TYS'den çağrı: İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın

TYS'den çağrı: İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 2011’de İstanbul’da imzalanan “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Sözleşmeyi ilk imzalayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlatan TYS, “Sözleşmenin maddelerini uygulamayan iktidar, geçen hafta sözleşmeden çekilme niyetini açıkladı. AK Parti bürokratlarının; kadın özgürlüğü, kürtaj, kız çocuklarının evlendirilmesi, tecavüz, cinsiyet eşitliği gibi konularda suç teşkil eden söylemlerine yıllardır maruz kalıyoruz. İstanbul Sözleşmesi’yle bir kez daha akla, mantığa, hukuka sığmayacak demeçler veriliyor. Sözleşmenin Türk kültürüne, geleneklerine, aile yapısına uygun olmadığı, milli değerler için tehdit oluşturduğu söyleniyor” ifadelerine yer verildi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI

Türkiye’nin dünyada kadına şiddet konusundaki araştırmalarda ilk sıralara yerleştiği vurgulanan açıklamanın devamında şöyle denildi: “Ekonomik ve ahlaki yozlaşma, niteliksiz eğitim, ‘dindar ve milliyetçi’ bir nesil yetiştirme projesi, patolojik bir erkeklik ortaya çıkardı. Televizyon dizilerinde kadına şiddet milyonlarca kez gösterildi. Feminist gece yürüyüşlerinde kadınlara polis şiddeti reva görüldü. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yakın Ertürk’ün ‘Türkiye kadınlarla açıkça savaşan bir ülke haline geldi’ saptamasına katılmamak mümkün değil. Cumhurbaşkanı’nı, iktidar partisini ve bütün yetkilileri, kadına şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele konusunda yol ve yöntemler sunan İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya çağırıyoruz.”DUVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.