Hayat kutsal intihar cinayettir

İnsan, kâinatta en değerli varlıktır.Alemlerin yaratıcısı olan Yüce Allah, her şeyin yaratılışını en güzel biçimde yapmıştır. Yaratanların en güzeli olan Allah ilk insanı yaratıp ona en güzel biçimi verdiği gibi her insanı da en güzel biçimde en mükemmel şekilde var etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de insan için şöyle buyurmaktadır: “Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.” ( Tin Suresi 95/4) Gerçekten yaratıkların en güzeli insandır. Âyette geçen “ahsen-i takvim” ifadesi, maddî-manevî her türlü güzelliği içine alır. Boyunun düzgünlüğü, endamının eşsizliği, akıl, irfan ve düşünce sahibi, konuşan, yazan, sanat kabiliyeti olan bir varlık oluşu, güzeli çirkinden, hayrı şerden, ayırabilme özelliği... bu güzelliklerden bazılarıdır. Yüce kitabımız Kur’an’da Allah’ın bizleri çeşitli imtihanlardan geçireceğini ve neticesinde ceza veya mükafat vereceğini bildirmiştir. Sıkıntılara göğüs germek, acıya ve kedere karşı sabır göstermek, şartları ne kadar kötü olursa olsun Allah’a olan inanç ve güveni yitirmemek, Müslümanın temel karakteri ve ilkesi olmalıdır. Üstelik bu yolda gösterilen sabır ve mücadelenin Allah katında büyük bir ecri ve değeri vardır.
Nitekim ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (a.s) ile Hz. Havva imtihana tabii tutulmuş ve cennetten dünyaya gönderilmiştir.
• Hz. Yakup (a.s) evladı Hz. Yusuf ile imtihan olmuş!
• Hz. Lut (a.s.), sapkın bir topluluk ile imtihan olmuş!
• Hz. Eyüb (a.s.) kendisini saran şiddetli hastalık ve fiziksel zorluklarla imtihan olmuş!
• Hz. Harun (a.s.) kendisini yalanlayan ve putperest olan kavmi ile imtihan olmuş!
• Hz. Yahya (a.s.) dönemin zorlu inkarcıları tarafından şehit edilirken
• Hz. İsa (a.s.) münafıkların tuzaklarına karşı mücadele ederken, bu mübarek peygamberler büyük bir imtihan ile karşı karşıya gelmişlerdir. Dolayısıyla bizlere Allah’ın emirlerini anlatan nice peygamberler dahi çeşit çeşit imtihanlardan geçmiştir. Hepsi de sabır yolunu tutmuşlar ve muvaffak olmuşlardır.
İmtihan her bir birey için ayrı cereyan etmektedir. Her ferdin imtihanı ayrı ayrıdır. Kimi zenginliğiyle, kimi fakirliğiyle, kimi evlatlarıyla, kimi eşiyle, kimi ana-babasıyla, kimi hastalıkla imtihan olmaktadır. İmtihanlar ayrı ayrı olsa da imtihanlarda başarılı olma şekli ise tektir. Oda; Sabır. İmtihanların zorluğunu hafifletecek olan başarının anahtarı, sabırdır. 
İslâm dini, inancı, rengi, ırkı ve sosyal konumu ne olursa olsun her insanın hayatını dokunulmaz bir değer olarak kabul edip insan hayatına yönelik her türlü saldırı ve tehlikeyi en etkili şekilde önlemeye çalışır. Bu nedenledir ki İslâm, kişilere yaşama haklarını kendi elleriyle yok etme demek olan intihar hakkını vermemiş, bunu büyük günahlar arasında saymış, inancı ve ameli ne olursa olsun bu kimselerin sırf intihar etmiş olması sebebiyle ahirette büyük bir cezaya çarptırılacağını bildirmiştir.Resulullah (s.a.v.); “Kim kendisini bir dağın tepesinden atar da ölürse, cehennem ateşinde de ebedi olarak böyle (azap) görür. Kim zehir içerek kendisini öldürürse, cehennemde zehir kadehi elinde olduğu halde devamlı ceza çeker.” buyurmuştur.
(Müslim İman 175)
Bütün hadisler intiharın ne denli büyük bir günah olduğunu ortaya koymaktadır. İnsan, ne kadar zor ve acıklı bir durumda olursa olsun kendi hayatını sona erdirme hak ve yetkisine sahip değildir. Dünyada intihar oranlarına göz attığımız zaman İslam dini ile müşerref olmayan ve inanç yönü zayıf olan insanların çoğunlukta oldukları apaçık ortadadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı rapora göre, dünyada her 40 saniyede bir kişi intihar sebebiyle ölüyor. ‘İntiharı önlemek’ adlı rapor, şu zamana kadar örgütün hazırladığı en kapsamlı çalışma olarak konuyla ilgili istatistiklere yer veriyor.
1. Sırada Litvanya, 10 senede intihar oranı ikiye katlanan ülkede her 100.000 kişiden 42'si intiharla hayatına son veriyor. 
2. Sırada Rusya, bu ülkede ergen yaşlardaki intiharlar daha fazla. 
3. Sırada Belarus, bu ülkede erkeklerin intihar oranı kadınlarınkinden 6 kat fazla. Erkeklerin 100.000'inden 66sı intihar ediyor.
4. Sırada Letonya, intihar oranı 100.000'de 34. Bu kişilerin çoğu ise erkek.
5. Sırada Estonya, bağımsızlıklarını kazanmadan önce 100.000'de 16 olan intihar oranı, bağımsızlıklarını kazandıklarından sonra 33'e çıktı. Sebepler arasında adaptasyon sıkıntısı ve sosyal hayatın değişimi var. 
6. Sırada Macaristan, bu ülkede ise 100.000 kişiden 32'si intihar ediyor. 
7. Sırada Slovenya, bu ülkede intihar oranı 100.000 kişide 30. 
8. Sırada Ukrayna, bu ülkede şehir kesimlerinden çok kırsal kesimlerde intihar sayıları artış gösteriyor. Nedenler arasında aile ve eğitim durumunun kötülüğü, alkol kullanım oranı gösteriliyor. 
9.Sırada Kazakistan, bu ülkede 100.000 kişiden 28'i intiharla yaşamını sonlandırıyor. İntihar edenlerin çoğunluğu genç. 
10. sırada Finlandiya, bu ülkeden intihar oranlarının yüksek olmasının en büyük nedeni alkol. 
İntihar oranları ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bunda kültürel, sosyal, dini ve ekonomik etmenlerin rolü büyük. Örneğin; Katolik ve Müslüman ülkelerde oran hayli düşük, bunda din tarafından intiharın yasak olmasının etkisi var.
* Ülkeler arası intihar oranları oldukça değişken, oranın yüksek olduğu ülkelerde, düşük olan bölgelere göre 40 kat daha fazla vaka görülebiliyor.
* İntihara sebep olan duygusal sorunlar genel olarak birbirine benziyor. Dünya Sağlık Örgütü buna dikkat çekerek hükümetlerin benzer önlemler alabileceğini söylüyor.
* İntiharı yasadışı ilan etmek oranları düşürmüyor. Örneğin; Hindistan’da intihar etmek yasal değil, ancak ülke en yüksek intihar oranlarına sahip. Her 100 bin kişiden 21’i intiharı seçiyor; bu da dünya ortalamasından hayli yüksek.
* Hem Güney Kore hem de Kuzey Kore intiharın en yüksek olduğu ülkeler, Güney Kore’de 100 bin insandan 36’sı, Kuzey Kore’de ise 39’u intihar ediyor.
* İntiharların dörtte üçü düşük – orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.
* İntiharlarda dışlanma büyük bir faktördür. Göçmen ve mülteciler gibi çatışma, taciz, dışlanma tecrübelerinden geçmek, cinsel yönelimlerden dolayı ayrımcılığa uğramak intihara yönelişi artırıyor.
* Bir kez intihar girişiminde bulunan insanlar için en büyük ölüm riski intihar, DSÖ’ye göre bu da hükümetlerin intihara kalkışan kişilere yeterince ulaşamadığını gösteriyor.
* Gün içinde en çok sabah saatlerinde intihar ediliyor, rapora göre uykusuz bir gece, yakında konuşacak kimsenin olmaması ya da alkol bunda etkili bir faktör olabilir. 
Yetişkinlerde en sık intihara yol açan olaylar mali ya da işle bağlantılı sorunlardır. Japonya’da ekonomik çöküş yıllarından sonra, yakın zamanlarda intiharlar yılda 30.000’i aştı. Mainichi Daily News gazetesine göre, kendini öldüren orta yaşlı erkeklerin dörtte üçü “borçlar, ticari başarısızlıklar, yoksulluk ve işsizlikten kaynaklanan sorunlar yüzünden” intihar etti. Ailevi sorunlar da intihara yol açabilir. Finlandiya’da yayımlanan bir gazete şu haberi verdi: “Son yıllarda boşanmış orta yaşlı erkekler” en riskli gruplardan birini oluşturuyor. Macaristan’da yapılan bir araştırmada intiharı düşünen kızların çoğunluğunun parçalanmış ailelerde büyümüş olduğu görüldü. İmanı olan intiharı düşünmez. İntihar        bir kurtuluş değil, sonsuz acı azapların başlangıcıdır. İntihar etmek, başkasını öldürmekten daha büyük günahtır! Hayat kutsaldır ve Allah’ın bir ihsanıdır. İntihar ise; cinayettir ve büyük günahlardandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Onur Karakoç Arşivi