Türkiye tam 6 ay kaybetti

Türkiye tam 6 ay kaybetti
Covid-19 can almaya devam ediyor. Ülke Haziran itibariyle kademeli normalleşmeye başladı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, pandemide gerekli aşı bağlantıları yapılmadığı için Türkiye’nin 6 ay kaybettiğini belirterek, “Bu hızla nüfusun yüzde 70’i bağışıklık seviyesine ulaşması için daha 1,5 yılımız var" dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Ticaret Merkezi’nde esnaf, işçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de toplantıya katıldı. Öztrak, Türkiye’nin ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu söylerken, “2007’den itibaren büyüme modelimizin yavaş yavaş öksürmeye başladığını görüyoruz. Özellikle 2014 yılından itibaren de Türkiye’de devlet krizinin yaşanmaya başladığını gördük. O dönem seçilecek Cumhurbaşkanının ‘Ben artık önceki Cumhurbaşkanları gibi olmayacağı’ demesiyle başladı” dedi.

Daha 1 buçuk yılımız var

2020 yılında pandeminin eksiyle ekonomik buhran yaşanmaya başladığını dile getiren Öztrak, “Bugün Türkiye bir ekonomik buhranla uğraşıyor” diye vurguladı. Öztrak, hükümetin gari safi yurt içi hasılada 2023 hedefine ulaşamadığını söyleydi. Milli gelirin 2013 yılında 1 trilyon dolara dayandığını ancak şimdi 717 milyar dolara doğru indiğini kaydeden Öztrak, istihdam alanlarının azaldığını da aktararak, “Geniş tanımlı işsizlik değimiz işsizlik oranı yüzde 29’lara çıkmış, işsiz sayısı 10 milyonu geçmiş” diye konuştu. Öztrak, pandemide gerekli aşı bağlantıları yapılmadığı için Türkiye’nin 6 ay kaybettiğini belirterek, “Bu hızla nüfusun yüzde 70’i bağışılık seviyesine ulaşması için daha 1 buçuk yılımız var” dedi. TÜİK’in son açıkladığı yüzde 7’lik büyümenin yüzde 19’nun hizmet sektöründen geldiğini anlatan Öztrak, “Yüzde 7 büyüdük’ denilen dönemde işsiz sayısı 2,5 milyon kişi arttı. Bu nasıl bir şey? 2,5 milyon kişi artıyorsa, bu büyüm nasıl oluyor? Yüzde 5,6 büyüyen hizmet sektöründe 325 bin kişi işini kaybetmiş. Bu büyüme borcu arttırarak gerçekleşen bir büyüme” diye vurguladı.

Bir başkasına gidiyor

Türkiye’nin “borçlanarak, kalitesiz şekilde büyüdüğünü” ifade eden Öztrak, çalışanların büyümeden aldığı payın da düştüğüne dikkat çekerek, “4 puana yakın düşmüş. Düşük gelir gruplarına yaramaya bir büyüme var” dedi. Öztrak, Türkiye’ye sermaye gelmediği zaman iktidarın bunu “dışırının oyunu olarak” yorumladığını aktararak, “Halbuki ürkekleşiyor. Siz sürekli yanlış yaptığınız zaman size gelmiyor, bir başkasına gidiyor. Doğru politikaları uygulamanın önemini bu iktidar bilmiyor” diye konuştu. Öztrak, ticaret yapılan ülkeler ve çevre ülkelerdeki gelişmenin de Türkiye’yi etkilediğini ifade etti. Öztrak, kamunun borç stoğunda artan döviz cinsi nedeniyle ülke borçlanmasa bile borçlu duruma geldiğini vurgulayarak, “Türkiye kendi vatandaşlarından dövizle borçlanmaya başladı. İktisatçılar buna ilk günah diyor. 'İktisat biliyorum' diyor bazıları, dolayısıyla ilk günahı işlediler. İçeriden borçlanmanın yüzde 39’nu dövizle yapmışlar” dedi.

Her şeyi ben bilirim!

Öztrak, Türkiye’nin bu yıl kuraklıkla da karşılaşacağını belirterek, “Bunun iki sıkıntısı var. Dünya tarım ürünlerini satmakta ürkekleşti. İki gelecek yıl çiftçimiz bu sıkıntının üstesinden nasıl gelecek” diye dikkat çekti. Öztrak, Türkiye’nin Merkez Bankası’ndaki net rezervlerinin ekside olduğunu kaydederek, “Onun için basbas bağırıyoruz, 128 milyar dolar nerede?” diye sordu. Öztrak, Türkiye’de yaşanan ekonomik buhranın sorumlusunu “Herşeyi ben bilirim diyen yönetim anlayışı” diye açıklayarak, ülkede yaşanan insan hakları ihlallerinin de ekonomideki belirsizliği arttırdığına dikkat çekti. Öztrak, AKP’nin esnafa ve vatandaşa pandemi döneminde herşeyi yasaklarken, kendisini “lebalep kongreler yaptığını” dile getirdi. Öztrak, “Bu aynı zamanda adalet duygusunu da yıprattı” dedi.

Borsa 56 milyar dolar kaybetti

Organize suç örgütü yöneticiliğinden yargılanan Sedat Peker ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki karşılıklı açıklamaları hatırlatan Öztrak, “Bunlarla ilgilenmekten devletle ilgilenemiyorlar” yorumunda bulundu. Öztrak, Türkiye’de sürekli Merkez Bankası Başkanı değiştirmenin sonucunun da faizlerin artması olduğunu belirterek, “En son geçtiğimiz hafta genel müdürlüklerinden daire başkanlıklarına 100 tane Merkez Bankası görevlisi yerlerinden alındı... Ne oluyor, dışarısı notumuzu veriyor” diye konuştu. Öztrak, Türk Lirası’nın değeri düştüğü için borsanın 56 milyar dolar değer kaybettiğini, 450 milyar dolar olan dış borç stokunun 575 milyar lira arttığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.