Hayat eve sığmıyor

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur.

İçişleri Bakanlığının, 14.08.2020 tarihinde yayınladığı genelgeyle izolasyon süreçlerini evlerinde geçirmekte olan (hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç), hastalık belirtisi gösteren veya bu yönde tanı konulan kişiler ile temaslı oldukları belirlenen kişilere yönelik etkin takip ve denetim sistemi belirlenmişti.

HES kodu uygulamasının 23.09.2020 tarihinden itibaren, Valilik, kaymakamlıklar, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü, ilçe nüfus müdürlükleri ve ilçe tapu müdürlüklerine randevu talepleri öncesi ve bu kurumlara girişlerde zorunlu olarak kullanılması zorunlu kılınmıştı.

Ayrıca İçişleri  bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle de şehirler arası yolcu taşıyan firmaların HES kodu olmadan biletleme yapmamaları uyarısında bulundu. Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen şehirler arası otobüslerde HES kodu zorunluluğu getirildi.

HES kodu artık hayatımızın her alanına girmiş durumda. Bir çok yere girmemizde anahtar görevi görüyor. Kovid-19 tamamen bitmeden de hayatımızdan çıkmayacak gibi görünüyor.

HES kodunuz olmadan AVM’ye giremiyorsunuz.

İnsanların iç içe alış veriş yaptığı süper marketlere girebiliyorsunuz.

HES kodunuz olmadan Devlet  Kurumlarına giremiyorsunuz

 özel şirketlere girebiliyorsunuz.

HES kodunuz olmadan şehirler arası otobüslerde ve uçakla seyahat edemiyorsunuz.

Şehir içi dolmuşlarda (ne kadar yüzde 50 yolcu alma sınırı olsada) kucak kucağa seyahat edebiliyorsunuz.

Toplum içinde ortak karar almanın önemini  vurgulayan “Aklın yolu birdir” diye bir atasözümüz vardır. HES kodu sayesinde kim virüs taşıyor kim taşımıyor sistematik olarak görebiliyoruz. Madem ki; HES kodu sayesinde kim virüs taşıyor kim taşımıyor görebiliyoruz bu kadar sektörün faliyetleri neden durduruldu? ya da neden kıstlandı?

Bir restoran düşünün HES koduyla müşteri alabiliyor.

Bir sinema düşünün HES koduyla izleyici alabiliyor.

Bir stadyum düşünün HES koduyla seyirci alabiliyor.

HES kodu sayesinde AVM’ler, devlet daireleri ve toplu taşıma gibi kalabalık yerlere girebiliyorsak, insanların mesafeli otura bilecekleri bir seçenek de varken, restoran, sinema, stadyum gibi yerlere neden giremiyoruz? HES’ in bu tür sektörlerde Kafası mı karışıyor?

Yoksa; “Aklın yolu bir” değil midir?

Saygılarımla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi