Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İklim değişikliğini peyderpey yaşıyoruz

Bir taraftan kuraklık Türkiye’nin göllerini teker teker kurumaya götürürken, tarım ürünleri çok azalırken, köylümüz çaresiz üzüntüler yaşarken, diğer taraftan seller, toprak kaymaları, hortumlar, fırtınalarla uçan çatılar, devrilen iskeleler, ağaçların devrilerek cana mala zarar vermeleri beni yine bir araştırmaya yönlendirdi. Konuyu biraz biliyordum ama biraz daha derinleştirmek istedim. Edindiğim bilgileri paylaşalım. Konuya girmeden önce bir masal ile başlayalım. Şöyle de bir başlık atalım. Kirli bir dünyada yaşıyoruz. Farkında değiliz.

Kızılderili bir adamla iş arkadaşı beyaz adam caddede yürürken, Kızılderili adam beyaz adama çekirge sesleri duyuyorum der. Beyaz adam bu kadar kalabalık bir caddede çekirge sesi duyman imkansız, yanılıyorsun. Kızılderili üsteliyor hayır duyuyorum. Daha sonra bir bahçeye girerler ve gerçekten orada çekirgeler vardır. Beyaz adam şaşırır senin kulakların faklı der. Bu gürültüde çekirge sesi duyman imkansızdı. Ve ısrarla senin kulakların farklı diye ısrar eder. Bunun üzerine Kızılderili cebinden bir bozuk para çıkarır ve parayı cadde üzerine atar. Para yuvarlanır ve caddede yürüyen herkes ceplerini yoklamaya başlar.

Paranın gittiği yöne bakarak. Buradan bir ders çıkaralım. Herkes duymak istediği sesi duyar ve o sesin peşinden gider. İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse, öbür seslere sağırdır. Ah o para. Sanayileşme, güç, zenginlik ve refahın yanında dünyaya ciddi boyutlarda çevre sorunları getirdi. Özellikle gelişmemiş ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki eksik çevre bilinci ve yetersiz eğitim kalkınmayı kendi insanları için bir tehdide dönüştürdüğü ve zenginliğin bedelini vatandaşlarının canları ile ödedi. Zengin ülkeler kirletici sanayilerini bizim gibi ülkelere transfer ederken biz de buna çanak açıyoruz. (Aydın Derin) kule gibi binalar, ormanlık alanların talan edilmesi, sulak alanların yok edilmesi hep para para para. Gelelim konumuza. İklim Değişikliği Araştırma Kuruluşu DARA’nın verilerine göre dünyada her yıl 5 milyon insan iklim değişikliği ve kirliliğin olumsuz etkileri yüzünden hayatını kaybediyor.

Eğer önlemler alınmazsa 2030 yılına kadar bu sayının 6 milyona çıkması bekleniyor. İşte iklim değişikliği ve kirliliğin en çok can aldığı 10 ülke:

AFGANİSTAN Nüfusu: 34.4 milyon. Ölüm: 90.000 İklim değişikliği ve kirlilik, Afganistan’da görülen çocuk ölümlerinin ana nedenlerinden. Artan sıcaklıklar sonucu ülkedeki gıda ürünleri hasat zamanından önce bozuluyor ve böcekleniyor. Bu da gıda zehirlenmesine yol açıyor. Aynı zamanda düzgün bir kanalizasyon sisteminin bulunmamasından dolayı temiz su kaynakları kirleniyor. İçme suyuna bulaşan bakteriler, özellikle çocuklarda görülen ishal vakalarının artmasına neden oluyor. RUSYA Nüfusu: 141.8 milyon. Ölüm: 100.000 Rusya, günümüzde hala Sovyet döneminin sancılarını çekmeye devam ediyor. Özellikle Soğuk Savaş döneminde kontrolsüzce üretilen nükleer ve kimyasal silahlar, düzenli olarak bertaraf edilmediği için Rus halkının sağlığını ciddi ölçüde tehdit ediyor. Ayrıca, dünyadaki tüm eski komünist ülkelerde olduğu gibi, Rusya’daki sanayi de düzenli olarak kontrol edilmiyor ve fabrikalar çevre kurallarına uymuyor. Hatta Guinness Rekorlar Kitabı, ülkenin ana kimyasal silah üretiminin gerçekleştiği Dzerzhinsk’i kimyasal atıklar açısından dünyadaki en çok kirlenmiş şehir olarak tanımlıyor. Tüm bunların bir sonucu olarak da Rus vatandaşlar arasında kanser, kalp ve solunum yolu hastalıkları yoğun olarak görülüyor. Sevgili Okuyucular yazımıza haftaya devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi