Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İnternet yoluyla çevre bilgileri

Doğa bilgisini daha geniş kitlelere yaymak, doğayı korumak, sürdürülebilir bir yaşamı sağlamak için binlerce kişinin evinde, işinde, cebinde taşıdığı interneti nasıl kullanabilirim, dünya bu konuda neler yapmış diye düşünüp araştırma yaparken bir yazı buldum. Pomana Kolejinde siyaset bilimi Profesörü Richard Worthington isimli bir hocanın “Dijitalleşme Ve Sürdürülebilirlik” konulu yazısını inceledim. Ondan alıntılarla okuduklarımı size sunmaya çalışacağım. Çünkü doğanın bizim gibi koruyuculara çok ihtiyacı var. İlk kez Dünya Günü’nün kutlandığı 22 Nisan 1970’te ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (ARPA) “İnternet” adı verilen araştırma ve geliştirme projesinde fikirler, aletler, uygulamalar bir araya getirilmiş. O sıra, ülkenin çeşitli yerlerindeki sekiz şirket ve üniversiteden düzinelerce araştırmacı ARPANET ile birbirine bağlanmış. O sıralar bu sınırlı çemberin dışında, çok az kişi daha neler olabileceğini hayal edebilirdi.

Peş peşe gelen dijital hizmetlerin ve sistemlerin tsunami gibi tüm toplumu sarması muhtemelen sonraki on yıllar boyunca en büyük sosyo-teknik gelişme oldu. 1970’lerin çevre avukatları genellikle nükleer santral sanayi tarımı gibi büyük, karmaşık teknolojik sistemleri ekosfere ve demokratik özyönetişime tehdit olarak gördüler. Lakin eleştirenler büyük teknolojik sistemlerin politik özellikleri üzerine endişeler duyarken, 1980’lerde iş dünyası hükümet dijital sisteme geçişiyle kaygılar azaldı. Bunun yerine, bilgi ve iletişim teknolojileri çevresel iyileşmeler için iyi yönde beklentiler doğurdu.

Dijital çağın seher vakti, “kağıtsız ofis” ve “uzaktan çalışma” gibi oluşumlar oluştu. Gündelik işe gidiş gelişler ya da iş için uçakla ülke içinde seyahatler azaldı. Çok yüklü dosyaları kağıt kullanmadan iletmek gibi maddesel olmaktan çıkmış üretim sistemleri geliştirildi. Bu yeni tür buluşma tecrübeleri ve üretim sistemleri ile çevresel yükü azaltmak, sınırlı kazanç sağladı. Örneğin, 1950’den beri Amerika’da, bir dolar üretmek için gereken enerji miktarı şimdi oldukça azaldı. 2000-2010 arası verimlilik artışıyla ilgili iki ana faktör, binaların yalıtımı ve enerji verimliliğinin verileri dünyaya yayılmış diğer insanlar ödeme farkını görünce kendileri de uygulamış ve faydalı olmuştur.

Dijital çalışmalar siyaset sahnesinde de yerini almış atılan bir konu üzerine 200.000-250.000 vatandaşın yorumunu gözler önüne sermiştir. Çevresel Savunma Fonu ya da Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) gibi geniş politik gruplar interneti, geleneksel üye listelerinin ötesine geçmekte ve vatandaşların sesini lobi faaliyetlerine dahil etmek için kullanmakta imkan bulmuşlar. Bir başka örnek ekobilişimdir. Ekobilişim, biyolojik çeşitlilikle ilgili verilerin birleştirilme çabasıdır. Böylelikle doğal sistemlere fiilen neler olduğunu anlayıp, korumak için bilgiler yayılmış, en etkili projeler saptanabilmiş. Değerli Okuyucular facebook üzerinden doğa emanetçileri çevre eğitim derneğine girerek çevrenizde doğaya zarar veren bilgileri yayınlayın. Hep birlikte çözüm için çalışalım. Sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi