15 Temmuz şehitlerinin kıyafetleri İstanbul Havalimanı'nda sergilendi

15 Temmuz şehitlerinin kıyafetleri İstanbul Havalimanı'nda sergilendi
15 Temmuz 2016 yılında darbe girişiminde şehit olanların o gün üstlerinde bulunan kıyafetleri İstanbul Havalimanı'nda sergilendi. Sergide Fenerbahçe formasından motosiklet kaskına kadar 10 şehidin kıyafeti yer aldı.

15 Temmuz 2016 yılında darbe girişiminde şehit olan Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip'in aralarında bulunduğu 10 şehidin o gün giydiği kıyafetlerinin yer aldığı sergi İstanbul Havalimanı'nda açıldı. Sergi açılışına İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, İstanbul Havalimanı İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, 15 Temmuz Derneği Vakfı Başkanı İsmail Hakkı Turunç, İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürü Hüseyin Ağca ve diğer yetkililer katıldı.  İGA ve 15 Temmuz Derneği Vakfı'nın ortak girişimleri sonucu oluşturulan sergiyi yolcular 20 Temmuz tarihine kadar ziyaret edebilecek. Ayrıca, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi de Türk bayrağının renkleriyle aydınlatılacak.

O ruh yeniden canlandı

Törende konuşan İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet İlker Haktankaçmaz, "O hain darbe girişiminin yaşandığı gecede bu millet Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu liderlik başta olmak üzere kahramanlığı ve ruhu yeniden canlandırdı. O birlik beraberlik ruhuyla tankların altına yatmaktan tutun da o kahramanlıklar sayesinde bu ülkede bu topraklarda yaşayabiliyoruz" dedi.

15 temmuz

Demokrasi nöbeti tuttuk

İstanbul Havalimanı İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, "2016 yılında ülkemiz cumhuriyet tarihindeki en karanlık gecelerden birini yaşadı. Hain darbe girişimi çok büyük bir ihanet. Biz tarihimizde hiçbir zaman böyle bir şeyi yaşamadık. Yaşadıklarımız halen hafızalarımızda çok taze. 2015 yılında inşaatı başlayan havalimanımızın 15 Temmuz ve 16 Temmuz haricinde çalışmaları hiçbir zaman durmadı. Çalışanlarımı bu hainliğin yapıldığı günlerde darbe girişimini engellemek ve demokrasi nöbetine destek vermek için sokaklardaydı" diye konuştu.

15 temmuz

Bu ülke bize emanet

15 Temmuz Derneği Vakfı Başkanı İsmail Hakkı Turunç ise şunları söyledi: "Bu duruşu hep beraber ortaya koyduk. Kimse darbecilere alkış tutmadı. Bu ülke bize emanet olarak bırakıldı. Bu topraklar emanet olarak bırakıldı. Bu emaneti bırakan insanlarda bir bedel ödeyerek bu emaneti bıraktı. Bizden sonraki kuşaklara bu emaneti daha güçlendirerek bırakmak istiyoruz. Bu tarihi sorumluluk. Bunun bilincinde olan Cumhurbaşkanımız ve milletimiz tankların topların tüfeklerin uçakların karşısına gönlünde vatan sevgisiyle çıktılar."

15 temmuz

Halka ateş açtılar

15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının güvenli bir şekilde Atatürk Havalimanı'na inmesini sağlayan kule şefi Enver Yavuz, o gece yaşananları anlattı. Yavuz, "O gece darbeci askerler apronda halka ateş açtı. Çok şehidimiz oldu" dedi.

15 Temmuz 2016'da darbeci askerler tarafından Atatürk Havalimanı girişleri tanklarla kapatılmış, kule ise askerler tarafından ele geçirilmişti. O gece hava trafik güvenliğini sağlayan Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi Kule şefi Enver Yavuz, kulede olanları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan TC-ATA uçağının Atatürk Havalimanı'na inişinin ardından yaşananları anlattı.

Albak kuleye geldi

15 Temmuz günü darbeci askerler tarafından ele geçirilen kulede o gece şef olarak görev yapan Enver Yavuz, "O gece ekipçe burada çalışmaktaydık. Saat 21.30 gibi sosyal medyadan bazı söylentiler duymuştuk ama tabi biz buna ihtimal vermedik. Saat 23.30 gibi iki polis eşliğinde 7-8 askerin kuleye geldiğini gördük. Askerlerin başında olan Albay, ülkenin huzur ve selameti ordunun göreve el koyduğunu söyledi. Artık sizin göreviniz bitti kalkışları durdurun diye bir talimat verdi. Tabi bu sırada Albay sürekli telefonla konuşuyordu. Bazı bilmediğimiz şeyler vardı. Biz de o sırada kalkışlara devam ettik. Albay, 15-20 dakika kadar burada kaldıktan sonra başka bir grup asker geldi. Bir binbaşı ve birkaç asker vardı. Bu sırada Albay ve yanındakiler kuleyi terk etti. Saat 01.00'a kadar bu olay böyle devam etti" dedi.

02:10'da kule kurtuldu

Halkın bu sırada Atatürk Havalimanı ana nizamiye kapısına geldiğini hatırlatan Kule Şefi Enver Yavuz, "Halk, ana nizamiye kapısından tankları geçerek kulenin önünde toplanmaya başladılar. Bir kısım halk iç hatlar geçip apronda bulunan eski kuleye doğru ilerledi. Saat 01.30 gibi halk ile birlikte özel harekat polisleri de kuleye geldi. Biz üst kattaydık ama askerlere teslim olmaları için ciddi bir pazarlık başlamıştı. Biz sadece seslerini duyabiliyorduk. Saat 02.10'da polis, askerleri tamamen kontrol altına aldı ve kuleyi kurtarmış oldu." diye konuştu.

Sivil kıyafet giydirdiler

Saat 02.40 sıralarında yaklaşma kontrolden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının Atatürk Havalimanı'na ineceği bilgisini aldıklarını ifade eden Yavuz konuşmasına şöyle devam etti:
"O sırada apronda gezinmekte ve eski kuleye giden halk vardı. Bu sırada halkın arasından geçen askeri araç ateş açtı ve maalesef orada şehitlerimiz oldu. Daha sonra halk kulenin kurtarıldığını öğrenince apronu terk etmeye başladı. Saat 03.18'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağı 35 sol pistine indi. Tabi ki, Cumhurbaşkanımızın inişinden sonra askeri jetler geldi ve yüksek hızlara çıkarak ses bombaları yapmaya başladı. Bir saat geçtikten sonra Cumhurbaşkanımızın devlet konukevinde bir konuşma yapacağı bilgisi geldi. O sırada kuleye giriş kapısında bulunan halktan dolayı askerler dışarı çıkartılamamıştı. Askerlere sivil kıyafet giydirdiler ve askerleri kuleden çıkardılar."

Bölgeyi terk ettiler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma yapacağı sırada Hava Harp Okulu'ndan iki helikopterin havalandığını ifade eden Enver Yavuz, "Biri harp okulu civarında beklerken, diğeri kuleye doğru yöneldi ve daha sonra devlet konukevine doğru gitti. Helikopterler meydan doğusu diye tabir ettiğimiz Ataköy civarı ve devlet konukevi civarında sürekli uçtu. Belli süre sonra iki helikopter askeri meydana indi. 15-20 dakika sonra helikopterler yeniden kalkarak kuleye geldiler, daha sonra da bölgeyi Yalova'ya doğru terk ettiler" şeklinde konuştu.  



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.