Valilikten Kürtçe tiyatro oyunu 'Beru' hakkında soruşturma

Valilikten Kürtçe tiyatro oyunu 'Beru' hakkında soruşturma
İstanbul Valiliği, İBB Şehir Tiyatroları'nın ekim programında yer alan ve gösterimi yasaklanan "Bêrû" adlı Kürtçe oyun hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"'Teatra Jiyana Nü' özel tiyatro ekibi tarafından 13 Ekim 2020 tarihinde sergilenmesi planlanan 'Beru: Klakson Borizan Birt' isimli tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımızca Kürtçe olduğu için yasaklanmamıştır.

"TERÖR PROPAGANDASI YAPMAK YASAKTIR"

Türkçe, Kürtçe veya hangi dilde olursa olsun, terör propagandası yapmak kanunlarımızda yasaktır ve bu tür girişimlere kesinlikle müsaade edilemez. PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak yapılan çalışmalarda;

Teatra Jiyana Nü (Yeni Yaşam Tiyatrosu) isimli tiyatro grubunun -sözde- Devlet ve Terör ilişkilerini irdeleyen  "Beru; Klakson Borizan Birt" isimli tiyatronun var olan oyununun tüm kurgusu PKK terör örgütünün ülkemize karşı yürüttüğü terör propagandasına dönüştürülmek suretiyle oluşturulduğu yönünde güvenlik güçlerimizin tespiti söz konusudur.  Bir tiyatro oyununun PKK terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesi asla kabul edilemez. Konuyla ilgili olarak soruşturmalar başlatılmıştır."

SAHNELENMESİNE SAATLER KALA ENGELLENDİ

İBB Şehir Tiyatroları, pandemide zor günler geçiren özel tiyatrolar için yeni sezon programında 50 özel tiyatro oyununa yer verme kararı aldı. 21 Eylül’de açıklanan yeni sezon repertuvarı içerisinde “Bêrû: Klakson, Borîzan û Birt” oyununa da yer verildi. 1997’de Nobel Edebiyat Ödülü almış İtalyan yazar Dario Fo’ya ait “Yüzsüz: Klakson, Borazanlar ve Bırtlar” oyununun, Kürtçe olarak Şehir Tiyatroları’nın Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenmesi kararlaştırıldı. Kültür sanat dünyasına açıklanan ve bilet satışları gerçekleştirilen oyun, sahnelenmesine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasakladı.

1981 yılında yazılan oyun, Kültür Bakanlığının Devlet Tiyatrolarında Türkçe olarak 2014’yılında sahnelendi. Kürtçe’ye çevrilen oyun, 2017 yılından beri oynanıyordu. İzmir, Diyarbakır, Adana, Ankara, Batman’da izleyicilerle buluşan Beru, İstanbul’da da birkaç farklı sahnede gösterildi. İstanbullular; Kadıköy, Taksim ve Esenyurt’da farklı zamanlarda oyunu izlemişti. Altyazılı şekilde izleyiciyle buluşmaya hazırlanan Beru, üç yıl boyunca Türkiye’de ve Avrupa’nın farklı şehirlerinde gösterildi. Ulusal ve uluslararası festivallerde sahne aldı. Bazı bölümleri kısaltılarak Kürtçe’ye çevrilen Beru, içeriği değiştirilmeden 100’ün üzerinde kez oynandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA SORUŞTURMA AÇTI

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, İBB Şehir Tiyatroları'ndan sahnelenmesi son anda durdurulan “Beru: Klakson, borizan, birt” hakkında açıklama yaptı. Çataklı, "Buna izin verenlerle ilgili gerekli yasal işlemler başlatılmıştır" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.