Işıklar ve Toprak neden aday olamaz?

CHP'nin İstanbul'da iktidar olduğu 14 ilçenin 9'u değişir. 5'i ile yoluna devam eder.  Adaylığı kesin olan belediye başkanları ise; Kara, Kerimoğlu, Akgün, Kılıç ve İmamoğlu olur.

Yerel seçimlere 5 ay kaldı. CHP, yerel iktidar olmadığı il ve ilçelerde kasım ayı içersinde ve iktidar olduğu il ve ilçelerde ise seçimlere iki ay kala, ocak ayı içersinde adaylarını açıklayacak. 
İstanbul'da 14 ilçede CHP iktidar. İktidar olduğu ilçe sayısını 20'ye çıkarmadan İstanbul büyükşehir Belediyesi'ni kazanma ihtimali yok.
****
Belediye başkanı kesin olarak değişecek ilçeler; Kadıköy, Beşiktaş, Adalar, Şişli, Sarıyer, Ataşehir, Kartal. Şüpheli olan; Avcılar, Bakırköy ve Silivri belediye başkanları tekrar aday olabilir mi, sorusunun yanıtı ise Bakırköy dışında yanıtım hayırdır.

Başkanlık yüzde 65, mecliste yüzde 70 
Çatalca, Bakırköy, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Maltepe belediye başkanlarının ise yoluna kesin olarak devam edeceğini düşünüyorum. 
CHP’nin İstanbul tarihinde ilk defa 14 belediye başkanının 9'unu değiştireceği görülüyor. Bu oran yüzde 65 demek. Bu CHP için çok büyük bir değişim demek. Meclis üyelerinin ise yüzde 70 ile 80 arasında değişeceğini öngörebilirim.
Özellikle Çatalca ve Büyükçekmece'de meclis üyesi sayısı kadar belediye meclis üyeliği müracaatı yapılması ise oldukça ilginç. 
****
Büyükçekmece ve Beylikdüzü'nde belediye başkan aday adaylığı için mevcut belediye başkanları İmamoğlu ve Akgün dışında müracaat eden dün itibarıyla olmamış.
Bu şunu gösteriyor. İmamoğlu ve Akgün kesinlikle aday. Beylikdüzü'nde siyaset yapan ve ilçe dışından aday olabileceğini düşünen, hiç kimse önceki seçim dönemlerinde olduğu gibi aday adaylığı müracaatında bulunmadı.
Çatalca'da hiç şansı olmayan Av. Kerem Ozan Girgin ve iki dönemdir adaylık müracaatında bulunan Taşkan Uysal dışında da müracaat eden yok. Durusu eski Belediye Başkanı Engin Akman'ın Cem Kara'ya destek vermesi, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Oltacı'nın ise müracaat etmemesi Cem Kara'nın tekrar aday gösterileceğini biliyorlar.

Toprak ve Işıklar aday olamaz
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Hanay Handan Toprak Benli'nin dört yıl yanında bulunmuş 2. adamı Burçin Baykal'ın istifasının Toprak için olumsuzluk olduğunu, aday olmasının ise son dört yılda yaptıklarına tabiki yapamadıklarına bakınca imkansız olduğunu görüyorum.
Düşünün 4.5 yıl beraber çalıştığı meclisten Ahmet Turan Arlı ve Erol Yılmaz'ın, yaklaşık dört yıl ilçe başkanlığı yapmış Erhan Bozan'ın ve 12 kişinin toplam 15 kişinin aday adaylık müracaatı yapması Toprak Benli'nin aday olamayacağının bir göstergesi sayıyorum.
****
Bu adaylık müracaatlarının bir kısmının meclis üyeliği pazarlığı için olduğunu bilmek için çok akıllı olmaya gerek yok. Ancak bu 15 kişinin aday olmasının anlamı, Toprak'ın başkanlığı iyi yapamadığının ve başarısız olduğuna inandıkları içindir. 
Yapılacak mülakatlarda, konuşmalarda Toprak'ın başarısız olduğu üzerine konuşmalar yapacaklar ve kendilerinin daha başarılı olacaklarına inandıklarını ifade edeceklerdir. Aynen 2014 yılında Dr. Hanay Handan Toprak Benli'nin Değirmenci karşısında aday olması ve sonrasında parti yöneticilerinin kendisiyle yaptığı mülakatlarda yaptığı ve kendisinin söylediği gibi. Anlayacağınız tarih tekerrür ediyor.
****
Dört yıla yakın ilçe başkanlığı yapan Erhan Bozan'ın bile belediye başkan aday adayı olması Toprak için büyük olumsuzluktur. Bozan'ın en güçlü belediye başkan adayı olduğunu, kendisi aday yapılmadığında Toprak'ın da aday yapılmayacağı açıktır.  

Avcılar 4.5 yıl kötü yönetildi
Kim ne derse desin. Bugün Avcılar Belediyesi kötü yönetilmektedir. 500 milyon borcu ile tam bir bataktadır. Borçlarını ödeyememekte, aldığı ve yaptığı temel hizmetleri yapmakta zorlanmakta, çalışanlarının maaşlarını gecikerek vermekte, birikmiş işçi alacakları ile İstanbul'da 1. belediye durumundadır.
Yetmez, Türkiye'nin en pahalı çöp ihalesini iki dönem gerçekleştiren, ihalesi iptal edilen ve bugün o firmaya borcu 37 milyon lira olan Avcılar Belediyesi'ni 4.5 yıldır yöneten Toprak'ın aday olması hemen hemen imkansızdır. Aday olursa da CHP'nin kazanması zordur. Çünkü Toprak aday olduğunda oy vermeyecek ciddi bir CHP'li seçmen bulunmaktadır. En başta belediyede çalışanları...

Işıklar aday olursa, CHP ortadan ikiye bölünür

Gelelim Silivri'ye... Başkan Özcan Işıklar'ın en yakın yol arkadaşı Bora Balcıoğlu, 15 yıl belediye başkanlığı yapan Selami Değirmenci, (Işıklar, Değirmenci'nin yanında 5 yıl meclis üyeliği, 5 yılda başkan yardımcılığını yaptı), 2009 yılında başkan seçildiğinde en büyük destekçisi Abdullah Yıldırım ve Kılıçdaroğlu ailesine çok yakın olan gazeteci Özgün Deniz Gündüz başkan aday adayları.
****
Düşünün iki dönem belediye meclis üyeliği yapmış, başkana en yakın meclis üyesi ve arkadaşı, dostu, birçok işi beraber yapmış Bora Balcıoğlu 38, Işıklar ise 58 yaşında...
Bora, Işıklar'dan aday olmak için izin istemiş. Rivayete göre de 'ben tekrar başkan olacam, aday olamazsın' diyen Işıklar'a rağmen Balcıoğlu aday adayı olmuş.
Balcıoğlu bile Işıklar'dan daha şanslı...

İnce'nin dünürü diye Işıklar'ı aday yapmazlar
Özcan Işıklar'ın kızı İdil Göknil Işıklar, geçen yıl Muarem İnce'nin oğlu Salih Arda İnce ile evlendi. Işıklar ve İnce dünürler. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dünür Işıklar, İnce'nin yanından ayrılmadı ve mali kampanyayı yönetti. Olağanüstü Kurultay sürecinde İnce'ye destek verdi. 
İnce'nin dünürü diye aday yapılırsa dünür dönemi başlar CHP'de. Kılıçdaroğlu, başkanlıktan ayrılsa yada kaybetse; genel başkan olana gitse dünürü için, belediye başkan adaylığı rica etse, parti ve kamuoyu nasıl tepki gösterirse Işıklar için de aynı tepki gösterilecektir.
İnce kendi derdine düşmüşken, Işıklar'ı düşüneceğini de zannetmiyorum. İnce'nin son bir kez Yalova ve Silivri için Kılıçdaroğlu'ndan özel bir talep de bulunacağını, ancak kurultay sürecinde Kılıçdaroğlu için yürüttüğü kampanyandan ve söylediklerinden dolayı da ricasının kabul edileceğini tahmin etmiyorum. 

AK Parti, CHP bölünür ve İyi Parti aday gösterirse kazanır

Ve Işıklar'ın bu sefer Silivri'yi kazanması hemen hemen imkansızdır. İyi Parti ve MHP gerçeğini bir kenara yazmak gerekiyor.  CHP yüzde 34,56, İyi Parti yüzde 10.72, HDP yüzde 10.72, AK Parti yüzde 32.96, MHP yüzde 8.29. Millet İttifakı yüzde 46.85, Cumhur İttifakı ise yüzde 42. İttifaklar aynı devam ettiğinde CHP adayının kazanması yüzde yüz gibi.  Ancak İYİ Parti aday çıkardığında CHP adayının kazanması da imkansız gibi. İYİ Parti aday çıkarsa bile, İyi Partililerden, MHP ve AK Parti'den oy alamayacak, HDP'den oy alamayacak bir CHP adayının seçim kazanması da imkansızdır. 
Bunun için en uygun isim Selami Değirmenci'dir. Ve yazın bir kenara başkan olduğu 15 yılda solun oyları düşük olmasına rağmen sağın oylarını alarak kazanmış bir Değirmenci Silivri tarihinde en yüksek oyu alarak belediye başkanı seçilecektir. 
İyi Parti çok güçlü bir aday gösterirse de aradan sıyrılarsa da şaşırmayın derim. 

Kaftancıoğlu, Kadıköy'e aday olur
CHP'nin İstanbul'da adaylarının kimler olabileceğine yönelik yazmaya devam edeceğiz. Son olarak da şunu iddialı bir şekilde yazalım. 
İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Ocak ayı içersinde bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından aranarak istifasını istenir ve Kadıköy Belediye Başkan adayı olarak gösterilirse kimsenin şaşırmasın. 
Başkan Kaftancıoğlu her ne kadar aday değilim, partimin il başkanı olarak seçimlerde partimin İstanbul'da başında olacağım desede partinin vereceği görevi ret edeceğini de düşünmüyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi