Prof. Dr. Sözbilir'den Yunanistan depremi uyarısı: 'Bu bölgede depremler birbirini tetikleyecek şekilde oluyor'

Prof. Dr. Sözbilir'den Yunanistan depremi uyarısı: 'Bu bölgede depremler birbirini tetikleyecek şekilde oluyor'
Bugün Yunanistan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğünde deprem sonrası İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu bölgedeki depremlerin birbirlerini tetikleyecek şekilde olduğunu belirterek İzmir'deki fayları etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi, bugün saat 13.16'da Yunanistan'ın Larisa kenti yakınlarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremi komşu Yunanistan'da korkuya neden olurken, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bölgede son 1 yıl içerisinde deprem hareketliliğinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, Ege Denizi'nde de ciddi bir sismik etkinliğe vurgu yaparak, "3,5 veya 4 aydır depremler olmaya başladı. Bu da bölgenin önemli bir gerilim etkisi altında olduğunu gösterir" dedi.

'Tetiklenme tehlikesi var'

Geçtiğimiz yıl sonlarında İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğü sonrası bu depremin İzmir'deki fayları etkileyip etkilemeyeceğine yönelik Prof. Dr. Sözbilir, “İzmir'de yıkıma neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, Samos Fayı'ndan kaynaklandı. Bugün meydana gelen deprem de aslında Samos Fayı'nın devamında olan, ona komşu olan faylarda meydana geldi. Bu zonda birden fazla fay var. Birbirlerini tetiklediğini anlıyoruz. Midilli Fayı'nı da aslında bu fay sistemi içerisinde değerlendiriyoruz. Bu bölgede depremler birbirini tetikleyecek şekilde oluyor. Bizim tarafa doğru geldiğimizde Kuşadası tarafında, Büyük Menderes Havzası'ndaki fayların tabii ki bu depremlerle tetiklenme olasılıkları var. Aynı zamanda Samos Fayı'nın düşen bloğunda Tuzla, Gülbahçe, Seferihisar gibi faylarımız var. Bunların da tetiklenme tehlikesi var." ifadelerini kullanarak İzmir'deki fayların 7.2 büyüklüğünde deprem üretebildiğine dikkat çekti.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.