Hayaller uzay gerçekler Çatalca

Sayın Cumhurbaşkanının dikkat çeken ve çok ses getiren uzay projesi üzerine, Türk Milleti’nin kendine has ince espri anlayışıyla yaptıkları değerlendirmeleri sosyal medyada takip ediyoruz. Uzay mekiğinin arkasına yazılan kamyon arkası sözler, uzayda yaşamı ve TOKİ tarafından yapılan konut projesinin karikatürize edildiği paylaşımlar eğlendirirken düşündüren mesajlar içeriyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Uzay Projesi’ne TOKİ’den nasıl bir destek gelir bilinmez ancak biz Çatalca’da planlanan TOKİ Projesi’nin detaylarını takip ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde yazımda yer verdiğim Manisa Bayırı, Dere Sokak ve Boyacı Mahallesi bölgeleri için uzun zamandır dönem dönem gündeme gelen TOKİ Projesi’nin gerçekliği üzerine sorduğumuz soruları, Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner karşılaştığımız bir açılış programında cevaplandırdı. Öncelikle Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’i gündeme aldığım yazılarım ardından her zaman geri bildirimde bulunmasından ve samimiyetle cevaplandırma çabasından dolayı takdir ediyorum. Belediye Başkanı Mesut Üner, şu anda TOKİ Projesi’nin planlanlanma aşamasında olduğunu, ev ev dolaşılarak görüşmeler ve değerlendirmelerin yapıldığını, gerçekleştirilmesi planlanan projenin öncelikli olarak Manisa Bayırı Bölgesi diyebildiğimiz alanda Roman Vatandaşlarımıza ait gecekondu diye nitelendirilen yapıların dönüştürülmesi üzerine olduğunu belirtti. Bu bölgede arsası olan diğer vatandaşların ise yaşadıkları imar sorunlarının da planlanan proje ile çözüme ulaşacağından bahsetti. İlk etapta Manisa Bayırı Bölgesi’nde gerçekleştirilecek TOKİ Projesi’nin Sulukule örneği gibi örnek bir proje olduğunu bu bölgedeki proje hayata geçirildikten sonra gidişata göre Dere Sokak ve Boyacı Mahalle gibi diğer bölgelerde de değerlendirileceğini belirtti. TOKİ’nin devam eden değerlendirme çalışmalarından sonra kamuoyu ile detaylı ve gerekli tüm bilgilerin paylaşılacağını, projenin aşamalarının nasıl olacağını üzerine vatandaşın bilgilendirileceğini söyledi. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’in paylaştığı bilgilerden sonra anladığım şu ki pilot bölge gibi düşünülen Manisa Bayırı bölgesinde TOKİ’nin yapacağı çalışmalar ve değerlendirmeler sonrası daha net bilgiye sahip olabileceğimiz. Vatandaşımızın hakları korunarak, mağdur edilmeden Çatalca için faydalı bir çalışma olmasını diliyorum ve daha ayrıntı bilgilere ulaştıkça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

ESNAF KENDİ

AYAĞINA SIKIYOR

Yıllardır çözüme kavuşturulamayan Çatalca’daki trafik sorunu gün geçtikçe artarak devam ediyor. Trafik sorunu neden çözülemiyor, yönetimsel eksikler neler, vatandaşların bu sorunun artmasındaki etkileri, hataları neler?

Pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafımızın hem trafiğin akışını engelleyen hem de müşterilerin alışverişlerini yapmasını zora sokan hatalı bir davranışları olduğunu gözlemliyorum. Çatalca merkezde evi ve iş yeri olan kişilerin yaya olarak ulaşımını sağlaması oldukça basit olmasına rağmen, iş yerlerine araçlarıyla gelmeyi tercih eden esnafımız, iş yerinin bulunduğu yol üzerine koydukları sandalye, duba tarzı malzemelerle araçlarına yer ayırıyorlar. İş yerinizin o yol üzerinde bulunması aracınız için özel yer tahsis etme hakkı vermez. Araçlarınızı iş yerinizin önüne park ederek hem müşterilerinizin araçlarıyla durup alış veriş yapmasına engel oluyorsunuz hem de iki sıra park yapılmasına sebebiyet vererek trafik akışının bozulmasına etki ediyorsunuz. Zabıta ekiplerinin ve emniyet görevlilerinin bu hatalı davranışların farkına varıp, gerekli uyarılarda bulunarak çözüm üretmeleri önemlidir.

Trafik sorunundan bahsederken, Millet Bahçesi Projesi’nin yapımının sürdüğü yol üzerinde Çatalca’nın en kalabalık olduğu ve yoğunluk yaşandığı Perşembe Günü çalışmayı yapan firma yolu kendine göre kapatarak, trafiğin durma noktasına gelmesine neden oluyor. Yola koydukları dubalarla akışı engelledikleri gibi düzeni sağlayacak hiçbir görevlinin de bulunmaması araçlı veya yaya olan tüm vatandaşların mağduriyet yaşamasına sebep oluyor. Millet Bahçesi Projesi önemli ve hızla çalışmalar devam ediyor fakat en azından Perşembe Günleri yoğunluğun olduğu saatlerde yolun kapatılmasının önüne geçilebilir. Hafriyat kamyonlarının daha geç saatlerde çıkışı sağlanarak mağduriyet önlenebilir. Diğer yandan çalışma alanından çıkan hafriyat kamyonlarının yolu çamur deryasına çevirmesinin de acil olarak çözülmesi gereken bir sorun olduğunu düşünüyorum. Çamurlu yollarda araçlar kayıyor, yayalar yürüyemiyor. Yolların durumu perişanlık. Vatandaşlarımız her ne kadar anlayış gösteriyor olsalar da tehlike arz eden konularda yetkili mercilerin gerekli değerlendirmeleri yapıp, sorunu çözmeleri gereklidir. Projeler hayata geçirilecek diye vatandaşı çamur deryasında yürümek zorunda bırakmakta yapılan işin bahanesi olmaz.

Bir taraftan meydanda sıralanan minibüsler, diğer taraftan adım başı yolcu indir bindir yapan toplu taşımalar ve bu sorunların trafiğe etkisini hesap edemeyen yetkililer. Çatalca Kaymakamı, Çatalca Belediye Başkanı, Çatalca Emniyet Müdürü ve bu konun muhatabı oda başkanları bir araya gelip çekilmez halen gelen trafiği rahatlatacak düzenlemeleri yapmalılar. Bahar aylarının gelişi ve uygulanan dışarı çıkma kısıtlamalarının sona ermesinin ardından ilçe dışından Çatalca’ya akın edecek günü birlikçilerin gelişiyle trafiğin işin içinden çıkılamaz bir hal alacağı kesin görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi