Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İnsana yatırım yapmak

2018-2019 Eğitim yılı ikinci yarısı başladı. Büyükçekmece Belediyesi, Yaptığı, onardığı okul sayısıyla, ücretsiz eğitim ve kurslarıyla eğitime en çok önem veren İlçe. Biz Sivil Toplum Kuruluşları da buna destek vermeye çalışıyoruz. Özellikle son yıllarda çevre bozulmasından ve kirliliğinden, kirliliğin dünyada küresel bir sorun olduğundan eğitimin önemli seviyede ele alınması gerektiğinden çok bahsedildiğini bilirsiniz. Sanayi ve teknolojinin hızlı gelişmesi, nüfusun hızla artışı gibi bir çok sebepten hava solunamaz, su içilemez hale gelmekte, tarım iflas etmiş durumda, hayvancılık bitmiş, sulak alanlar, meralar, ormanlar betonla doldurulmuş bu ülkemizin giderek çoraklaşması, bir çok bitki ve hayvan türlerimizin yok olmasına sebep olmaktadır. Hani Anadolu kaplanı, parsı? Hani Anıtkabirin aslanlı yolundaki Anadolu aslanları neredeler? Onların olduğu yere Anadolu İnsanlarının da gitmemesi için bir yol var.

İNSANA YATIRIM
Bu kolay bir iş değil. "İnsanın eğitimi; bozulan, kirlenen çevrenin düzeltilmesinden daha uzun, daha zor, daha meşakkatlidir. İnsanları eğitimli kentlerde kola kutuları, su petleri, sigara izmaritleri yerlere atılmaz. Dikilen ağaçlar zevk için, manzaramıkapatıyor diye kesilmez) birkaç yıl önce Belediyemizin Kordon Boyunca yaptığı dekoratif güzel görünümlü çöp kutuları kırılmaz Öyleyse Eğitim şart. Bazı ağaçlara aşı yapılır. Daha verimli, daha kaliteli ürünler almak için. Mesela yabani ahlat ağacı armuda aşılanır çörtük meyveler yerine hoş kokulu güzel görünümlü armut verir. Yabani dut aşılandığında bir dalında siyah, bir dalında beyaz parmak gibi meyve üretir. (Burada Şişli Etfal Hastanesinde doktorlardan, hemşirelerden, teknisyenlerden bir çevreci gurup oluşturup Enez Dağlarında Ormandan kiraladığı yere binlerce ceviz, badem, ıhlamur vs. dikerek her hafta sonu fidanlara koşturan ve her ceviz ağacı ilerde her yıl bir altın verecek bu parayla Şişli Etfal Hastanesinin genç doktorları Avrupa'da ihtisas yapacak diyen Prof. Dr. Lütfü Baş'ı sevgiyle anıyorum.) Son haberleşmemizde uzun yıllar önce yaptığı araştırmalarını biliyorum bana göre çok önemli bir araştırma "Akıllı Çocuk doğurma-Büyütme" konusunda bir konferans için kendisini nisanda çağırmayı planlıyorum. Evet, ağaçlara olduğu gibi insana yatırım şart. Daha mutlu yaşam; yöneticisi, sanayicisi, köylüsü, işçisiyle kısaca toplumun tüm kesimlerindeki insanların bu konuda bilgili ve duyarlı çevreci bir toplum meydana getirilmesiyle mümkün olacaktır. Bunun için örgün ve yaygın eğitim yoluyla halkın tamamına yönelik çevre konusunda planlı, programlı ve ciddi bir eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Bu koşul için Türkiye'nin en uygun kenti Büyükçekmece'dir."

İnsanlar için daha ne yapabilirim diye düşünen, daima destek veren Belediye Başkanı, belediye ekibi, DEÇED (Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği) 60 civarında çocuğu okutan ÇYDD Büyükçekmece Şubesi ve yüzlerce çocuk okutan ÇYDD Genel Merkez ve Çevre için çalışan Çevre Birimi bu konuda gayret göstermekteler. Kendini çevre konusuna adamış bir insan olarak böyle bir ekiplerle olmanın mutluluğunu yudum yudum içiyorum. Hepsine sonsuz teşekkürler. Yeşil ve Temiz bir çevrede Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi