Rabia Kadir kimdir?

Rabia Kadir kimdir?
2005 yılından bu yana ABD'de yaşamakta olan Rabia Kadir'in kim olduğuna yönelik araştırmalar sürüyor. Hayatına dair bilgiler merak edilen Rabia Kadir kimdir?

EMİNE KAŞIKCI- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yaptığı Rabia Kadir çağrısının ardından kim olduğu sorusu araştırılan konular arasında yer aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Uygur Türklerinin hakları için uzun zamandır mücadele eden Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Yapılan çağrının ardından da Rabia Kadir gündemde yer buldu.

Rabia Kadir kimdir?

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi (Doğu Türkistan'da) yaşayan Uygur halkının insan hakları için mücadele eden Uygur aktivist.

2005 yılından bu yana ABD'de yaşamakta ve Uygurların sesini dünyaya duyurmaya çalışmakta.

Rabia Kadir, Çin Halk Kongresi'nde 1997 yılında yaptığı bir konuşmada Çin Hükûmetinin Sincan politikasını çok sert eleştirmiş ve bu yüzden kısa süre sonra Halk Kongresinden çıkarılmıştır. Rabia Kadir aynı yılda (1997) kadın haklarını ve kadınların meslek dünyasındaki imkânlarını genişletmek için mücadele amacı ile Bin-Analar-Harekâtını başlatmıştır.

1999 yılında Rabia Kadir Hükûmet sırlarını kamuoyuna taşımakla suçlanmış ve 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 2005 yılının Mart ayında, uluslararası baskı sonucu hapishaneden erken bırakılmıştır.

Rabia Kadir ABD'ye iltica etmiş ve bugüne kadar orada yaşamaktadır.

2006'nın Kasım ayında Münih'te yeni kurulan Dünya Uygur Kurultayı'nın (WUC) başkanı ilan edilmiştir. 2004 yılında Norveç'te, insan hakları için savaşmasından dolayı Thorolf-Rafto-Ödülü'nü almıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.