TBMM Başkanı Binalı Yıldırım oldu!

TBMM Başkanı Binalı Yıldırım oldu!
28.dönem Meclis Başkanlığı seçimi tamamlandı. Yeni Meclis Başkanı kaç oyla kim oldu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık seçimi 3.turda tamamlandı. AK Parti'nin adayı, eski başbakan Binalı Yıldırım 335 oyla Meclis Başkanlığına seçildi.

Oylama saat 14:00'de başladı
TBMM Genel Kurulu bugün saat 14:00'detoplandı...Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün 28. başkanını seçmek için toplandı. İlk turda 5 adayın yarıştığı seçimde, Binali Yıldırım 341, Erdoğan Toprak 134, Meral Danış Beştaş 65, Hayrettin Nuhoğlu 43 Nazır Cinahgir İslam 4 oy aldı ve bu sonuçların ardından seçim 2.tura kaldı.

2.Turda kaç oy lazım?
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada seçilebilmek için üye tamsayısının üçte ikisi kadar yani 400 oy almak gerekiyor. İki turda bu oy alınamadığı taktirde üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oy yeterli oluyor. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçilecek.

Partilerin adayları kim?
AK Parti adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP adayı Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş , İYİ Parti adayı İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam.

Bir yasama döneminde iki seçim
TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

Seçim 3.tura kaldı
Binali Yıldırım 336, Erdoğan Toprak 131 oy aldı. İlk iki tur oylamada hiçbir aday 400 oy alamazken, oylama 3'üncü tura kaldı. Üçüncü turda 301 oy almak gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.