Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Salgın ile mücadelede alınan son tedbirler ve okulların açılmasının ardından yaşanan gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameraların karşısına geçti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Koronavirüsle artık çok şey biliyoruz. Kuralların sonuçları hakkında, somut, ölçülebilir tecrübelerimiz var. Salgının maske, mesafe ve temizlik tedbirlere uyuldukça gerilediği, uzaklaştıkça tırmanışa geçtiğini görüyoruz.

GRİP VE KORONAVİRÜS

DSÖ iki gün önce 12 Ekim'de grip güncelleme raporunu yayınladı. Grip vakalarının azalması sonucunu maske, sosyal mesafe ve el hijyenine bağlamaktadır.Ekim ayındayız. Koronavirüse karşı alacağımız tedbirlere uyarsak iki hastalıktan korunmuş olacağız.

AB İLERLEME RAPORU

DSÖ Kovid-19 Türkiye raporundan sonra bugünlerde yayınlanan AB İlerleme Raporu'na değinmek istiyorum. Raporda Türkiye'nin sağlık sistemi Kovid19 pandemisinin gereklerini sağlayabilecek güçtedir. AB İlerleme Raporu'nda yer alan değindiğim hususlar küresel salgına karşı savaşımızı küresel standartlarda verdiğimizi göstermektedir. Bu standartlar başarımızın bir kısmını değerlendirmeye dönüktür.

"VİRÜS TARAMALARINA BAŞLADIK"

Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine geçtik. Sınırlamalar kalktı. Virüs taramalarına başladık. Bu taramalarını havaalanlarında, yurtdışına gidenlere, cezaevinde bulunanlara, asker, sporcu, organize çalışanlarına yapıyoruz.

"AŞI KENDİSİNİ VİRÜSTEN KORUMAYANLAR İÇİN ÇARE DEĞİLDİR"

Aşı konusundaki gelişmeler çok yol alınmış olmasına rağmen bu kadar kısa günlerde ifade edemez. Aşı kendisini virüsten korumayanlar için çare değildir. Salgında baştan çok sıkı tutulan tedbirler gevşiyor. Risk giderek geniş bir tabana yayılıyor. Testi pozitif çıkanların ve temasta bulunanların izolasyon kurallarına uyması şarttır. Bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz. Salgınlar yayılım odaklarına karşı yerinden müdahale gerektiriyor. Vakaların artış gösterdiği yerlerde sebepleri ortaya çıkararak ek tedbirler aldık. Geçtiğimiz pazartesi günü yüz yüze eğitimde 2. kademe uygulanmaya başladı.  Türkiye kat ettiği yolu daha salgının sıfır noktasında oluşturduğu Bilim Kurulu rehberliğinde almaktadır. Bu kurul bizim en büyük gücümüzdür. Hocalarımıza her toplantımızda tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

AŞI ÇALIŞMALARI

Temmuz ayında oluşmaya başlayan yerli aşı grubu hakkında size detaylı bilgi vermedim. Bugün bu aşamaya geldiğimize inanıyorum. Aşı çalışmalarını doğrudan yöneten uzmanlar bulunmaktadır. 600 kişilik ekip tarafından bu çalışmalar yürütülmektedir. Şu an aşılarından 2'si insan deney aşamasına yakındır. Bulaşı hastalıkların geçmişine bakıldığında aşıların kolay bulunmadığı görülmektedir. Bugünkü durum elbette farklı olacaktır. Ama işin doğasında bir zorluk olduğu bilinmektedir. Salgının başlangıcında aşı için ön görülen zaman en az 12 ortalama 18 aydı. Salgın 1 yılını doldurmaya başlarken önemli gelişmeler ortaya konuldu. Çin, Rusya ve bazı ülkeler aşı için insan deneylerine geçmiş bulunmaktadırlar. Aşı konusunda dünyadaki durum budur. Umut çok yüksek bulunmakla birlikte temkini elden bırakmamak gerekir. Kuşku duyan varsa bilsin dünyada zeka ülkelere göre dağıtılmıyor. Bilim adanma işidir. Türkiye aşının gerektirecek tüm imkanları bilim insanlarına sunmuştur. Sizlerden bilim insanlarına inanmanızı, önerdikleri tedbirlere, salgınla savaşı sağ duyulu bir şekilde yılgınlık göstermeden istirham ediyorum.

SORU-CEVAP

İSTANBUL'DA YENİ ÖNLEMLER ALINACAK MI?

İstanbul'da genel olarak geriye dönüşlerle birlikte bir artış bekliyorduk. Biz şuan kısıtlama anlamında bir tedbiri düşünmüyoruz. Sahada yaygın şekilde filyasyon ekiplerimizi daha da arttırdık. Sahadaki ekiplerle birlikte temaslarını özellikle tespit etme süresi 7-7 buçuk dakika oldu. Hastaneye yatışlarda ciddi bir artışın olmadığını görmüyoruz. Doluluk oranlarına bir sorun yok. Bu dönemde bulaşmayı önlemek için maske kullanımının ve mesafe çok önemli. Kalabalık ortamlara da girilmemesi gerekir. Aile içi bulaşın daha fazla olduğunu görüyoruz. Artış olan illerimizde tedbirlere uymakla, sahada filyasyonu artırarak sonuç aldığımızı biliyoruz. Ankara'da Diyarbakır'da yaptığımız çalışmalardan biliyoruz. Dolayısıyla bu yükselişin nasıl düşeceğini artık toplum olarak da biliyoruz.

VAKA- HASTA SAYISI TARTIŞMASI

Son haftalar yoğun olarak gündeme gelen bir konu oldu. Vaka ve hasta tanımını yaptığımız günden beri olan bir konu. Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka, hasta kavramlarıyla gölgelemeyelim. Biz tedavi rehberimizde semptomu, yani bulgusu olan kişilere test yapan ülkeler arasındayız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.