OHAL değil demokrasi

OHAL değil demokrasi
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB İstanbul’da “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” forumu düzenledi. Forumda yapılan konuşmalarda darbe ile mücadele adı altında tüm demokratik hakların ortadan kaldırıldığına ve OHAL ile birlikte güvencesizliğin arttığına dikkat çekildi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yürüttüğü “OHAL değil, demokrasi istiyoruz” kampanyası kapsamında İstanbul’da bir forum düzenlendi. Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleştirilen forumda, OHAL’in yarattığı tahribat gözler önüne serildi, OHAL’in derhal kaldırılması gerektiği vurgulandı. OHAL rejimine karşı ortak mücadele vurgusunun öne çıktığı forumda, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Cevahir Efe Akçelik birer konuşma yaptı.

OHAL kullanılıyor
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “darbe ile mücadele” adı altında tüm demokratik hakların ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. OHAL’in büyük bir kıyıma neden olduğuna dair örnekler veren DİSK Genel Başkanı Beko OHAL gerekçesiyle işten atılan işçilerin gidecek mahkemelerinin bile olmadığına dikkat çekti. İzmir’de düzenlenecek olan “OHAL değil demokrasi” mitinginin yasaklandığını söyleyen Beko, yine OHAL bahanesiyle taşeron işçilere güvenlik soruşturması ile kadro verileceğine dair açıklamalara da şu sözlerle tepki gösterdi: “Bu insanlar yıllardır yaptıkları işi yapmaya devam edecekler. Bu insanlar işe girerken adli sicil kayıtlarını verdiler. Bugüne kadar güvenlik sorunu olmadı da kadroya alınca mı güvenlik sorunu olacak! Bunun bir bahane olduğu çok açık. Maalesef OHAL, kadrolaşma için kullanılacak. Kadro beklerken işsiz     kalması endişesi işçiler arasında çok yaygın.”

Doktorlar sömürü altında çalışıyor
Beko’dan sonra sonra söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel ise, AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde sağlık alanında yaptığı çalışmaları eleştirerek konuşmasına başladı. OHAL ilanından sonra ihraç edilen hekimlerin durumuna dikkat çeken Tükel,“İhraç edilen hekim arkadaşlarımıza özel hastanelerde çalışma imkanı verilmiş. Fakat çalıştığı özel hastanelerde işten çıkarılma tehdidi altında ve ucuz iş gücü olarak, sömürü altında çalışıyorlar” dedi.

Sivil darbe iddiası
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de, OHAL’le beraber uygulamaya konulan KHK’lerin tüm toplumsal kesimlerde bir travma yarattığını ifade ederek, 15 Temmuz 2016’da yapılan darbe girişiminin AKP’nin sivil darbesine dönüştüğünü söyledi. “2014’te Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) kararlarına bakıldığında bir çökerteme ve toplumsal muhalefeti yok etme üzerine alınan kararlar olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullanan Bozgeyik, AKP’nin her sıkıştığı dönemlerde sıkışmışlığını aşmak için adımlar attığını söyledi. Kudüs ve Lozan söylemlerinin Zarrab ve Man Adası’ndaki sıkışmışlığını aşmak için kullandığını ifade eden Bozgeyik, “15 Temmuz’da ikiz kardeşlerden diğer kardeş darbe yapsaydı, yine aynı şeyleri yaşardık. Türkiye faşist sivil darbeyle karşı karşıya” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.