Hollanda'dan merhaba

Son olarak 2019'un şubatında Hollanda'daydım. Sonrasında koronavirüs sürecinin başlamasıyla birlikte uzun süre gelemedim. Hayat kısıtlamalı bir şekilde devam ederken aldığım biletin ardından Başbakan Rutte hem bu süreci kötü yönettiklerini söyledi hem de belirli yerler hariç tüm mekanların kapatıldığını açıkladı. Yani şu anda yapmak istediğim birçok şeyden mahrum kaldım. En büyük aktivite sıcak evinde oturup oyun oynamak ya da film izlemek olabilir. İnsandan insana göre değişir elbette.

Soğuk bir sabahın geldiğim İstanbul Havalimanı'nda öğle saatlerinde Amsterdam'a uçtum. Uçak hiç beklemediğim kadar rahattı. Yandaki iki koltuk da boş olunca bomba gibi yolculuk yaptım. 45 dakikalık rötar bile keyfimi bozamadı. Amsterdam'a indikten sonra da Rijswijk'a geldik.15 gün boyunca buradayım. Yukarıda saydığım sebepten dolayı planladığım birkaç röportaj ve müze ziyareti ne yazık ki iptal oldu. Hepsinin görüşmelerini yapmak ve onay almak gerçekten uzun sürmüştü ve kendimi hazırlamışken çıkan karar her şeyi değiştirdi. Sağlık olsun...


Daha önce kışın burada bulunmuştum ancak Noel dönemine denk gelmemiştim. Avrupa'nın birçok ülkesinde büyük bir coşku ile kutlanan ve iki gün süren bu özel anlara tanıklık etmek gayet iyi olacaktı. Farklı kültürleri ve dinleri tanımak, onlar hakkında bilgi sahibi olmak, onlara saygı göstermek çok önemli bence. Bize yabancı olan bir insan nasıl Müslümanlıkla ilgili bir konuda iyi şeyler söylediğinde mutlu oluyorsak biz de bu yönde davranmalıyız. Herkes insan sonuçta.


Noel'in ilk gününde çoğunlukla evde yemek yeniyor. Herkes bir araya gelip aynı sofraya oturuyor. Bu arada Hollanda noel ve yılbaşı gecelerinde daha önce bir evde bulunması gereken 4 kişilik sayıyı kaldırmıştı. Yine de evlerde de dikkatli davranmak lazım.

Bu yemeğin öncesi var elbette. Hazırlık aşaması. İnsanları organize etmek, menüye karar vermek ve eğlenceli bir şekilde geçmesini sağlamak önemli. Ev sahibi olmanın vereceği sorumluluk da fazla. Kuzenim uzun süredir bu geceye hazırlanıyordu. Cumartesi akşamı 8 kişilik bir yemek düzenlendi. Hindisinden sebze sosuna kadar her şey vardı. Mutlu, mesut bir geceyi geride bıraktık. Noel bir bakıma dekore edilmiş evler, ışıklar ve büyük bir şölen ile rahatlık ve sıcaklık anlamına gelir.

Noel'in en büyük olaylarından biri de hediyeler. Hatta kapanma açıklandıktan sonra insanların en çok uğradığı yerler hediyelik eşya dükkanlarıydı ve neredeyse izdiham vardı. Eylül ayından itibaren başlayan ilk heyecan aralık sonuna kadar devam eder. Birçok insan bu sürede beklemeye dayanamaz ve hediyesini alır.


Noel nedir?

Noel, Hollanda'da her yıl 25 ve 26 Aralık tarihlerinde kutlanan bir kutlamadır. 25 Aralık Noel Günü ve 26 İkinci Noel Günü olarak adlandırılır. Bu 2 gün boyunca aileler bir araya gelerek bol bol yemek yiyor, birbirlerine Noel hediyeleri veriyor ve oyunlar oynuyor. Noel aslen bir Hıristiyan bayramıdır. İncil'de Noel, İsa Mesih'in doğumu anlamına gelir. Hristiyanlar, Tanrı'nın Oğlu İsa Mesih'i insanları günahlarından kurtarmak için dünyaya gönderdiğine inanırlar. Birçok Hıristiyan, Noel gecesi hizmetine veya Noel'e tatil günlerinde kilisede katılır. Bu arada, bazı insanların Noel'i tüm yıl boyunca kutlamayı tercih edecek kadar Noel hayranı olduklarını biliyor muydunuz?

Noel Baba kimdir?

Noel'de Noel Baba gerçekten vazgeçilmezdir. Noel Baba, bir ren geyiği kızağıyla havada uçup Noel ağacının altına hediyeler koyan kurgusal bir karakterdir. Birçok çocuk için, Noel hediyelerini aslında ebeveynlerinin satın aldığı bir sırdır. Noel Baba genellikle beyaz sakallı ve kırmızı takım elbiseli bir adam olarak tasvir edilir. Kuzey Kutbu'nda yaşıyor ve Noel için hediyelerle dünyayı dolaşıyor. Noel Baba, Hollanda'da Sinterklaas olarak da bilinen Saint Nicholas'ın bir türevidir. Neredeyse 90 yıldır Noel Baba, meşrubat markası Coca Cola'nın reklamlarında yer aldı.


Noel'de ne yiyip ne içiliyor?

Yemek ve içmek Noel'in önemli bir parçasıdır. Bu, Noel stollen'in (yemekle birlikte kuru üzümlü ekmek) ve yuvarlak kekin servis edildiği Noel kahvaltısıyla başlar. Büyük veya küçük Noel çelenkleri genellikle kahve ile yenir. Bunlar kurabiye veya çikolata. Çocuklar için kırmızı ve beyaz şeker kamışı, çikolatalı Noel Baba veya zencefilli ev gibi Noel tatlıları var. İkincisi, krema ve şekerle süslenmiş minyatür bir baharatlı kektir. Ve son olarak Noel yemeği var, çoğu Hollanda evinde masada hindi, bonfile, rulat ve patates tutamları bulunur. Pek çok insan, masada küçük bir tavası olan herkesin kendi sebze ve etlerini pişirebileceği veya ızgara yapabileceği gurmelere de gider. Ve tatlı olarak, genellikle dondurma eksik olmaz; çıtır çikolatalı uzun dondurmalı kek. İçecek olarak ise şarap, bira veya şampanya odaklı. İstemeyen alkolsüz içecekler de tüketebiliyor.


Hollandalılar Noel'de ne yapar?

Noel'in sadece 2 günü bu büyük kutlamaya ayrılmakla kalmaz, aynı zamanda Noel çevresinde birçok Noel etkinliği de yapılır. Örneğin çikolatalı sütü krem ​​şanti ile içmek gerçekten Aralık ayına ait bir şey. Birçok insan ayrıca Noel eşyalarının satıldığı, iyi yemeklerin olduğu tezgahların olduğu ve şehrin Noel süsleriyle kaplı olduğu Noel pazarlarına gider . Bir Advent takvimi açmak da Noel'in bir parçasıdır. 25 gün boyunca, genellikle bir karton kutudan bir bölme her zaman açılır. Kapıların arkasında genellikle çikolatalar bulunur, ancak güzellik ürünleri veya satılık farklı çay tatları içeren Noel takvimleri de vardır. Son olarak, paten kaymak, Noel filmleri izlemek ve Noel kurabiyeleri pişirmek Noel'de iyi bilinen aktivitelerdir.

Sırada şu an için ne var kestiremiyorum ama yazılarım devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak Zihni Arşivi