Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

İslam ve ağaçlar

Sevgili Okuyucular, bu yıl görülmemiş sıklıkta yaşadığımız orman yangınları, madencilerin kesip doğradığı ağaçlar beni bu konuya yönlendirdi. İkinci haftadır "Dinler Ve Ağaçlar" konusunu inceliyoruz. Arapça kuranı okuyamasam da araştırmalar ile konu hakkında bilgiler buldum.

Sizlere sunuyorum. Kuran'da ağaçlara ve yeşil bitkilere çok önem verilir. Gökten indirilen suyla, çeşit çeşit bitkiler yaratıldığı, bitkilerden yeşillikler çıktığı, tomurcuklanma, meyveler, salkımlar, bol meyveli zeytin ve hurma ağaçları, üzüm bahçeleri, narlar ve ekinler yaratıldığı (En'Am 99) açıklanır.

Bu ayetler arasında, Bakara 266, En'am 39-41-141, Rad 4, Nahl 1-67, Isra 91, Kehf 32, Meryem 23-25, Ta-Ha 71, MÜ'minün 19-20, Şuara 148, Yasin 34-39, Kaf 10, Kamer 20, Rahman 11-68, Haşr 5, Hakka 7, Abese 29, Nur 35, Tin 1, flora sembolizması açısından önemlidir. İslamiyet'te, ünlü bey'at olayının Kiraz Ağacı altında gerçekleştirildiği söylencesi vardır. Hz. Muhammet'in şartlarını ve ilkelerini kabul edenler, bu ağacın altında oturan Hz. Muhammet'in elinin üzerine kendi ellerini koyarak bey'at (bi'at) etmişlerdir.

İlk Bi'at 621'de Akabe'de, ikinci Bi'at 622'de Mus'ab'da olmuştur. Hurma, Arabistan yarımadasında çok değerli bir meyve olduğundan, İslamiyet teki yeri önemlidir. Hz. Muhammet'in "Ağaçlardan yaprağı dökülmeyen, tıpkı bir Müslüman gibi, bir ağaç vardır ki, hurmadır." Hadisi ünlüdür. Yine Kuran'da (Meryem, 23-25), Hz. İsa'ya hamile Hz. Meryem'in doğum sancısı başlayınca bir hurma ağacının altına gittiği ve ağacın taze hurma verdiği açıklanır.

Süleyman Çelebi'nin Mevlit'inde Hz. Peygamber'in mucizelerinin anlatıldığı bölümde: Dikti hurmayı hem ol şah-ı cihan Diktiği saat yemiş verdi heman Dizesiyle, hurmanın benzer özelliği tekrarlanır. Sonuç olarak anlatmaya çalıştığım şey ağacın ve yeşilin kutsal olduğu, insan yaşamının olmazsa olmazı olduğu, bu sebeple korumamız gerektiğini vurgulamaktı.

İslam dininde ağaç kutsal bir anlam taşımış; ağaç yetiştirmek, kitap yazmak ve çocuk büyütmek kadar önemli sayılmıştır. Tanrıma şükür İstanbul Beşiktaş, İTÜ Ayazağa Kampusü, Beykoz, Kayışdağ ve Büyükçekmece'de Belediyemizin tahsis ettiği yerde ücretsiz temin ettiğim Büyükçekmece Tüyap çıkışında 4000 fidan dikiminde BEKO'dan Hüseyin Hamarat kardeşimin haftalarca işçi desteği verdiği ağaçlar ile şahsımın hiçbir yerden maddi destek almadan dikimini yaptığım fidanlar 7.700'ü geçti. Son yıllarda da Makine Mühendisleri odasına ağaç dikmeleri için belediyemizden yer temin ederek ağaçlandırma çalışmalarına desteğimi sürdürüyorum. Tüm insanlarımızın da bu mutluluğa erişmesini dilerim.

Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi