İmamoğlu anketlerde birinci çıkıyor

Önümüzde ilk seçim genel seçim, bir başka deyişle 'Cumhurbaşkanlığı seçimi' görülüyor.
Bilindiği üzere, iktidar ve muhalefet ortak karar ile erken seçim yapmazsa uzunca bir süre cumhurbaşkanlığı seçimi olmayacak ve beş yılda bir yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimi 2023 yılının Haziran ayında yapılacak.
Bu tarihe kadar kuşkusuz köprünün altından çok sular geçecektir.
Bizler de ne yapacağız.
İşsizliği.
Krizi.
Gerginliği.
Ekonomik zorlukları bir tarafa bırakarak varsa yoksa 2023'de cumhurbaşkanı kim olacak tartışmaları yapacağız.
*
Neden bunu yapacağız?
Çünkü neredeyse çeyrek asırdır ülke aynı ekip tarafından yönetiliyor.
Ya bu ekibin ve anlayışın devamına karar verecek ülke halkı.
Veya yeni bir anlayış, yeni bir model, yeni bir ekip, yeni bir lider ile yoluna devam edecek.
*
Ve 2020 ile 2022 arasında tam iki yıl bu tartışmalarla yatıp bu tartışmalarla kalkacağız.
Mevcut iktidarın devamından yana tavır alanlar; Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve ekibinin daha başarılı olması için destek verirken bir taraftan da en büyük rakibi gibi görülen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başarısız olması için ellerinden geleni yapacaklar.
Dünyanın kuralı bu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ilk seçimlerde cumhurbaşkanı olması için destek verenler ne yapacak?
Bir taraftan İmamoğlu ve ekibi için başarılar dilerken, diğer taraftan Erdoğan ve ekibinin başarısızlığı ile uyanmayı hayal edecekler.
*
Bu arada tabi dış gelişmeler de önemli.
Türkiye'de bunlar olur ve beklenirken dışarda da gelişmelerin her iki kişinin beklediği şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.
Kim ne derse desin Amerika'sız ve Rusya'sız bir gelecek hayal edilemeyeceği için bu iki ülkenin başında kimlerin kalacağı ile birlikte diğer ülkelerle ilişkiler noktasında durumlarının ne olacağı da önemli.
Aynı isimlerin devamı ve olumlu hava Erdoğan'nın lehine yazacağı gibi aksi durumların ise Erdoğan'ın aleyhine rakiplerinin lehine yazacağı aşikar.
*
Peki biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'de kesinlikle aday olacağını biliyoruz.
Ya Erdoğan'ın karşısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun çıkma ihtimali de bu kadar net mi dersiniz?
Veya İmamoğlu dışında kimler rakip olabilir?
Ali Babacan mı?
Abdullah Gül mü?
Ahmet Davutoğlu mu?
Muharrem İnce mi?
İsterseniz bu soruların cevabını en güncel anketten alalım.

İmamoğlu anketlerde Erdoğan'ı 
geride bırakıyor'

Piar Araştırma’nın kasım ayında yaptığı “Türkiye geneli siyasi gündem” araştırmasının sonuçları yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimini de içeren araştırmada, katılımcıların yüzde 44.5'i 'Ekrem İmamoğlu’na oy veririm' derken, 'Erdoğan'a oy veririm' diyenlerin oranı yüzde 39.7’de kaldı
Araştırma 19-24 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelini temsil eden 26 ilde, “kent-kır oranına uyularak 2 bin 416 kişi ile yüz yüze mülakat” yöntemiyle yapıldı. Araştırmada hata payı +/-%2.7 olarak hesaplandı.
“Bugün genel seçim olsa ‘bu tabloya göre’ hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” şeklindeki sorusuna katılanların yüzde 31.9’u AKP, yüzde 24.7’si CHP, yüzde 10.6’sı MHP, yüzde 10.2’si HDP, yüzde 9’u İYİ Parti yanıtı verdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 7.7’si bu ay içinde parti kurması beklenen Ali Babacan’a oy vermeyi düşünürken, Ahmet Davutoğlu’na oy vermeyi düşünenlerin oranı yüzde 3.4.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi