İstanbul adaylarında neye dikkat edilmeli?

Bu yazımı partiler, özellikle de Cumhuriyet Halk Partililer okumalı, hatta rehber olarak değerlendirmelidir.
Bilindiği gibi İstanbul da İstanbullu yok denecek kadar az kalmıştır. İstanbullu olanlar ise sadece Kadıköy de kendini ifada edebilmektedirler.
Bilinen gerçek ise İstanbul’un kozmopolik bir il olması nedeniyle tüm Türkiye ortalamasını göstermesidir. Bu bakımdan seçimlerde İstanbul’u alan Türkiye’yi de almaktadır.
Bu anlamda partiler gerek büyükşehir gerekse ilçe adaylarını belirlerken nüfus yoğunluğunu dikkate alması gerekir.
Yerel seçimlerde partiler genel seçimlerde aldığı oyun çok altına ya da üzerine çıkmaktadır. Bu doğaldır. Çünkü yerel seçimlerde partiden çok hemşehricilik ön plana         çıkmaktadır.
Bu açıdan İstanbul nüfusuna baktığımızda en çok Sivaslı onu takiben de Karadeniz bölgesinde olan, Kastamonu, Giresun, Ordu, Tokat, Samsun, Trabzon, Sinop, Rize illeri ilk sıralarda yer almaktadır. Devamında ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri gelmektedir.
Bunlarda nüfus yoğunluğu sırasına göre Malatya, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Siirt, Mardin, Bitlis Diyarbakır, Adıyaman, Van, Ağrı, Elazığ, Muş, Batman, Şanlıurfa ve diğer iller gelmektedir.
Bu illerden İstanbul da, bu bölge ve illerden olanların toplam nüfusları, Karadeniz Bölgesi illerinin toplamı 4milyon 500bin. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin nüfusu ise 4 milyon civarındadır.
Bu üç bölgenin İstanbul’daki nüfus oranı toplam nüfusun yarısından fazladır. İstanbul’un ilçe nüfuslarına baktığımızda yoğunluk itibariyle dağılım şöyledir.
Esenyurt’ta - Karslı, Küçükçekmece de - Tokatlı, Bağcılar da - Sivaslı, Ümraniye de- Ordulu, Pendik’te - Erzurumlu, Bahçelievler de - Sivaslı, Gaziosmanpaşa da – Sivaslı, Maltepe – Rizeli, Kartal da – Erzincanlı, Esenler-Malatyalı, Kağıthane – Sivaslı, Avcılar – Tokatlı, Ataşehir - Tunceli, Fatih – Siirtli, Sultangazi – Adıyamanlı, Kadıköy – İstanbullu, Eyüp Sultan – Giresunlu, Sancaktepe,- Tokatlı, Sarıyer – Sivas- Giresunlu, Sultanbeyli – Erzurumlu, Beylikdüzü – Sivaslı, Güngören –Trabzonlu, Zeytinburnu –Giresun, Bayrampaşa –Kastamonulu, Şişli – Sivaslı, Beykoz – Giresunlu, Arnavutköy – Erzurumlu, Tuzla – Erzurumlu, Çekmeköy – Rizeli, Beyoğlu – Giresunlu, Büyükçekmece – Ardahanlı, Bakırköy – Malatyalı, Beşiktaş – Sivaslı, Silivri – Tokatlı, Çatalca – Gaziantep, Şile – Kocaeli ve Adalar da – Erzincanlılar birinci sıradadır.
Aday tayininde AKP, biat ve emir komuta zincirine bağlı olarak Reis ne derse kimi gösterirse kimse ses çıkarmaz ve o kişi aday olur. MHP ve İYİ Parti'de de durum farklı değildir, HDP ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu da etkin olduğu için, orada da parti yönetimi kimi gösterirse o kişi aday olur ve hiçbir tartışma ve itiraz olmaz.
Cumhuriyet Halk Partisi demokratik kurulları uygulayan zaman zaman öp seçim yapan bir parti olduğu için onların bu nüfus yapısına dikkat etmesi gerekir diye         düşünüyorum.
İlla en çok nüfus şuralı, buralı denilmesine gerek yok ama, seçmenlerin hemşericiliğe önem verdiğini yaşamış biri olarak         biliyorum.
2009 seçimlerinde Beyoğlu’nda ben CHP’nin adayı iken yine Alucralı olan Mustafa Yelek SP den aday olmuştu. SP kuruluşundan bu yana Beyoğlu’n da 3 bin oyu geçmezken o seçimde 16 bin oy almış ve malum ben de Türkiye’nin ilk trafo ve kedi mağduru olarak gece yarısı operasyonu ile tüm itirazlarımıza rağmen kazandığımız seçim elimizden alınmıştı.
O zamandan bu yana CHP orada hiç öne geçemedi. Bu nedenle hemşericiliğin önemli olduğuna inanıyorum. Şimdi de, “Rövanş için aday olmalısın” denilmesine karşılık, çıkayım mı, çıkmayayım mı ikileminde görüşmelerimi sürdürüyorum.
Adaylarda ne aranmalıdır?
Halkımızın politikacılardan çok şey beklemediğini biliyorum. İstedikleri, kendilerinin adam yerine konulması ve sayılması en başta geliyor.
Seçmen adaya inanmalı ve güvenmelidir. Seçmen haklarının korunacağını,  “Öteki,  beriki” denilmeden, Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Alevi, Sünni ve bunlar gibi alt kimliğe değişik inançlara bakılmadan, “O partiye bu partiye oy verdi” denilmeden kendilerine hizmet verileceğini, Bu bizim ağabeyimiz, arkadaşımız” denilebilecek hakem niteliğinde olan bir aday istiyor.
Önemli bir şey daha var. Her ilçede birden çok aday adayı olduğuna göre, bunların birisi aday gösterilecektir. Diğerleri ise gösterilen aday etrafında toplanıp kendileri aday gösterilmiş gibi çalışırlarsa başarıya ulaşılır.
Böylece İstanbul da alınır Türkiye de…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi