Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Küresel güç olma yolundayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Küresel güç olma yolundayız
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, daha fazla ticaret ve yatırımla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumunu kuvvetlendirmesi gerektiğini belirtti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, daha fazla ticaret ve yatırımla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumunu kuvvetlendirmesi gerektiğini belirterek, "Bu coğrafyadaki ülkeler küresel ekonomiye daha çok entegre olmak, küresel değer zincirleri içinde yer almak istiyorlar. Geçmiş tecrübelerimiz, hızlı adapte olan dinamik yapımızla ve yeni ortaklıklar kurarak, bu süreçte en büyük payı alabiliriz." dedi. Hisarcıklıoğlu, AA muhabirine, 2022 yılı gerçekleşmeleri ve iş dünyasının 2023 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Salgının geride bırakılmasıyla hızla toparlanması beklenen küresel ekonominin, bu defa enerji ve gıdadaki arz-tedarik sorunları, artan enflasyon, jeopolitik gerilimler ve savaşların olumsuz yansımalarını yaşamaya başladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu süreçte küresel durgunluğun yaygınlaştığını ve belirginleştiğini söyledi.


4,9 milyonluk artış gerçekleşti

Hisarcıklıoğlu, etkileri bir süre daha sürmesi beklenen tüm bu faktörlerin gelecek seneki ekonomik büyüme üzerinde de baskı unsuru haline dönüştüğüne işaret ederek, "Dünya ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,2 ve 2023 yılında yüzde 2,7 ile daha düşük oranda büyümesi öngörüldü. Küresel finansal krizin yaşandığı 2009'dan bu yana kesintisiz büyümeyi başaran Türkiye ekonomisi, önce salgın döneminde ve şimdilerdeyse küresel durgunluk ortamında olumlu yönde ayrışmayı başardı. Bu senenin 9 ayında yüzde 6 büyüme sağlandı. Yakalanan yüksek büyüme performansı istihdama da yansıdı. Son 2 senede toplam istihdamda 4,9 milyon kişi artış gerçekleşti." diye konuştu.


Güçlü bir performansımız var

Özel sektörün, dinamik yapısı sayesinde salgın sonrasında dünyadaki değişimlere karşı hızla uyum sağladığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Küresel ihracattan aldığımız pay tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Ana ihracat pazarlarımızdaki durgunluk belirtilerine ve beklentilerine rağmen ihracatımızın 250 milyar doları geçmesi ve üretimle istihdamda ulaşılan rekor seviyeler ekonomide yakaladığımız güçlü performansın göstergeleridir."

AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.