Serum taktırmak orucu bozar mı?

Serum taktırmak orucu bozar mı?
Sağlık sorunlarından doları oruçluyken serum taktırmak gerekebiliyor. Peki serum taktırmak orucu bozar mı? İşte akıllardaki soruya Diyanet'ten yanıt...

Serum genellikle, vücutta sıvı kaybı olduğunda doktor kontrolünde takılır. Serum takılmadan önce zaman zaman tahlil için kan vermek de gerekebilir. Ramazan ayında oruçluyken meydana gelebilecek ani rahatsızlıklar sonucunda serum takılması veya tahlil yaptırılması gerekebilir. Peki serum taktırmak orucu bozar mı?

SERUM TAKTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşeri Başkanlığı, serum taktırmanın orucu bozup bozmayacağına yönelik açıklama yaptı. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada serum taktırmanın veya kan almanın 'gıda veren enjeksiyon' kapsamına girdiği için orucu bozduğu belirtildi. 

Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabi olup orucu bozar.

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN ŞEYLER NELER?

Diyanet'e göre vücuda kan, serum vermek, vitamin içerikli iğne yaptırmak, gıda ve keyif verici enjeksiyonlar kullanmak, su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan dışarıdan bir maddenin vücûda verilmesiyle uygulanan endoskopi, kolonoskopi, bölgesel ve genel anestezi yaptırmak, periton diyalizine girmek ve damara serum verilerek yapılan hemodiyaliz orucu bozar.

Diyanet'e göre salgın hastalıklar için yapılan aşılar, ağrıyı dindiren iğneler, balgın hastalıklar için yapılan aşılar, lokal anestezide kullanılan vücûdun belli bir yerini uyuşturmak için vurulan iğneler, hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden hemodiyaliz yaptırmak, anjiyo ve biyopsi yaptırmak, merhem sürmek, ilaçlı bant yapıştırmak orucu bozmaz.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELER?

Sakız çiğnemek, yemek yemek, bir şeyler içmek, keyif verici ürünler tüketmek, cinsel ilişkiye girmek, mastürbasyon yapmak, ağız dolusu kusmak orucu bozar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.