Yeni Zelanda'da 8.0 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Yeni Zelanda'da 8.0 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi
Yeni Zelanda'nın doğusundaki Kuzey Adalarını 8.0 büyüklüğünde şiddetli bir deprem vurdu. Deprem sonrası tsunami alarmı verildi.

8.0 büyüklüğünde güçlü bir deprem Yeni Zelanda'nın doğu kısmında yer alan Kuzey Adası'nı vurdu. Deprem sonrası bir saat önce geri çekilen tsunami uyarısı ikinci kez verildi.

Yeni Zelanda Ulusal Aciliyet Yönetimi Ajansı (Nema) Cuma sabahı bir 'ulusal uyarı' yayınlayarak Kuzey Adası'nın doğu kıyısındaki vatandaşlara en yakın yüksek zemine derhal gitmeleri ve bütün tsunami bölgelerini boşaltmalarını ve evde kalmamalarını söylemişti.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, daha önce meydana gelen iki büyük depremden sonra gerçekleşen daha büyük olan bu depremin, Kermadec Adaları'nın yakınında, 19 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı.

Amerikan Tsunami Uyarı Sistemi, ayrıca sarsıntının 1 metre boyuna ulaşabilecek tsunami dalgaları yaratabileceğine karşı uyarıda bulundu. Uyarı, bugün içerisinde Yeni Zelanda'yı vuran üçüncü büyük depremin ardından geldi. Bu sabah saatlerinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş, bu depremi Pasifik'te meydana gelen bir başka deprem takip etmişti.

İlk gerçekleşen depremde herhangi bir ciddi hasar veya yaralı bildirilmezken, Nema bazı kıyı bölgelerindeki insanlara daha yüksek yerlere derhal geçilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yerel sivil savunma yetkilileri tsunami tehdidinin birkaç saat daha sürebileceğini belirtirken; Nema, Twitter'dan yaptığı bir paylaşımda ise sel uyarısında bulundu.

Kaynak: Guardian

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.