Osmangazi Köprüsü'nde geçen itfaiye, polis ve asker bile ücret ödemek zorunda!

Osmangazi Köprüsü'nde geçen itfaiye, polis ve asker bile ücret ödemek zorunda!
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Osmangazi Köprüsü’nden geçiş ücretlerine ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından verilen yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Gelen yanıta göre, yapılan sözleşmeler gereği sadece ambulanslar değil itfaiye araçları, sağlık kuruluşlarının araçları ile askeri araçlar ve polis araçları da ücret ödeyerek geçiyorlar. Bu araçlar sadece ve sadece köprü üzerinde ve otoyolda meydana gelen bir kazaya ya da olağan dışı duruma müdahale etmek için geçerle

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında CHP’li Şeker, Osmangazi Köprüsü’nden ambulansların bile 236 TL geçiş ücreti ödeyerek geçebildiğini dile getirmiş, “Ülkemizdeki kendi köprülerimizden ambulanslarımızı bile geçiremez olduk” eleştirisinde bulunmuştu. Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından CHP’li Şeker’e verilen yanıtta Osmangazi Köprüsü’nden geçen kamu araçlarından ücret alındığı doğrulanmış oldu. Verilen yanıta göre “Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli ile gerçekleştirilen otoyol projelerimizde köprüler ve otoyollarda uygulanacak geçiş ücretleri, söz konusu işlere ait uygulama sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde uygulanmaktadır. Köprü veya otoyolda oluşabilecek herhangi bir kaza ya da olağan dışı durumda, trafik güvenliğinin ve otoyol güvenliğinin sağlanması amacıyla köprü/otoyolu kullanan polis, jandarma itfaiye, sağlık kuruluşlarına ait araçlardan geçiş ücreti alınmamaktadır”.

Akıl almaz bir durum

Bakanın açıklamasını değerlendiren CHP’li Şeker, “Yani Bakan diyor ki, ‘müteahhit sadece köprü üzerindeki veya otoyoldaki bir olaya, yangına müdahale etmek, paralı yolu tekrar trafiğe açmak için gelen resmi araçtan para almaz; onun dışında köprüdeki bir olaya, yangına müdahale etmeyecekse, örneğin bir itfaiye aracı İstanbul’dan Yalova’ya, Gemlik’e yangına müdahale etmek için yola çıkıp Osmangazi Köprüsü’nü kullanacaksa, geçiş ücreti de verecek.’ Sadece itfaiye araçları da değil; askeriyeye ait araçlardan, kolluk kuvvetleri araçlarından, ambulanslardan da geçiş ücreti alınıyor. Ve bu akıl almaz duruma gerekçe olarak müteahhitlere her türlü imtiyazın verildiği dolar kuru ve ABD enflasyonu garantili sözleşmeler işaret ediliyor. Biz konuyu gündeme getirdiğimizde bir ambulans köprüden 236 TL ücret ödemeden geçemiyordu.  Yeni yılın ilk dakikalarında açıklanan zam yağmuru ile birlikte ambulansların Osmangazi köprü geçiş ücreti %25 arttırılarak 295 TL oldu. Ambulans başka görev için, görev yerine geri döndüğünde de aynı yolu kullanacaksa gidiş dönüş toplamda 590 TL ödeyecek. Müteahhitlerle yapılan sözleşme şartları gereğince araç geçiş ücreti 2021 yılı için 42 ABD Doları artı %8 KDV iken 2022 yılı için ABD’nin %6.8lik 2021 enflasyonu hesaba katılarak hesaplanan 2022 yılı birim otomobil geçiş ücreti 45 ABD Doları artı %8 KDV ile yaklaşık 48,5 Dolar olarak belirlenmiş olacak. Yılın açıklanan ilk dolar kuru, dün yani 3 Ocak 2022 itibariyle 13,4664 TL idi. Yani geçen her bir otomobil için müteahhite toplamda 653 TL ödenecek bunun 184,50 TL’si köprüden geçenden 468,50 TL’si ise köprüden geçmeyenlerin kesesinden devletin hazinesinden ödenecek. Geçtiğimiz yıl 42 ABD Doları artı %8 KDV ile her bir araç geçişi için müteahhide ödenen toplam ücret 336 TL idi, bu maliyet bu sene 653 TL’ye çıktı. %94 artışla neredeyse ikiye katlandı.

Asla kabul edilemez

Tabi bu geçiş hesaplamaları araçların aks sayısına, uzunluğuna göre de değişiyor. Örneğin, ambulanslar için 1.6 kat otomobil birim geçiş ücreti hesaplanıyor. Ambulans tipi araçlar için hesap 77,6 Dolar üzerinden ele alındığında müteahhite ödenecek 1045 TL’lik geçiş ücretinin 295 TL’sini ambulans 750 TL’si ise hazine müteahhite ödeyecek. Bir ambulansın gidiş ve dönüşü için müteahhite toplamda 2090 TL ödenmiş oluyor. 4 Dingilli bir itfaiye aracı Osmangazi Köprüsü’nden geçmesi gerektiğinde tek yön için 464,50 TL ödemek zorunda, ayrıca hazineden ödenecek olanda 1000 TL’den fazla.  Bunun da dayanağı aynı sözleşmeler. Muhalefetin uyarı ve ikazları dikkate alınmadan, yandaşlara kapitülasyon imtiyazları tanıyan bu sözleşmelere imza atan da yine AKP’nin ta kendisidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin askerinin, polisinin, itfaiyesinin, ambulansının, vatandaşının devletin toprakları üzerine yaptırılan köprülerden yollardan fahiş ücretler ödetilerek geçebilmesi kabul edilemez.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.