Türk gazeteciler için Schengen çağrısı: Ayrımcılığa son verin

Türk gazeteciler için Schengen çağrısı: Ayrımcılığa son verin
Avrupa Gazeteciler Federasyonu, yaptığı açıklamada Schengen ülkelerinin Türklere yönelik vize uygulamalarını eleştirerek ‘önyargı ve ayrımcılığa son verin’ çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Schengen vizesi sorunu yeniden gündeme geldi. Avrupa Gazeteciler Federasyonu, yaptığı açıklamada Schengen ülkelerinin Türklere yönelik vize uygulamalarını eleştirerek ‘önyargı ve ayrımcılığa son verin’ çağrısında bulundu. Başvurularda ret oranlarının yüzde 50’ye yükseldiği belirtildi.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türk gazetecilere yönelik Schengen ülkelerinin vize uygulamalarını sert bir şekilde eleştiren bir açıklama yayımlayarak, Türk gazetecilerin vize başvurularında artan sınırlamalara maruz kaldığına ve vize uygulamalarındaki "sistematik engellerden" ciddi endişe duyduklarını belirtti. EFJ, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) verilerine atıfta bulunarak, vize başvurularıyla ilgili incelemelerin sıkılaştırıldığını ve randevu alma sürelerinde uzun bekleme sürelerinin olduğunu kaydetti.

2023 yılında ret oranı %50’ye çıktı

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), vize başvurularında ret oranının 2022 yılında %15 iken 2023 yılında %50’ye yükseldiğini belirtti. AB üyesi ülkelerin Türk gazetelerin başvurularına yönelik sistematik engellerden endişe duyduklarını da belirten EFJ, gazetecilere kısa süreli vizeler verildiğini ve gazetecilerin her seferinde yeniden vize başvurusu yapmak durumunda kaldığını da iddia etti. Bu durumun külfetli ve sürdürülebilir olmayan bir durum olduğunu vurguladılar ve bu konunun ele alınması gerektiğini dile getirdiler.

“Önyargı ve ayrımcılığa son verin”

EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli, Schengen ülkelerinin gazetecilere uyguladığı bu fiili vize ambargosunun sona erdirilmesini talep ettiklerini ifade etti. Kuleli, diplomatik temsilcilikleri Türkiye'den gelen gazetecilere yönelik önyargılı ve ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırdıklarını belirtti. Bu önyargıların muhabirlerin mesleki sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmelerinin önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.

Sinem Ökten’e Avrupa’dan Ret

EFJ açıklamasında, vize başvurusu reddedilen gazeteciler arasında spor spikeri Sinem Ökten'in adının geçtiği belirtildi. Daha önce Avrupa ülkelerine iş için 50-60 kez gittiğini ifade eden Ökten'in geçen yıl Almanya ve Fransa'ya yaptığı vize başvurularının reddedildiği kaydedildi.

İlgili Haberler

Kaynak:Cansev Temuçin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.