Nasa ‘Azim’ ile Mars’a iniyor

Nasa ‘Azim’ ile Mars’a iniyor
NASA’nın "Mars 2020" misyonu kapsamında Kızıl Gezegen’e gönderilen uzay aracı "Perseverance" (Azim) Türkiye saati ile 23.38’de Mars’a inecek. İniş, dünyadan milyonlar tarafından izlenecek.

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) "Mars 2020" misyonu kapsamında Kızıl Gezegen'e gönderilen uzay aracı "Perseverance"ın (Azim), bugün Türkiye saati ile 23.38'de Mars'a iniş yapması bekleniyor. Uzmanlar, bir ton ağırlığındaki aracın Jezero isimli kratere inişinin oldukça zorlu geçeceğini belirtiyor. Bilim insanları söz konusu kraterin içinde 3,5 milyar yıl önce bir nehir bulunduğunu ve bu nehrin aynı bölgedeki bir göle aktığını tahmin ediyor.

"Perseverance"ın da söz konusu bölgeye iniş yaptıktan sonra, bu bölgede olası mikrobiyal yaşamın izleri üzerinde uzun yıllar araştırma yapması planlanıyor. Uzay aracının göndereceği verileri değerlendirecek olan kurumlar arasında, Alman Uzay ve Havacılık Dairesi (DLR) de yer alıyor.

KÜÇÜK KEŞİF HELİKOPTERİ INGENUİTY DE EŞLİK EDECEK

Geçen yıl temmuz ayında dünyadan fırlatılan "Perseverance", iki metre uzunluğunda robotic bir kol, 19 kamera ve iki mikrofonla donatılmış durumda. Araç ayrıca, "Ingenuity" (Yaratıcılık) adı verilen, küçük boyutlu bir de helikopteri Mars‘a taşıyor. Bu helikopter de faaliyete geçmesi durumunda, dünyadan gönderilip farklı bir gezegende uçan ilk hava aracı olacak. Bilim insanları, Mars atmosferinde planlanan "Ingenuity" uçuşunun da, bu gezegendeki atmosfer yoğunluğunun dünyadakinin sadece yüzde biri kadar olması sebebiyle kolay olmayacağını vurguluyor.

1.8 kilogram ağırlığındaki helikopterin dört ayağı ve iki pervanesi bulunuyor. Bu pervanelerin de dakikada 2 bin 400 kez, yani normal bir helikopter pervanesinden beş kat daha hızlı dönme kabiliyetine sahip olduğu belirtiliyor.

HER UÇUŞU MAKSİMUM 90 SANİYE

Mars yüzeyinden en fazla beş metre yükseklikte, 300 metre kadar uçabilecek olan "Ingenuity"nin her uçuşunun 90 saniye civarında sürmesi planlanıyor. Dünyadan Mars'a veri aktarımının yaklaşık 20 dakika sürmesi sebebiyle "Ingenuity" NASA merkezinden yönlendirilemeyecek. Küçük helikopterin, dünyadan gelen basit komutlara göre, kendi sensörleri sayesinde otomatik olarak uçması bekleniyor.

NASA yetkilileri, "Ingenuity"nin uçuşunun bir bilimsel araştırmaya hizmet etmeyeceğini, bunun sadece Mars'ta uçmanın mümkün olduğunu kanıtlamak amacıyla yapıldığını bildiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.