Günlük çözümler bir işe yaramıyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Çatalca ilçe merkezi ve mahallelerinde trafik yoğunluğu arttı. Özellikle hafta sonları Akalan Subaşı Mahalleleri arasında uzun araç kuyrukları oluşuyor. Olası yangın ve trafik kazalarında bu yolu kullanan itfaiye, ambulans gibi yardım ve destek araçlarının olay yerine zamanında yetişmeleri zorlaşıyor. Bahsettiğim bu güzergah da özellikle dönüş yolunda Subaşı Mahallesi’nde bulunan trafik ışıkları araç yoğunluğunun artmasına ve trafiğin kitlenmesine neden oluyor. Aslında doğru yön tabelalarıyla bu güzergahtaki araç yoğunluğunun çok rahat bir şekilde çözüleceği görüşündeyim. Dönüş yolunda sürücüler çevre yoluna yalnızca trafik ışıklarının olduğu tek yönden ulaşabileceklerini düşünüyorlar.

Ancak Oklalı Mahallesi istikametinden de trafik lambalarında beklemeden rahatlıkla çevre yoluna çıkılabiliyor. Eğer bu bölgedeki yoğunluğu azaltmak için Subaşı Mahallesi Merkezi’ne doğru bir yön tabelası konulursa buradaki araç trafiği, özellikle dönüş yolunda büyük rahatlık sağlayacaktır. Çatalca ilçe merkezinde ise Cumhuriyet Meydanı’nda yıllardır çözülemeyen bir trafik sorunu var. Cumhuriyet Meydanı’nda ki araç kargaşasını önlemek içinse Mescit Sokak’ın trafiğe kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Tam bu nokta beş yolun kesiştiği, geliş gidiş yönünde araçların karşı karşıya geldiği kilit noktası oluyor. Çatalca’nın en işlek yeri olan Cumhuriyet Meydan’ı hem yaya hem de araç kalabalığının en çok olduğu bölge. Bu durumda yayalar içinde sürücüler içinde karmaşanın yanında tehlikede yaratıyor. Mescit Sokak’ın trafiğe kapatılması ile meydana araç inişi olmayacağından, bahsettiğim trafik karmaşası sorunu da kısmen çözülecektir. Mescit Sokak’taki yol nerdeyse 200 metrelik kısa mesafeli bir yol.

Burası araç trafiğine kapatılır, araçlar eski Kız Meslek Lisesi bugünkü Halk Eğitim Merkezi’nin önünden geçen yola yönlendirilirse meydandaki trafik sıkışıklığının rahatlayacağını düşünüyorum. Ayrıca Mescit Sokak’taki yıkımı gerçekleştirilen Çağlayan Ege İş Merkezi’nin bulunduğu yere ileriki zamanlarda mutlaka yeni proje çalışmaları başlayacaktır.

Önümüzdeki süreçte burada inşaat çalışmalarının da başlayacağı düşünülürse zaten ister istemez bu sokak uzun bir süre trafiğe kapatılacaktır. O nedenle şimdiden bu sokak araç trafiğine kapatılırsa hem yayaların kullanımı açısından hem de meydanda yaşanan trafik sıkışıklığının rahatlaması açısından son derece önemli bir adım olacaktır. Çatalca’daki yetkililere zaman zaman hatırlattığım Çatalca Çevre Yolunun ilçe merkezine bağlantı yolları var. Yıllardır bir türlü yapılmayan bu bağlantı yollarının (özellikle Kaleiçi Mahallesi Bölgesindeki) biran önce yapılması için gerekli çalışmalara başlanmalıdır. Çatalca artık büyüyor, nüfus artıyor ne yazık ki bu artışın yaratacağı sorunlar ve ihtiyaçlar öngörülüp gerekli düzenlemeler yapılmadan hali hazırdaki problemler çözülmeden yenileri eklenerek büyüyor.

Üniversite gelecek diyoruz ama daha yollarımız yetersiz. Çatalca girişinden merkeze kadar gelmek için dakikalarca trafikte kalıyoruz. Günlük çözümlerle ya da göz boyamalık projelerle değil geleceğe yatırım olarak değerlendirilecek Çatalca’nın 20-30 yıl sonrasını göz önüne alarak hazırlanan projelere imza atmak gerekiyor. Belki diyeceksiniz sürekli trafik sorununu yazıyor. İnanın bende trafik sorununu yazmaktan çok sıkıldım ancak bir türlü çözüme ulaşılamıyor. Havaların ısınmasıyla Çatalca’ya akış artıyor, trafik bazen durma noktasına geliyor. Ne yazık ki kaza olaylarına daha çok şahit oluyoruz. En üzücüsü de ölen ve yaralanan vatandaşlarımızı gördükçe ne gibi önlemler alınırsa bu tür olaylarının önüne geçilebilir diye iş işten geçince düşünmeye başlıyoruz. Her ne kadar bu konuyu yazmaktan sıkılmış olsam da görevimin gereğini yerine getiriyor en önemli ve hayati sorun olarak gördüğüm trafik sorunun çözümü için düşüncelerimi paylaşıyorum. Niyetim şikayet ederek bir anlamda israfta bulunmak değil kendimce çözüm odaklı eleştirilerimle fayda sağlamak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi