Prof. Dr. Önder Kütahyalı hayatını kaybetti

Prof. Dr. Önder Kütahyalı hayatını kaybetti
Uzun zamandır hastanede KOAH tedavisi gören Prof. Dr. Önder Kütahyalı bu sabah hayatını yitirdi. 

Türkiye’nin Klasik Batı Müziği alanında duayen isimlerinden, müzik eleştirmeni Prof. Dr. Önder Kütahyalı 84 yaşında bugün İzmir’de hayatını kaybetti. İzmir Devlet Konservatuarı’nda müzik ve keman dersleri veren Kütahyalı, aynı zamanda konservatuvara girmeyi hak kazanan üç görme engelli öğrenciden birisiydi. 

Güneş gazetesi yazarı Rasim Ozan Kütahyalı, amcası olan Önder Kütahyalı'nın yaşamını yitirmesinin ardından Twitter hesabından, "Türkiye’nin Klasik Batı Müziği alanında duayen ismi, hocaların hocası, binlerce müzisyen yetiştiren Prof. Dr. Önder Kütahyalı 84 yaşında bugün İzmir’de vefat etti. Görme engelliydi, sen bu alanda yapamazsın dediler ama müzik tutkunuydu ve asla vazgeçmedi. Alanında otorite oldu" paylaşımını yaptı. 
 
Amcasının müziğe 10 yaşında başladığını belirten Rasim Ozan Kütahyalı, Önder Kütahyalı'yı "1946’da Alsancak’ta sağır, dilsiz ve körler okulu vardı. Oraya gitti. Önder müziğe tutkundu, müzik yapmak istedi. Keman öğrenmeye başladı ama öğretmeni Martha Amadi ilk önce bu küçük kör oğlanı beğenmedi. Ama vazgeçmedi bu kör çocuk" sözleriyle anlattı.

"Nefes sesini duyunca çalmaya başlardım..."

Görme engelli olan Önder Kütahyalı, senfonide 10 yıl keman çaldığı yılları şöyle anlatıyor:

"Bir hilesi vardı o işin, tam çalmaya hazır bekliyorsunuz, orkestra çalmaya başladığı anda belki yarım saniye sonra giriyorsunuz... Ben ikinci keman çalıyordum. 5 ya da 6 keman oluyordu. Benim azıcık sonra girdiğimin kimse ayırdında olmuyordu, o kurnazlığı yapıyordum.

Üfleme çalgılara da yakındım. Başlayacakları zaman nefes alışlarını duyar, işaret verildiğini kabul eder ve girerdim..."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.