Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İslam ülkeleri neden güçsüz?

İnterneti karıştırırken buldum demirmedya.net/makale yazısı idi. 22 islam     ülkesini kapsayan Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) hayata geçirilmesi için düğmeye basıldı. İslam ülkelerinde yaşananların neden hiçbir Hristiyan ülkesinde yaşanmadığını merak ediyordum. Pakistanlı araştırmacı Yazar Dr.Faruk Saleem, İslam ülkeleriyle Hristiyan ülkelerini kıyaslayan bir araştırma yapmış. Araştırma, pek de farkında     olmadığımız o çarpıcı gerçekleri bir tokat gibi     vuruyor yüzümüze.
Evet, Saleem'in araştırmasına göre, gezegenimizde yaklaşık 1.4 milyar Müslüman yaşamaktadır. Yani, toplam dünya nüfusu içinde her beş kişiden biri Müslüman'dır. Her bir Hindu'ya iki Müslüman düşmektedir, her bir Budist'e karşılık iki Müslüman vardır ve her bir Yahudi'ye karşılık 100 adet Müslüman bulunmaktadır. Müslümanların bu kadar kalabalığa rağmen neden güçsüz olduklarını hiç merak ettiniz mi? Kudüs'te minicik ülke İsrail'e karşı çıkamıyoruz. 
Nedeni şudur; İslam Konferansı Örgütü'nün (OIC) 57 üyesi vardır ve ülkelerin tümünde 500 adet üniversite bulunmaktadır. Üniversite başına 3 milyon Müslüman düşmektedir. Oysa sadece ABD'de 5 bin 758 üniversite vardır. 2004 yılında Shanghai Jiao Tong Üniversitesi Dünya Üniversitelerinin Akademik Değer Listesi hazırlamış ve ilginçtir ki Müslüman çoğunluğa sahip ülkelerin hiçbirinden ilk 500 e giren üniversite yoktur. UNDP tarafından toplanan verilere göre Hristiyan dünyasında okuma-yazma bilenlerin oranı neredeyse yüzde 90. Bunlardan 15 Hıristiyan çoğunluğa sahip ülkede okuma- yazma oranı yüzde 100'dür.     Müslüman dünyasında buna çok zıt bir durum olarak bir ülkenin okuma-yazma oranı yaklaşık yüzde 40 olup, yüzde 100 okur-yazar oranına sahip bir Müslüman ülke yoktur. Hıristiyan dünyasındaki 'okur-yazar'ın yüzde 98'i ilkokulu bitirmişken, Müslüman dünyasında bu oran yüzde 50'dir. 
Hristiyan dünyadaki okur-yazarların yüzde 40'ı     üniversite mezunudur ve bu oran Müslüman     dünyasında yüzde 2'yi geçememektedir. Müslüman     çoğunluğa sahip ülkelerdeki toplam bilim adamı sayısı 230 olup her bilim adamına düşen Müslüman sayısı 1 milyon kişidir. ABD her 1 milyon Amerikalıya karşılık yaklaşık 4000 bilim adamına, Japonya 5000 bilim adamına sahiptir. Tüm Arap dünyasındaki tam-zamanlı çalışan araştırmacı sayısı 35.000 kişidir ve her bir milyon Arap nüfusa 50 teknisyen düşmektedir. (Bu sayı Hıristiyan dünyasında bir milyon kişiye 1000 teknisyendir. 
Sonuç: İslam dünyası bilgi üretebilecek kapasiteden yoksundur.1000 kişiye düşen günlük gazete sayısı ve bir milyon kişiye düşen kitap çeşidi bilginin toplum içine yayılıp yayılmadığının iki önemli göstergesidir. Pakistan'da 1000 kişiye 23 günlük gazete düşerken bu sayı Singapur'da 360 dır. İngiltere'de her 1000 stant için 2000 çeşit kitap bulunurken, Mısır'da kitap çeşiti 20' dir.
Sonuç: İslam dünyası bilgi yayılmasını     gerçekleştirmekte başarısızdır.
Din eksenli çağdışı eğitim: Bu Türkiye'de de uygulanmaktadır. Petrol zengini Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Kuveyt ve Katar hep birlikte 500 milyar dolarlık mal ve hizmet üretmektedir ve bunların çoğu petroldür. Mal ve hizmet üretimi İspanya'da 1 trilyon doların üzerindedir. Katolik Polonya 489 milyar dolarlık mal ve hizmet üretimi gerçekleştirmektedir. Budist Tayland bile tek başına 545 trilyon dolar değerinde mal ve hizmet üretimi yapmaktadır. O halde İslam Ülkeleri (Müslümanlar) neden bu kadar güçsüzdür.?
Cevap: Eğitim yoksunluğu. Tam anlamıyla söylersek kaliteli eğitim yoksunluğu. Çok kesin biçimde söylersek akılcı olmayan, din eksenli ve çağdışı eğitim. Bir gerçeğin daha altını çizelim.Türkiye'de bir İslam ülkesi...
Yoksulluk=Cehalet Dünyada okuma-yazma oranının en yüksek olduğu ülkelere bakalım.. Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, Japonya, Lüksenburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç, İsviçre ve İngiltere.
Aralarında var mı bir İslam ülkesi? Bu ülkelerinde tamamında okuma-yazma oranı yüzde 99.9... Okuma-yazma oranının en düşük olduğu bölgeler Afrika, Batı ve Kuzey Asya ile Arap Coğrafyası. Okuma-yazma oranının en düşük olduğu ülke ise Afrika'da bir İslam ülkesi olan Çad. 
Araştırmalar cehaletin, yoksullukla paralel gittiğini gösteriyor. Önümüzdeki ay okullar açılıyor. Gönüllü eğitim veren bizlere bakalım okullar kapılarını açacaklar mı? Biz çalışmaya devam edeceğiz. 
Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi