Tarafsızlık Bayramı

Tarafsızlık Bayramı
Türkmenistan Tarafsızlık Bayramı İstanbul'da da coşku içinde kutlandı. Türkçe şarkılar da seslendiren sanatçılara vatandaşlar ellerinde Türkiye ve Türkmenistan bayraklarıyla oynayarak eşlik etti

Türkmenistan Dostluk Yardımlaşma Ve İşbirliği Derneği tarafından Ataköy'de bir otelde düzenlenen gece Türkmenistan Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından dernek başkanı Yesugay Aksakal, günün önemine ilişkin bir konuşma yaptığı konuşmada Türkmenistan ve Tarafsızlık Günü’nün tarihine ilişkin bilgi verdi. Daha sonra Mehmet Ali Erbil, Bülent Serttaş, Hakan Ural, Reyhan Karaca ve Serdar Ortaç gibi ünlü sanatçıların Tarafsızlık Günü’ne ilişkin videolu kutlama mesajları katılımcılara izletildi.


Oy birliğiyle kabul edildi

Programın açılış konuşmasını yapan Yesugay Aksakal, “Birleşmiş Milletler genel kurulunun 71’inci meclisinde, 12 Aralık 1995 tarihinde ‘Türkmenistan’ın daimi tarafsızlığı’ 185 ülkenin oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye başta olmak üzere onlarca ülke, kararın ortak sunucuları oldu. Bu kararla tescil edilen Türkmenistan tarafsızlığı, Birleşmiş Milletler teşkilatı tarafından ilk olarak resmi bir kararla tanınmış tek ve yegâne ülkedir. Türkmenistan için çok önemli ve tarihi bir dönüm noktası olan 12 Aralık tarihi o günden itibaren Türkmenistan’da Tarafsızlık Bayramı olarak kutlanmaktadır” dedi.  Aksakal, “Gelişen birtakım faaliyetler sonucunda ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2 Şubat 2017 tarihinde, Türkmenistan’ın girişimleri sonucunda, Türkmenistan’da Tarafsızlık Bayramı olarak kutlanan 12 Aralık tarihini uluslararası düzeye yükselterek ‘Uluslararası Tarafsızlık Günü’ olarak ilan etmiştir. 2017 yılından bu yana 12 Aralık sadece Türkmenistan’ın Tarafsızlık Bayramı olarak değil, tüm dünyada ‘Dünya Tarafsızlık Günü’ olarak kutlanmaktadır” diye konuştu.


Türkiye'de ilk kutlama

Türkmenistan’ın barışçıl ve iyi niyetli politikalarına vurgu yapan Aksakal, “Hürmetli Arkadağ Gurbangulu Berdimuhammedov liderliğinde yıllar boyunca tarafsızlık ilkesine sadık kalarak, barışsever ve iyi niyetli komşuluk politikasını hayata geçirerek ülkenin dış politikasının temelini oluşturmuştur. Türkmenistan Dostluk Yardımlaşma ve İşbirliği Derneği olarak belki de ilk defa Tarafsızlık Bayramı’nı Türkmenistan dışında, bugün Türkiye’de birlikte kutluyoruz” ifadelerini kullandı. Aksakal’ın konuşmasının ardından sahneye çıkan Türkmen sanatçı Babamyrat Ereshov ve Begenç Orayev Türkmence ezgilerle konukları şenlendirdi. Arada Türkçe şarkılar da seslendiren sanatçılara vatandaşlar ellerinde Türkiye ve Türkmenistan bayraklarıyla oynayarak eşlik etti.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.