Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül

Prof. Dr. Aygün Attar'a büyük ödül
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi, Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev tarafından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki katkıları nedeniyle Dostluk Nişanı'na layık görüldü

Azerbaycan resmî haber ajansı AzerTac’ın yer verdiği haber, ülkemizde de büyük ilgi topladı. 30 yıldan fazladır Türkiye‘de yaşayan Karabağlı bir ailenin evladı olan Aygün Attar’ın doktora tezi, 1918-1920 senesinde varlık gösteren Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin işgali sonrasında Türkiye‘ye sığınan Azerbaycan siyasi muhacirleri oldu. Polemikhaber'de yer alan habere göre; Attar, 90.yılların başında Türk kamuoyunda pek bilinmeyen Kafkas İslam Ordusunun Azerbaycan’daki faaliyetlerine dair çok sayıda makale ve konferanslara imza attı, hiç bıkmadan usanmadan bir millet iki devlet ülküsünün tarihi geçmişine dikkat çekti.
 

Önemli eserlere imza attı
İlk Azerbaycanlı kadın rektör olarak Türkiye tarihinde yerini alan Profesör Attar, Giresun Üniversitesinin en büyük meydanına Kafkas İslam Ordusu adını verdi ve Anadolu’nun dört bir tarafıyla Osmanlı coğrafyasının çeşitli yerlerinden Azerbaycan ‘da halaskarlık yaparken şehadete eren kahraman Mehmetçik için yerleşkede anıt yaptırdı. TRT tarafından yapılan 4.bölümden oluşan Kafkas İslam Ordusu belgeseline de danışmanlık yapan profesör Attar, ikinci Karabağ savaşında ortaya konulan ruhun 1918 senesinde Azerbaycan milli ordusuyla birlikte vatan topraklarını işgalden azad etmek için ölümüne dövüşen Türk şühedanın ruhuyla aynı olduğu düşüncesini şanlı Azerbaycan Zaferi şerefine kaleme aldığı “ 44 Günün Perde Arkası “ adlı eserinde belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.