Güzel olduğunuz kadar küstahsınız da....

Oscar ödülü alacak filmlerin seçilmesine çok az süre kaldı. 1926 yılından bu yana yapılan ve bu yıl 90. sı yapılacak olan yarışın sonucu, 4 Mart 2018 akşamı belli olacak. Görüntüden sese, kurguya, yönetmene, müziğe, kostümlere varana kadar, bol bol ödül dağıtılacak. Zaman zaman ırkçılık tartışmalarına da sebep olan ödül töreni, her yıl olduğu gibi tören öncesi ve  tören sonrası da çok tartışılacak. Taa ki gelecek yıla kadar...
***
Bu yıl aday olan filmlerin bazılarını izledim. İzlediklerimi kendi çapımda değerlendirdiğimde, çok daha iyi filmler izlediğimi söyleyebilirim.
Şimdi çeşitli dallarda adaylığı bulunan bazı filmler hakkında bilgi vereyim.
THE POST
ABD yapımı filmin ünlü bir yönetmeni var; Steven Spielberg. 
Merly Streep, Tom Hanks, Sarah Poulson başrollerde. Merly Streep bu filmle en iyi kadın oyuncu ödülüne de aday. Bu kez Tom Hanks, Merly Streep’in yardımcısı rolünde. 
Konusuna gelince;  Pentagon belgeleri olarak bilinen olay anlatılıyor. Washinton Post gazetesi, 1945-1967 Birleşik Devletler-Vietnam Savaşı’na ait çok gizli dosyaları bulur ve basar. Bu belgelerde, ABD’nin Vietnam’da  kalma süresi, savaşın sonunu bilerek uzatması, daha fazla insanın ölümüne sebep olduğu vardır. Bu haber üzerine sokak protestoları başlar. Gazete, hükümeti karşısına almıştır. Kenedy- Thurman- Einshower halkı yanıltmıştır. Washington Post’a destek olmaya karar veren New York Times elindeki belgeleri basmaya başlar. Diğer gazetelerde destek amaçlı bu haberleri baskıya verir. Hükümet ise, haberlerin yapılmasını durdurmaya çalışır.
Gazetenin verdiği cevap şu olur; “Hala hükümetin neyi basıp basmayacağımızı söylediği zamandaysak, zaten batmışız demektir.” 
Nixon, New York Times’i mahkemeye verir. Gazete yok olmak ile karşı karşıyadır, ne yapacağını bilememektedir.
Ve, Yargıtaydadır karar artık… 
“Basının demokrasimizdeki temel görevi, yönetenlere değil, yönetilenlere hizmet etmektir.” ilkesini Yargıtay karara bağlayabilecekmidir?
***  
 THE SHAPE OF WATER
Fantastik-Dram kategorisinde, birçok dalda aday ve Oscar şansının en yüksek olduğu söylenen film. Fantastik film sevenlerden değilim ama diğer aday olan filmlerin çoğundan daha iyi. Canavarlı bir film olsa da, içindeki aşk filme biraz daha ısınmama sebep oldu. Ben olsam bu filmin adını “Canavarlarda aşık olur” diye koyabilirdim. Neyse şamatayı bırakıp, film hakkında bilgi vereyim. Eliza isimli dilsiz bir kız, Amerikan Hükümetine ait gizli bir araştırma şirketinde deney olarak kullanılmak üzere, suda hapis yaşayan insansı bir yaratığa aşık oluyor. Başrollerinde, Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones var. Meksikalı yönetmen, Guillermo Del Toro acaba nasıl bir hayal dünyasına sahip diye merak ettim, biraz araştırma yapıp okudum. Bu filmin çıkış noktası, deniz kızına aşık olan bir hademenin öyküsü. Filmin bütçesi, 20 milyon dolar.  Fantastik film sevmeyenler de sıkılmaz diye düşünüyorum.
***
THREE BILLBOARDS OUTSIDE     EBBING- MİSSOURİ
Martin McDonagh’ın yönettiği, Frances McDomand, John Hawkes, Peter Dinklage, Sam Rockwell’in başrollerini paylaştığı film,dram, suç, komedi türünde.
Tecavüz edilip öldürülen Angela’nın annesi Mildred, olay sonrasında suçluların bulunmayışından üzüntü duymaktadır. Kasabanın şerifini ve ekibini yeteri kadar çalışmadıkları için suçlar. Olayı toplumun gözü önünde tutmak için kasaba girişindeki reklam panolarını kiralar ve cinayetle ilgili yazılar astırır. Bundan sonraki gelişmeler nasıl olacak, izleyin bakalım. Duygusal sahneler içeriyor ancak çok durağan bir film. Oscar’da şansı ne olur göreceğiz.
*** 
Türkiye neden Oscar’a film gönderemiyor diye merak ediyor musunuz? “Ayla” filmi gidebilir dendi ancak kabul edilmedi. Vasat bir filmdi. Biz, biz gibi sinemalar yapmadığımız sürece de zor gibi. Eski Yeşilçam filmlerini yenilerinden kat be kat fazla seviyorum. İzlerken,“Güzel olduğunuz kadar küstahsınız da” cümlesi bile beni hala gülümsetip, mutlu ediyor. O sebeple, sinemacılarımıza sesleniyorum; Oscarı boşverin, bizim için, bizim gibi filmler yapın. Böyle giderse, sinemamızda ki gelişme/gelişmeme(lere)bakılırsa, Bollywood sineması bile bizim üzerimizde olacak. Üstelik bizim “Post” filminin konusundan daha fazla malzememiz var.
***
Haftaya izleyebildiğim kadarı ile diğer Oscar adayı filmlerden bahsederim. Keyfiniz bol olsun,
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi