Hedef PM ve Kılıçdaroğlu sonrası...

Tartışmasız Kılıçdaroğlu seçilir mi? Buna rağmen neden karşısına aday çıkabilir? Çünkü...

Mart ayının sonunda yapılacak CHP Kongresi'nde tartışmasız tek aday Kemal Kılıçdaroğlu.

Neden mi? İYİ Parti'yi seçime girmesini engelleyecek erken seçim kararını, CHP'den istifa ettirilen milletvekillerinin İYİ Parti'nin TBBM gurubu kurmasını sağlayarak boşa çıkartan ve seçime katılmasını; 24 Haziran 2018 ve 31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın karşısında kurduğu Millet İttifakı ile AK Parti iktidarını ve Erdoğan karşısında muhalefetin moral üstünlüğü kazanmasını ve milletin sandığa güvenini tazeleyen; CHP'yi muhalefetin merkezi konumuna getiren; ulusalcı ve otoriter CHP'den daha merkeze oturtan ve toplumun daha farklı kesimlerine seslenebilen, oylarını alamasa da, kurduğu ittifakla sempatisini kazanan; CHP'de dönüşümü gerçekleştiren Kemal Kılıçdaroğlu karşısında herhangi bir adayın şansı olmadığını baştan ifade edelim.

Partinin yüzde 2'nin altında oy aldığı 15 il

CHP'nin doğal delegelerle beraber toplam kurultay delege sayısı 1270.

İktidar olduğu 11 büyükşehir belediyesinde 492, 10 il belediyesinde 62, toplam 564 delege bulunuyor.

Yüzde 15 ile yüzde 7 oy aldığı 6 ilde 44 delege, yüzde 5 ile yüzde 0.84 oy aldığı 15 ilde 132 delege var. Toplam 176 delege.

Düşünün yüzde 0.84 oy aldığı Muş’ta 8 delege, yüzde 1.83 oy aldığı Diyarbakır'da 24 delege var.

Diyarbakır'ın delege sayısı CHP'nin iktidar olduğu büyükşehir olan; Eskişehir (14), Aydın (16), Tekirdağ (14) fazla. Yüzde 1.83 oy aldığı Mardin'in delege sayısı 12.

Delegelerin en az yüzde 60'ı genel merkez ağırlıklı

Toplam 1270 kurultay delegenin yüzde 60'ı, 740'ı genel merkez ağırlıklı. Anlayacağınız yaşanacak bir kongre yarışında genel merkez ve genel başkan yüzde 60 önde başlıyor. Bu dengenin özellikle son yerel seçimdeki CHP'nin yani Kemal Kılıçdaroğlu'nun hanesine yazılan başarısından dolayı en ufak bozulma ihtimali bile yok.

İşte bu gerçeğin üzerinden bakınca tek adaylı genel başkanlık yarışında blok liste olacağından dolayı, hiçbir gurubun ve tek tek isimlerin PM'ye girme ihtimali yüzde 1 bile olmuyor.

****

Doğal olarak PM'ye girmek isteyen gurupların ya da tek tek delegelerin tek şansı genel başkan adayı çıkarmak. Çünkü genel başkan adayı çıkarınca PM için alternatif liste çıkarılabiliyor. İki blok liste ise tüzük gereği çarşaf listeye dönüştürülme şansı var. Ya da alternatif farklı liste yapabilme şansı oluyor delegelerin.

İl kongrelerinde tek listeye karşı çıkılmasının asıl nedeni, delege ve il yönetimine girmek isteyen tek tek delegelerin listeyi delme ihtimalinin ortadan kaldırmaktı.

****

Tek adaylı il başkan yarışları yaşanırken yönetim ve kurultay listeleri tüzük gereği, tabanın da daha demokratik olarak il yönetimleri ve kurultay delegelerinden iradelerinin yansıması açışından çarşaf liste ile yapılabilseydi tepkiler de yoğunlaşmayacak ve küskünlükler yaşanmayacaktı.

Mart ayının sonunda yapılacak kurultayda, seçilme ihtimali olmayan ve zor olan PM ve MYK üyeleri, çarşaf liste olduğunda seçilememe ihtimalleri olduğundan dolayı blok liste dayatması yapılacaktır. Genel merkezin adayı olamayacak ve blok liste olduğunda da seçilemeyecek isimler ve guruplarda çarşaf liste olabilmesi için ağırlık koyacaklardır.

Bunun yolu da mutlaka Kılıçdaroğlu'nun karşısında seçilme şansı olmasa da bir genel başkan adayı çıkartmaktan geçmektedir.

Sol muhalefetin adayı Böke ve Cihaner...

Kılıçdaroğlu'nun karşısında CHP içerisinde herhangi bir guruba dayanmayan bir ismin aday olabilme ihtimali bile yoktur. Ve parti içerisinde ilçe, il ve PM düzeyinde en örgütlü olan gurup kendisini sol muhalefet olarak adlandıran guruptur.

Bu gurubun başını PM Üyesi olan Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker çekiyor.

****

Kılıçdaroğlu'nun karşısında aday olabilecek iki isim bulunmakta. PM üyeleri Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner. Geçtiğimiz günlerde adaylığını açıklayan Mersin eski Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın ise kongre yaklaştığında adaylıktan çekileceğini düşünüyorum. Ancak, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner son anda aday olmaktan vazgeçerlerse, sol gurupla dirsek teması bulunan ama içinde olmayan Atıcı'nın desteklenme ihtimali ortaya çıkabilir.

Son söz: CHP'nin yeni parti yönetimi önümüzdeki iki yıl için partiyi yönetecek, yeni politikalara yön verecek ve en önemlisi olası bir erken seçimde Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına, ittifakların nasıl şekilleneceğine karar verecektir. İşte bunun içindir ki, Kılıçdaroğlu'nun son iki yıldır baskın hale dönüşmüş politikalarının sekteye uğramaması için kongrede büyük uzlaşmayı öne çıkarabilir ve muhalif kimi isimlere de listelerde yer vererek kamuoyuna birlik ve beraberlik içerisinde olan bir CHP fotoğrafını da sunmak isteyebilir.

Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcılığı ve PM üyesi olan kendisine yakın kimi isimlerle yollarını ayırırsa da sürpriz olmayacaktır.

kemal kılıçdaroğlu

Bu yazı tukenmezhaber.com sitesinden alınmıştır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi