Hani beka sorunuydu?

Malatya’da ve birkaç seçim çevresinde yaşanan saldırı olaylarının dışında Türkiye, tüm dünyaya önemli bir mesaj ve sınav verdi.
Kimi siyasetçilerin özellikle kullandıkları nefret ve düşmanlık içeren söylemlerine rağmen seçmenler özgür iradeleriyle Türkiye’de yeni bir dönemin başlamasına neden olacak bir irade gösterdiler.
Sonuç olarak, meşruiyet tartışmaları yaşanmayan, kamu vicdanını rahatsız etmeyecek bir seçim dönemi yaşadık.
İlginçtir, geçmiş seçimlerde bir dolu şaibeli olaylar yaşanırken muhalefetin itirazlarını dikkate almayan, hatta baskılayan iktidar şimdi seçim sonuçlarına itiraz ediyor.
Aslında incelendiğinde görülecektir, itiraza konu olan “geçersiz oylar” geçmiş seçimlerde çok daha fazlaydı.
Kendi seçmenini tatmin etmek için yapılan bu itirazlar dışında, başta Cumhurbaşkanı dahil, tüm siyasi partiler sonucu kabullenmiş durumdalar.
Bu durumda yapılacak olan; serinkanlı olarak, nerede hata ya da yanlış yaptıklarını belirleyip, kendi içlerinde bir sorgulama         yapmalarıdır.
31 Marta kadar yurttaşları bir beka sorunu varmış gibi korkutarak etkileme siyaseti iktidara bir yarar sağlamadığı gibi, ters tepmişe benziyor.
Bugün 2 Nisan ve ben yine evimden arabamla, aynı yollardan işe gidiyor, aynı marketten alışverişimi yapıyorum. Otopark görevlisi aynı kişi, temizlik görevlileri değişmemiş, yolda yürürken selam verdiğim kişiler aynı. Aynı havayı soluyor, aynı kafede çayımızı içiyoruz.
Yani değişen hiçbir şey yok.
Hayat devam ediyor.
Pazarda, markette fiyatlar yine aynı, ucuzlama yok.
Ben yine yazı günümde oturmuş bilgisayarın başına bir yandan görüşlerimi yazıyor, bir yandan televizyonda seçim analizlerini dinliyorum.
“Terör örgütü bağlantılı partiyle işbirliği yaptığı” iddia edilen Millet ittifakı; iktidarı sarsacak önemli büyükşehirleri Cumhur ittifakının elinden aldılar.
Ne İstanbul’da, ne Ankara’da ne de Adana, Mersin, Antalya’da insanların yaşamında değişen bir şey olmadığı gibi, hükümet iş başında, Cumhurbaşkanı görevine         devam ediyor.
Bu kentleri başka partiler alırsa sanki kaos yaşanacak, ülkede kargaşa çıkacak, yer yerinden oynayacakmış gibi yaratılmaya çalışan korku havasına rağmen, gerek bu kentlerde, gerekse tüm yurtta insanlar yeni bir güne, yeni umutlarla uyandılar.
Bekayı ülkenin geleceği olarak algılıyorsanız eğer; bu kentlerde belediye yönetimlerinin değişmesiyle ne ülke batar, ne kavga, ne şiddet ne de terör artar.
Terörü sonlandırmak hükümetin görevidir.
Açlığı, işsizliği önlemek, istihdam sağlamak, hukuku egemen kılmak, eşit yurttaşlık temelinde ayrımsız hizmet vermek         iktidarın işidir.
Salt seçimleri kazanmak adına her fırsatta beka sorununu gündeme getirenler, kendi iktidarlarını sürdürebilmeyi bir beka sorunu olarak görenlerdir.
Daha seçilmeden belediye başkan adaylarını görevden almakla tehdit eden bir İçişleri bakanının, Yüksek Seçim Kurulu, Anadolu Ajansı gibi tarafsız olması gereken kamu kuruluşlarını talimatla yönlendirmeye çalışanların; iktidardan düşme korkusunu, beka sorunu gibi topluma sunması aslında açık bir korkunun sonucudur.
Ama seçim sonuçları göstermiştir ki; artık vatandaş bu tür korku senaryolarına, algı yönetimlerine itibar etmiyor.
Bir kez daha halkın o engin sağduyusu; hem iktidara, hem muhalefete en doğru mesajı vermiştir.
Eğer bu mesajı doğru okuyabilirlerse; hem iktidar kendine çeki düzen verecek, hem muhalefet halkta karşılık bulacak doğru projelerle başarılı bir yerel yönetim deneyimi sonucu iktidara gelinebileceğini anlama fırsatı bulacaktır.
Artık halkı korkularıyla baş başa bırakarak, kolay yönetme dönemi bitmiştir.
İçinde yaşadığımız iletişim çağında halkı aldatmanın, ucuz şehir efsaneleri, komplo teorileriyle, algı yönetimiyle iktidarı sürdürmenin mümkün olmayacağını herkesin bilmesi, görmesi gerekir.
6 milyona yakın oy almış, mecliste grubu olan bir siyasi partiyi yok sayan iktidar kanadı da, onların desteğiyle büyük kentleri Cumhur ittifakının elinden alan muhalefet de, HDP seçmeniyle ilgili önyargılarından kurtulmak zorundadır.
Türkiye de yeni bir siyasi dönemin başlamasında HDP’nin stratejilk oy kullanmasının çok önemli payı vardır.
HDP de verdiği bu desteğin takipçisi olmak ve politikalarını gözden geçirmek     durumundadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Ongun Arşivi