İBB de kurdu sıra Büyükçekmece Kent Konseyi'nde

Türkiye'de Kent Konseyleri kurulmasına ilişkin hüküm 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun “KENT KONSEYİ” başlıklı 76. maddesinde şöyle geçer;
“Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.
Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir. Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.”
*
Bu yasa 13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe girdi ve aradan 14 yıl geçmesine rağmen İstanbul'un 39 ilçesinden sadece Büyükçekmece'de Kent Konseyi kurulmadı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde daha önceki yönetimler de Kent Konseyi kurmamakla direniyordu.
Ekrem İmamoğlu'nun göreve gelmesi ile yaptığı çağrı sonucu İstanbul'un ilk Büyükşehir Kent Konseyi kuruldu ve başkanlığına da Tülin Hadi seçildi.
Ayrıca konseyin yönetiminde Mert Fırat ve Demet Evgar gibi bir birinden ünlü isimler yer aldı.

büyükçekmece haritası

*
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ne yazık ki defalarca bu yönde yapılan çağrıları görmezden geldi.
O yıllarda defalarca mahkemeye taşınan bu duruma verdiği savunmasında; 'belediye binamızda yer yok, belediye meclis toplantılarını bu yüzden sokaklarda yapıyoruz' diye cevap veren Akgün'ün artık son derece donanımlı yeni belediye binasında bu yönde sorunu olacağını düşünmüyorum.
Yok Sevgili Akgün ben Kent Konseyi'ni gereksiz ve yetersiz buluyorum diyorsa o zaman İBB Kent Konseyi'nde görev alan bir birinden değerli, sanatçılar, bilim insanları kıymetli zamanlarını boşa harcayıp İBB Kent Konseyi'nde boşuna görev almışlar diyebiliriz.
*
Büyükçekmece'nin 'KENT KONSEYİ' yok diye ilçede görev yapan STK temsilcileri ile birlikte, 2011 yılında 'Büyükçekmece Kent Şurası'nı da kurduk.
Benim ev sahibi olduğum 21 Ekim 2011 Cuma günü gerçekleşen toplantıda; her ay en az bir defa bir araya gelerek ilçe sorunlarına el atılacağı ve çözüm önerileri getirileceği kararını vererek önemli noktalara parmak basıyor, halkın farkındalığını yaratıyorduk.
*
Şimdi CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker'in de aralarında bulunduğu ve bu günlerde çok başka görevlerde bulunan 'Büyükçekmece Kent Şurası' 2011 yılında şu isimlerden oluşmaktaydı:

Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol, Esnaf Odası Başkanı Rahmi Yazıcı, Yerel Katılımı Destekleme Derneği Başkanı Köksal Çebi, Emekliler Dernek Başkanı Armağan Çağlayan, Büyükçekmece Muhtarlar Dernek Başkanı Alkış Barış, Jimnastik Kulüp Başkanı Melek Bozkurt, Trakyalılar Dernek Başkanı Ercan Çiftçi, Şöförler Odası Başkan Yardımcısı Recai Şen, Tüketici Dernek Başkanı Mustafa Erken, İnsan Hakları Komisyonu'ndan Av. Zaide Kadıoğlu, Cemevi Başkanı Feyzullah Aslan, Kumburgaz eski belediye başkanı Dr. Hüseyin Çorbacıoğlu, Serdar Talu, Baki Çiftçi, Av. Uğur Sayaner, Gökan Ayvalı...
***
Burada amaç; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun “KENT KONSEYİ” başlıklı 76. Maddesinde geçen ifadelerini rehber edinerek kente katkı sağlamaktı.
Kent kültürünü ve bilincini artıtıcı faaliyetler üretmekti.
Büyükçekmece'yi merkez yaparak, hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, yöneticilerden hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini     hayata geçirmeye çalışmaktı.
*
Kent konseyinin çalışma usûl ve esasları İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
İlçede yer alan; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, mahalle muhtarlarının temsilcilerinin katılımıyla oluşan kent konnseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir.
*
Başta Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün olmak üzere, belediye meclisinin ivedilikle meclis gündemine alınarak Büyükçekmece Kent Konseyinin kurulması için çalışmalar başlatılmalı.
İstanbul'un göz bebeği ilçelerinden bir kent olan Büyükçekmece'nin daha modern, daha katılımcı, daha demokrat, daha sağlıklı bir yönetime kavuşması için KENT KONSEYİ kurulmasının zorunlu olduğunu ve bu yönde acilen adım atılacağını 
umuyorum.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi