Ticaret Bakanı Pekcan: Stratejik hedefimiz AB üyeliği, Türk çeliği önündeki engeller kaldırılmalı

Ticaret Bakanı Pekcan: Stratejik hedefimiz AB üyeliği, Türk çeliği önündeki engeller kaldırılmalı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AB Komisyonu'ndan Olivér Várhelyi ile görüştü. Pekcan, görüşmede AB üyeliği hedefinin stratejik hedef olduğunu tekrar vurguladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olivér Várhelyi ile video konferans yöntemiyle görüştü. Görüşmede gündem, ikili ve ticari lişkiler olarak ön plana çıkarken Pekcan, AB ile tesis edilen bütünleşmeyi ve bir aday ülke ile Gümrük Birliği ortağı olarak AB ile ilişkilerin önemini vurgulayan Pekcan, "Her fırsatta stratejik hedefimizin Avrupa Birliği’ne tam üyelik olduğunun altını çiziyoruz. AB ile ilişkilerimize bu anlayış içinde yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, uluslararası ekonomik ve ticari gelişmeler karşısında Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkileri ileri taşımanın, Avrupa bölgesindeki değer zincirlerinin güçlendirilmesi ve rekabetçiliklerinin artırılması bakımından fırsatlar sunduğunu kaydetti.

"AB ile ilişkilerde nihai hedef tam üyelik"

Bakan Pekcan, Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir gündem için fırsatların mevcut olduğunu belirterek, bunun için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği’nin pandemi döneminde önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayacak şekilde genişletilmesinin ve mevcut yapısal sorunlarının giderilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Pekcan, sürecin hem Türkiye’deki hem de AB ülkelerindeki iş dünyası tarafından da desteklediğini kaydetti. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde en önemli ve nihai hedefinin tam üyelik olduğunu vurgulayan Bakan Pekcan, bu amaçla Türkiye-AB ilişkilerinde oluşturulacak pozitif gündemin kilit unsurlarından birinin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi olduğunu kaydetti.

"Türk çeliğinin önündeki engeller kaldırılmalı"

Bakan Pekcan'ın AB'den beklentisi AB Liderler Zirvesi'nde atılması beklenen somut adımlar yönünde oldu. Bu kapsamda Pekcan'ın Gümrük Birliği’nin işleyişini de doğrudan etkileyen AB teknik komitelerine Türkiye’nin de katılım sağlaması gerektiğinin altını çizdi.

AB'nin Türk çeliğine uyguladığı önlemlere de değinen Bakan Pekcan, Türk çeliğinin rekabet kurallarına uygun olarak AB piyasasına sunulmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye'de yeşil dönüşüm için oluşturulan finansman imkanlarına erişmeli"

Komiser Varhelyi ile Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Gümrük Birliği’ne etkilerini de değerlendiren Bakan Pekcan, bu kapsamda, AB tarafından atılacak adımların, ticarette bir korunma aracına dönüşmemesi, bunun yerine AB’nin stratejik hedeflerine katkı sağlayacak bir işbirliğinin geliştirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Pekcan, bu süreçte, Türkiye’nin hem aday ülke statüsü hem Gümrük Birliği ortağı olarak, üye ülkelerin yeşil dönüşümü için oluşturulan finansman imkânlarına erişim sağlamasını beklediklerini ifade etti.

"Türkiye de aşı ihracat kontrollerinden muaf tutulmalı"

AB'nin uygulamaya soktuğu birlik toprakları içerisinde üretilen aşıların birlik dışına ihracat edilmesine yönelik "ön izin" uygulamasına da değinen Pekcan, Türkiye'nin bu uygulamadan muaf tutulmamasına da değinerek,  Türkiye’nin de ortaklık ilişkisine uygun bir şekilde muaf ülkeler arasına eklenmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Pekcan, Türkiye’nin AB’deki yerini alması gerektiğine işaret ederek, bu kapsamda Türkiye’nin AB’ye üyelik hedefine katkı sağlayacak ortak çalışmaların büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. 

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.