Odası Genel Sekreteri Can Kalelioğlu, Uber için “Korsan taksiden farkı yok” derken, Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk de, “Hırsızlık yapıyorlar, ekmeğimize mani oluyorlar” ifadelerini kullandı.

İstanbul'da taksi esnafının son zamanlardaki en büyük derdi haline gelen Uber'e tepkiler çığ gibi büyüyor. Sosyal medya üzerinden müşterilerle birebir iletişime geçen özel otomobil sahiplerinin taksicilik yapabilmesine imkan veren Uber'in İstanbul'da bine yakın aracı bulunuyor. Dünyanın birçok ülkesinde de faaliyet gösteren ve taksicilerin tepkisine neden olan Uber'e ilişkin İstanbul Şoförler Esnaf Odası Genel Sekreteri Can Kalelioğlu ve Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk'le görüştük. Her iki ismin de ortak görüşü Uber'in yasa dışı bir şekilde korsan taksicilik yaptığı yönünde.

Korsan taksiden farkları yok
Uber'in kesinlikle durdurulması gerektiğini anlatan Can Kalelioğlu, Uber'i 'korsan taksicilik' şeklinde değerlendirdi. Kalelioğlu, “Uber'i onaylamak veya makul bulmak gibi bir ihtimalimiz yok. Onlar bizim ekmeğimize mani oluyorlar, ekmeğimizle oynuyorlar. Biz bu uygulama üzerinden yapılan taşımacılığın durdurulması adına mücadelemi veriyoruz, vereceğiz” açıklamasını yaptı.

can kalelioğlu

uber

Vergi bile vermiyorlar
Uber'in yasal olarak hiçbir dayanağı olmadığını ve vergi dahi vermediğini söyleyen Kalelioğlu, “Bunlar yalnızca Turizm Taşımacılık Belgesi adı altındaki belgeyi edinerek böyle bir işe soyunuyorlar. Bu noktada da ortaya bir sürü haksızlık çıkıyor. En basitinden norma bir sarı taksi esnafı bir yıl içerisinde on bin liraya kadar trafik vergisi ödüyorken bunlar vergi dahi ödemiyorlar. Gene ne plaka konusunda bir ödeme işlemleri var ne de başka türlü bir yükümlülükleri var. İster istemez bu manzarada haksız kazanç elde ederek, bizim işimize de engel oluyorlar” diye konuştu.

Siyasilerden söz aldık
İstanbul Şoförler ve Esnaf Odası olarak diğer kurumlarla birlikte Uber'in durdurulması için Ankara'da temaslarda bulunduklarını kaydeden Kalelioğlu, “Mecliste görev yapan AK Parti, CHP ve MHP olmak üzere üç partimize de gittik. Gerek iktidar gerekse de muhalefet partisinden isimlerle bir araya geldik. Hepsi de konuyla ilgili bizimle aynı görüşü paylaşıyor. Çok yakında siyasilerin de vermiş olduğu söz üzerine Uber'in durdurulacağı kanaatindeyiz” dedi.

kemal türk

Hırsızlık yapıyorlar!
Avcılar Şoförler Odası Başkanı Kemal Türk de, Uber konusunda gazetemize dert yanan isimlerden birisi oldu. Uber ile açık bir şekilde hırsızlık yapıldığını savunan Türk, “Uber dediğiniz şey haksız kazanç elde eden, gayrı meşru bir takım yollar aracılığıyla taksicilik yapmaya çalışan ve ekmeğime göz diken korsan taksiciliğin farklı bir boyutudur. Bu konuda birçok taksici arkadaşımız elbette şikayetçi ve dertli. Biz de onların haklarının korunmasından ve Uber'in engellenmesinden yanayız. Bizim hırsızlık yapanları savunmak gibi bir durumumuz söz konusu olamaz” şeklinde konuştu. 

Taksicinin ne günahı var?
Uber'in yasal olarak hiçbir sorumluluk taşımadığını hatırlatan Türk, “Bunlar ucuz yoldan ve kaçak yollardan para kazanmanın yolunu bulmuşlar. Şimdi bir taksici düşünün devlete her sene vergisini veriyor, durak parasını veriyor, plaka parasını veriyor. Buna karşılık Uber'dekiler ne yapıyor? Tek kuruş vergi bile vermeden özel bir otomobil alıp taşımacılık yapıyorlar. Madem öyle taksicilerin ne günahı var? Bunu izah edebilirler mi?” diye sordu. Türk, ayrıca Uber'in yakın bir zamanda ortadan kaldırılacağı umudu taşıdığını da belirterek, “Biz Uber'e ilişkin rahatsızlığımızı siyasilere ilettik, derdimizi söyledik. Zaten onlar da bizimle aynı fikirde. Çok yakında Uber'in durdurulacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Uber güvenilir değil
Uber'in güvenilir bir uygulama olmadığını da anlatan Türk, “İnsanlar internet üzerinden bu araçları çağırıyor ama denetleme yok, araç kimin belli değil, şoför neci belli değil. Her gün taksilere birçok insan biniyor. Sarı taksiyle güvenilir bir şekilde gideceği yere gidiyor. Ama bu araçlara binen insanlarımızın can güvenliği de yok. Canını kime teslim ediyor belli değil” diye konuştu. ÖZEL HABER/ANIL BODUÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
51 Yorum