Tekstilde işten çıkarmalar başladı! Bir haftada 150 işçinin işine son verildi

Tekstilde işten çıkarmalar başladı! Bir haftada 150 işçinin işine son verildi
Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Özak Tekstil’de, ‘işlerin durgunluğu’ gerekçe gösterilerek işçiler işten çıkarıldı. Sadece son bir haftada 150 işçinin işten çıkarıldığı firmada işsiz kalan işçi sayısı 300'ü buldu.

Asgari ücrete gelen zamla beraber tekstilde işten çıkarmalar başladı.

Özak Tekstil’de, son bir haftada 150 işçi işten çıkarıldı. Toplamda işten çıkarılanların sayısı 300’ü buldu ve işten çıkarmaların devam edeceği belirtildi. İşten çıkarmalarda gerekçe olarak ‘işlerin durgunluğu ve yapılan sendika değişikliği’ gösterildi. 30 bin işçinin çalıştığı ve ağırlıklı olarak tekstil fabrikaları bulunduğu Urfa OSB’de çalışmalarını sürdüren Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Özak Tekstil’de yaşananlara dair şunları söyledi:

“Sadece geçen hafta 150 kişi işten atıldı. İşten atılmanın gerekçesi, siparişlerin az olması gösteriliyor ama aynı Özak Tekstil'in, şubat ayında İŞKUR üzerinden işçi alımı yapacağı söyleniyor. Burada başka fabrikalarda da işten atmalar var. Sektörde bir durgunluk ve daralma söz konusu ama şunu da unutmamak gerekiyor; tekstil iş kolunda, özellikle sokağa çıkma yasaklarında birçok tekstil firması rekor kırarak büyüme gösterdi. Bu rekorları kırarken elde ettikleri kardan işçilere vermediler. Hatta pandemiyi fırsata çevirerek işçilerin mevcut haklarından gasp ettiler. Şimdi ise işleri biraz rast gitmeyince, hemen işçileri kapının önüne koyuyorlar."


"İŞÇİLERİN TAZMİNATI ÖDENMİYOR"

Mehmet Türkmen, işçilerin tazminatının ödenmediğini belirterek "“Bu, suçtur. İşçilerin birikmiş tazminatına göz koyacak kadar ahlak dışı bir şey var. Tekstilde hiçbir işçinin ihbar tazminatı ödenmiyor, kıdem tazminatı da eksik ödeniyor. İşçilere, yüzde 30'u ya da yüzde 40'ı teklif ediliyor. İşçiler de bu kriz ve işsizlik koşullarında, parasız olmayı göze alamadıkları için çaresizlikten patronun dayatmasını kabul etmek zorunda kalıyor. Ya patron dayatmasını kabul edecek ve 3-5 kuruşa razı olacak ya da bu işsizlikte beş parasız yıllarca mahkemede sürünmeyi göze alacak” diye konuştu.


"SANA 7000 LİRA VERELİM, KENDİN İSTİFA ET, 3 AY SONRA GERİ ALACAĞIZ"

Özak Tekstil’de işten çıkarılan ve yaşanan baskıdan dolayı adını vermek istemeyen C. E. yaşadıklarını anlattı: "Hiçbir hakkımızı vermediler. Ne kıdem tazminatı ne ihbar tazminatı. ‘Gidin mahkemeye verin’ dediler. Bazı arkadaşlara ‘biz sana 7000 lira verelim sen kendi çıkışını imzala, seni üç ay sonra tekrar işe alacağız’ demişler. ‘Davacı, şikayetçi olma’ diye de belirtmişler. Bazı arkadaşlar da ‘ailevi sebeplerden dolayı işten ayrılmak istiyorum’ diye kağıt imzalamışlar. Orada olan sendikanın elemanları, işçileri ikna etmeye uğraşıyor. Bu kağıda imzayı at, çık git gibisinden” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.