Halk ekmeğine sahip çıkıyor

İstanbul Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, Damga'ya konuştu. Halk Ekmek'in piyasadaki eş değer ürünlerle arasında yüzde 50 bir kalite farkı olduğunu belirten Nama, “Yanımızdan geçemezler. Halk Ekmek'in çok sadakatli bir...

29 Kasım 2021, 22:28 Röportaj: Mehmet Mert
Halk ekmeğine sahip çıkıyor

İstanbul Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, Damga'ya konuştu. Halk Ekmek'in piyasadaki eş değer ürünlerle arasında yüzde 50 bir kalite farkı olduğunu belirten Nama, “Yanımızdan geçemezler. Halk Ekmek'in çok sadakatli bir kitlesi var. Bu yüzden halk kendi ekmeğine sahip çıkıyor” açıklamasını yaptı.

İstanbul Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanvekili Özgen Nama, Halk Ekmek hakkında merak edilenleri Damga'ya anlattı. Halk Ekmek'in 1970'li yıllarda temelinin atıldığını ve bir CHP kuruluşu olduğunu belirten Nama, bugün 50 civarında ürün çıkardıklarını söyledi. “Halk ekmek algısı ucuz ekmek olmamalı, buna itiraz ediyoruz” diyen Nama, “Halk Ekmek sağlıklı ve herkesin ulaşabileceği bir ekmektir. Satın alınabilir bir bütçeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yönetim kurulu başkan vekili ne demektir? Sizin bu göreve gelişinizle Halk Ekmek'te ne gibi değişiklikler oldu?

Bütün iştiraklerde aynıdır. Başkan Ekrem İmamoğlu'nu temsilen buradayım, bu göreve getirildim. Kendisine teşekkür ediyorum. 2 yıla aşkındır bu görevi sürdürmekteyim. Halk Ekmek'te başlıca şu değişiklikler oldu; beş yüzün üzerinde olan sayımızı bugün altı yüze çıkardık. Bakkal birimlerimizin sayısını artırdık. Zincir marketlerin bine yakınında ambaljlı bir şekilde halk ekmek satılıyor. Dijital pazarlamada önemli çalışmalarımız var. Gerek web sayfası, gerek trendyol üzerinde de tüketiciye ulaşmaya çalışıyoruz. Yenilikçi ve çağdaş döneme ait bütün teknoloji çalışmalarını uygulamaktayız. Geldiğimizde çalışılan üç fabrikayla ve çalışan insan sayısıyla aynı şekilde devam ettik. Üretim 800-900 binken biz bunu 1 buçuk milyona çıkardık. Çünkü ihtiyaca göre üretim yapıyoruz. Stok yapılmaz ekmekte. Talep önceden bildirilir, ona göre üretim yapılır. Üretim büfecilerimizden gelen talebe göre belirleniyor. Hlak ekmek ürünleri sağlıklıdır. Hijyen koşullarında el değmeden üretilir. Bütün ihalelerimizi açık bir şekilde yapıyoruz.

Halk Ekmek nedir, kaç yılında, nasıl kuruldu okuyucalarımız için anlatır mısınız?

Halk ekmeğin şanlı bir tarihi vardır. Direniş ve mücadelerle kurulmuş bir tarihe sahip. 1970'li yıllarda temeli atılıyor. Eski Belediye Başkanı Ahmet İslam döneminde kuruluş çalışmaları başlıyor. Aytekin Kotil döneminde seri üretime başlanılıyor. Halk ekmek, kamucu ve sosyal belediyecilik anlayışını temsil eden en iyi kurumdur. Sosyal sorumluluk projesidir. Baktığımızda CHP belediyesi dönemine ait bir kurumdur ve o dönemden beri gelmektedir. Kuruluşunda CHP vardır.


 

Halk Ekmek'e önceki yönetimler sahip çıktı mı? Katkıları olan ve olmayanı özetleyebilir miyiz?

Taş üstüne taş koyanı her zaman saygıyla yad ederiz. Doğru bir proje ve çalışma olduğu için her gelen mutlaka katkı yapmıştır. Tabii daha iyi yönetilebilirdi. Halk Ekmek'i topçuya, popçuya sponsorluklar altında çeşitli bütçelerin aktarıldığı hepimizin malumudur. Biz geldikten sonra hiçbir yere sponsor yapmadık. Hiçbir sponsor harcamamız yoktur. Halka daha sağlıklı ve daha ucuz ekmeği ulaşabilir noktalarda nasıl sunabiliriz diye düşünerek, harcamalarımızı bu yönde yapıyoruz. 100 tane eski büfeyi bugün itibariyle yenilemiş bulunuyoruz. Hedefimiz gördüğünüz bütün halk ekmek büfeleri yenilenmiş olarak halka sunmak. Şuan da 601 büfemiz faaliyette. Dönem sonunda bunu 700-800'e tamamlayacağız. Yenilemek demek daha modern, daha hijyen, daha çağdaş, görsel ve kentsel görünüm açısından daha estetik büfeler İstanbul'a konumlandırmaktır. Bir yandan daha çok İstanbulluya ulaşmak, bir yandan daha kaliteli büfe, fabrika, üretim, ürün başlığı altında bir arge çalışması yapmak. Bütün bunları bize motive eden Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu'dur. Bu iş bir ekip çalışmasıdır.


Büfelerde tamamen Halk Ekmek mi satılıyor yoksa başka ürünlerde var mıdır?

Büfelerimizde sadece halk ekmek ve hamidiye suları, bir de İstanbul Kart ile dolum yapılabiliyor. Bunlar dışında başka bir ürün satılmıyor. Çünkü bu konuda daha öncesinden alınmış bir meclis kararı var. Zaten bunlar da yeterli oluyor.

özgen nama



Bir Halk Ekmek işletmecisi tek başına yapabiliyor mu? Kaç kişinin yapması gerekiyor ve ekonomik standartları nelerdir, kurtarabiliyor mu?

Kurtarabiliyor. Çünkü biz daha çok şehit ailelerine, gazilere, engellilere, ihtiyaç sahibi çocuktan dul kadınlara kadar destek sağlıyoruz. Bizim ağırlıklı olarak yüzde 40 işletmecimiz kadınlardan oluşuyor. Biz geldiğimizde yüzde 20'nin altındaydı. Hedefimiz yüzde 51'in üzerine çıkarmaktır.


Halk Ekmek bugün itibariyle kaç çeşit ekmek ve neler üretiyor?

Yaklaşık 50 civarında ürünümüz var. Bebe bisküvisi, kurabiye, hamburger ekmeği, tost sosis ekmeği, organik tam buğday ekmeği, çavdarlı, ekmek ve daha birçok ürün. En önemlisi geleneksel somun ekmeğimiz var. Çok çeşitli bir ekmek üreticisiyiz. Bir kitleye yönelik ekmek üretmiyoruz. Yaşlılarımız için ilaç gibi ekmeğimiz de var. Sağlığına dikkat eden bireylerimiz için galeta ekmeğimiz de var. Toplumun bütün kesimine hitap edecek şekilde ekmek çeşitliliğimiz var. Herkesin sofrasında bu ekmekleri görebilirsiniz. Halk ekmek algısı ucuz ekmek olmamalı, buna itiraz ediyoruz. Halk ekmek sağlıklı ve herkesin ulaşabileceği bir ekmektir. Satın alınabilir bir bütçeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Kendi döneminizde Halk Ekmek'e yeni ürün kattınız mı?

Katıyoruz ve katmaya devam ediyoruz. Akdeniz ekmeği çeşitliliğinden tutun, ileriki yaştaki bireylerimiz için kurabiye çeşitliliğinde ve diğer çeşitli ürünlerimizde yaptığımız epey bir çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde çeşitlilik 60-65'i bulacak.

Halk Ekmek büfeleri dışında ürünleri nerede bulabiliriz?

Somun ekmeği sadece büfelerde ve bakkal bayilerinde bulabilirler. Ambalajlı ürünlerde her bayilerde varız. Tüm zincir market şubelerinde varız. Cep telefonundan trendyol adresinden de alabiliriz. İleriki zamanda kendi uygulamamızı indirip ulaşabilecekler. Bu sadece İstanbul için geçerli olmayacak. Bütün illeri kapsayacak. Bence daha çok öne çıkarmamız gereken bir ürünümüz var. Bu çölyak hastalığı dediğimiz buğdayın içerisindeki glutene alerjisi olan bağırsak rahatsızlığı diyebileceğimiz bir dezavantaj gruba yönelik yaptığımız glutensiz ekmeklerimiz var. Piyasada bunlar çok pahalı ürünlerdir. Biz glutensiz ekmek, kurabiye, unda, piyasanın dörtte bir fiyatına ürün satıyoruz. Dezavantajlı gruplara yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kargo yoluyla Türkiye'nin dört bir yanına bu ürünleri gönderiyoruz.

özgen nama



Halk Ekmek'in bir örneği Türkiye'nin bir ilinde, ilçesinde var mıdır?

Bu kadar geniş ürün yelpazesinde olan ve önleyici sağlık hizmeti gören, sosyal sorumluluk projesi gibi kapsayıcı davranan bir kuruluş var mıdır bilemiyorum. Kimseye haksızlık edemem. Birçok ilde Halk Ekmek vardır. Ama ekmek olarak sadece somun üretirler. Bizim rolümüz bir abi, abladır. Türkiye'deki bütün belediyelerin bizi örnek almalarını, laboratuvar ve tesislerimizi ziyaret etmelerini ve bu şekilde kendi illerinde hizmet vermelerini dileriz. Bunun içinde nasıl bir fedakarlık gerekirse yapmaya hazırız.


Kullandığınız ürünlerin ham maddesini nereden tedarik ediyorsunuz?

Tamamen kamu ihale kanununa uygun bir biçimde açık ihale ile birçok tedarikçiye mailler atarak web sayfamızda açık duyuru ve diğer basın yayın kuruluşunda duyurularımızı yaparak ihaleye çıkıyoruz. Satın almalarımızı tamamen ihale yoluyla yapıyoruz.


 

Bu satın almalarda bir koşulunuz var mı?

Hayır yok. Kim kriterlerlerimize uygun ürünleri zamanında tedarik edecekse onunla çalışıyoruz.


Sizin ürün çeşitlerinizle ve piyasadaki eş değer ürünleri karşılaştırırsak aradaki kalite, fiyat farkı nasıl?

Kesinlikle yüzde 50 bir fark vardır. Yanımızdan geçemezler. Halk Ekmek'in çok sadakatli bir kitlesi var. Bu yüzden halk kendi ekmeğine sahip çıkıyor.


 

Özgen Nama evinde tamamen Halk Ekmek mi tüketiyor?

Bu göreve başlamadan önce bu kadar yakın olduğum söylenemez. Gıda sektöründeydim ama ekmekle bu kadar ilişkili değildim. Halk ekmeğin tarihi kadar, sosyal sorumluluğu da kadrosu da ekmek kokusu da bir başkadır. Bu yüzden bu işi ben çok sevdim.


Bu göreviniz diğer işletmeciliğinizi olumlu-olumsuz nasıl etkiliyor?

Her şeye olması gerektiği kadar zaman ayırmaya çalışıyorum.


Halk Ekmek'i uluslarası çapta nasıl değerlendiriyorsunuz?

Marka bilinirlik açısından çok iyi durumdayız. Biz göreve geldikten sonra halk ekmek bilinirlikte ilk 500'e girdi. Bu bizim için önemlidir. Bütçemiz 2021 yılında yaklaşık 500 milyonken, 2022'de bütçemizi 800 milyon ve üstü olarak tahmin ediyoruz. Yüzde 60 büyüme sağlamayı düşünüyoruz.


2000'li yıllarda, Ak Parti hükümeti döneminde Halk Ekmek sanki garibanın, yoksulun büfesi gibiydi. Ama bu algının son dönemlerde değiştiğini düşünüyorum. Bu konuda katılıyor musunuz?

Bu iş tutma, vizyonumuz ve bakış açımızla ilgili bir şey. Halk Ekmek sadece yoksulun ekmeği değil, bilinçli tüketicinin tercih ettiği bir ekmek olarak görüyoruz. Biz bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz.


Normal ekmek 3 lirayken halk ekmek neden 1.25 kuruş? Aradaki fark nedir?

Biz kamu kuruluşuyuz. Bizim teknolojik üstünlüğümüz var. Çoklu alım yaptığımız için satın alma gücümüzden kaynaklı, satın alma maliyet avantajımız var. Biz bir un ihalesi açtığımızda bir anda 9 aylık unumuzu satın alabiliyoruz. Bugünkü dalgalanmadan etkilenmiyoruz. Çünkü unu 6 ay öncesinden almış olmamızdandır.


 

Halk Ekmek'in diğer ekmeklerden farkı nedir? Neden halkımız fırınları tercih ediyor?

Arada fark yoktur. Bu biraz ekmek tüketim alışkanlıkları, mahallesinde doğrudan sıcak ekmek alma alışkanlığı da olabilir. Fırıncı esnafımıza da haksızlık etmek istemiyorum. Bugün 2 buçuk liraya ekmek satan fırıncı para kazanmıyor. Onların sıkıntılarını da biliyoruz. Amacımız onlara rakip olmak değildir. İstanbul'da toplam ekmek pazarındaki bizim payımız yüzde 7 seviyelerindedir. Yani yüzde 7'sini biz karşılıyoruz. Yüzde 93'nü fırıncılar karşılıyor. Bizim rakip olma gibi bir şansımız yok. Şuan dördüncü fabrikamızı yapıyoruz. Belki bir gün sadece Türkiye'de değil, dünyaya çeşitli gıda ürünlerini ihraç eden bir marka olacağız.

Şuan ülkemizde döviz krizi yaşanmakta. Halk Ekmek bu döviz spekülasyonundan nasıl etkileniyor? Fiyat politikasını nasıl belirliyor? Önümüzdeki günlerde bu durumlara karşı ne tür önlemler alıyorsunuz?

Bir durum tespiti yapmak zorundayız. Türkiye son 20 yılda ekilebilir tarım alanlarının yüzde 30'unu kaybetti. Özetle üretim yapılmıyor. Buğdayda da ithalata bağımlı hale geldik. Türkiye'de üretilen buğday ekmeğe yetmiyor. Buğday ithal eden bir ülke durumuna düştük. Örneğin; 84 milyonluk nüfusumuzla, 1 buçuk milyarlık Çin nüfusundan daha fazla buğday ithal ediyoruz. Bu kadar ithal eden bir ülkede dolar iki katına çıkınca ekmeğin yükselmesini hesap edememek mümkün değil. Buğdayı dolarla aldığına göre ekmekte iki katına çıktı. Biz halk ekmek olarak biz sosyal sorumluluk projesi bu kentin dar gelirlerine karşı bir sorumluluğumuz var. Biz asla kar gözetmeyeceğiz. Maliyetine ekmek vermeye ve ekmek üretmeye devam edeceğiz. Bu maliyet yarın bizim için ne olur bilemiyoruz. Bugün 1 buçuk liraya sattığımız ekmeği ciddi bir zararla satıyoruz. Bu makasın zararı ileriki günlerde daha da açılacak.


 

Bu zararı nasıl tolere etmeyi düşünüyorsunuz?

Yıl sonuna kadar ekmeğin fiyatına dokunmamaya kararlıyız. Bu diğer ürünlerimiz içinde geçerlidir. Zarar eden bir işletme değiliz. Ama normal ekmekte zarar ediyoruz, ambalajlı ürünlerde kar ediyoruz. Bu şekilde birbirine denk getiriyoruz. Ocak ayından itibaren bazı değişimler yapmak zorunda kalabiliriz.

Özgen Nama kimdir? Bu göreve gelmeden önce neler yapardı ve bu göreve nasıl geldi?

İşletme fakültesi mezunuyum. Girişimciyim. Ticari hayatımda faaliyetim birden fazladır. En önemlisi yerel yöneticiyim. Bunun içinde halkın sorunlarını doğru tespit edip ve bu sorunlara doğru yaklaşmak olarak görüyorum. Sayın Başknanımız İmamoğlu da Halk Ekmek'i önemsediği için bizi de halka yakın gözlemlemiş olmalı ki özellikle bu göreve getirildim. Görev verildi ve bizde en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Yorumlar (0)