Salda Gölü Koruma Derneği'nden UNESCO'ya başvuru

Salda Gölü Koruma Derneği'nden UNESCO'ya başvuru
Salda Gölü Koruma Derneği, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nün 'dünya doğal mirası' listesine alınması için UNESCO'ya başvuru yaptıklarını açıkladı.

Salda Gölü Koruma Derneği, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nün 'dünya doğal mirası' listesine alınması için UNESCO'ya başvuru yaptıklarını açıkladı.

Burdur'un Yeşiova ilçesinde bulunan göl 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak da biliniyor. NASA'nın geçtiğimiz haftalarda Mars'taki Jezero Krateri'ne yaptığı yolculukta benzer jeolojik yapısı ve mineral oluşumu sebebiyle model olarak kullandıklarını açıklamasıyla dünyada da meraklısı artan Salda Gölü için Salda Gölü Korma Derneği harekete geçti. Dernek, koronavirüs salgınına rağmen 1 milyonun üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapan Salda Gölü'nün 'dünya doğal mirası' sayılması amacıyla UNESCO'ya başvuru yaptıklarını açıkladı.

Dernek, UNESCO'ya dilekçe göndererek Mars'taki Jezero Krater'iyle benzerliğini vurgulayarak bilim açısından önemine dikkat çekti. Dilekçede, göl içerisinde halen tek hücreli canlı oluşumunun devatm ettiği belirtilirken gölün ekolojik zenginliği de önemle belirtildi. Buna göre, 2013'te yapılan çalışmaya göre 301 sucul ve kara bitki türünden 2'sinin endemik olduğu, ayrıca bölgedeki 110 kuş türünden 75'inin de Bern Sözleşme ile koruma altına alındığı hatırlatıldı.

'Salda Gölü mutlaka korunmalı'

Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şeker, UNESCO'ya yaptıkları başvuruyla ilgili DHA'ya konuştu. UNESCO'ya başvurunun Burdur Valiliği aracılığıyla 21 Ocak 2021 tarihinde yaptıklarını bildiren Gazi Osman Şeker, " Burdur Valiliği'nden gerekli yerlere yazmasını istedik. Salda Gölü, kapalı bir havza. Bu kapalı havzada kendine özgü ekolojik bir yapı oluşturmuş, bu yapı içinde, gölün içinde sadece Salda Gölü'nde yaşayan Salda sazancığı ve Burdur sazancığı var. Birinci sebep bu. Salda Gölü'nde, 4 milyar yıl önce dünyada canlıların oluşumu sırasında oluşan olaylar halen devam etmekte. İçindeki tek hücreli canlılar halen oluşmakta. Bu çevredeki beyaz kumullar tek hücreli canlılar veya fosillerinden oluşmakta. UNESCO'ya başvuruda öne çıkardığımız şeyler; Salda Gölü'nün mutlaka korunması gerektiğini, az önce söylediğim sebeplerden dolayı Salda Gölü'nün kapalı bir havza olduğu, içine giren kirliliğin bir daha çıkarılamayacağı, bir kere kirlendiğinde temizlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, müracaat ettik" açıklamasında bulundu.

Başvuruyu Burdur Valiliği'ne yaptıklarını, Valiliğin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na talebi ileteceklerini, Bakanlığın talebiyle birlikte UNESCO'nun karar vermesi gerektiğini söyleyen Şeker, "Salda Gölü oluşalı 2 milyar yıl olmuş, bilim insanları öyle söylüyor. Salda Gölü bu çevredeki insanlar için çok önemliydi. Ama son yıllarda gölü ziyaretler, sadece çevredeki insanlar değil, dünyadan ve ülkemizden insanlar gelerek, gölde bir insan baskısı oluşturdu. 2019 yılında Salda Gölü'ne gelen insan sayısı 1 milyon 400 bin kişi diyorlar. Bu 1 milyon 400 bin insanın göle girip, yüzdüklerini düşünürsek, bu insanların teri, kiri, idrarı, güneş yağıyla gölün kirleneceğini ve bu kirlerin gölün dibini zehirleyerek tek hücreli canlıları öldüreceğini söylüyor bilim insanları. Sadece burada yaşayan endemik bitkiler var, bunlardan dolayı Salda'nın UNESCO'nun dünya miras listesine girmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.