2 ayda 2 ihale!

2 ayda 2 ihale!
TOKİ’nin deprem bölgesinde yaptığı ihaleler tartışılmaya devam ediyor. Depremden önce 11 Ocak’ta TOKİ’den 432 milyon liralık konut ihalesi alan şirkete depremden sonra 10 Mart’ta da 791 milyon liralık ihale verildi. İki ayda 1 milyar 200 milyonluk ihale alan şirket Hatay İskenderun ve Antakya’da 956 adet konut yapacak. Şirketin sahibinin Kocaeli’nde yapılan bir ihalede resmi belgede sahtecilik yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi

ERCAN ÖZTÜRK: ÖZEL HABER - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından TOKİ’nin bölgede yaptığı ihalelere bir yenisi daha eklendi. Ankara Çankaya adresinde hizmet veren Oraka İnşaat da deprem ihalelerinden nasiplenen şanslı şirketlerden oldu. Şirket iki ay gibi kısa sürede TOKİ’den 1 milyar 200 milyonluk iki toplu konut ihalesi aldı.

Aynı şirket aldı

TOKİ, depremden bir ay önce, 11 Ocak tarihinde Antakya Aksaray Mahallesi’nde 464 konut, 24 adet dükkan yapılması işini ihaleye açtı. Açık usulle yapılan ihaleye 10 şirket teklif verdi. Tekliflerden en düşüğünü veren Oraka İnşaat’la TOKİ arasında 432 milyon 700 bin liraya sözleşme yapıldı. 6 Şubat’ta yaşanan depremden sonra en büyük yıkımın olduğu Hatay’da yeni yapılacak konutlar için pazarlık usulü ihaleler gerçekleştirildi. 21 B’ye göre yapılan ihaleye depremden bir ay önce ihale kazanan Oraka inşaat da davet edildi, Hatay İskenderun’da 492 konut inşaatıyla ilgili ihaleyi de aynı şirket kazandı. TOKİ ile Oraka İnşaat arasında imzalanan ihalenin bedeli ise 791 milyon 700 bin lira oldu. Ankara’daki şanslı şirket böylece hem İskenderun hem de Antakya’daki konutları 1 milyar 200 milyon liraya yapacak.

Dava açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu Kent Konut İnşaat A.Ş.’nin yaptırdığı Yıldız Konutları'nın ihalesinde resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve dolandırıcılık iddiasıyla, aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı ve Kent Konut yöneticilerinin de bulunduğu 19 kişi hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Oraka İnşaat'ın sahibinin de aynı davada yargılandığı öğrenildi.


AL GÜLÜM VER GÜLÜM

Kent Konut’un, Kocaeli Akarca bölgesinde yaptırdığı Yıldız Konutları ihalesi 28 Şubat 2011 tarihinde yapılmış ve ihaleyi en düşük teklifin sahibi Haldız İnşaat, 74 milyon 200 bin lira ile kazanmıştı. Ancak ikinci en düşük teklifin sahibi Ankaralı Oraka İnşaat, Haldız İnşaat'ın teklifini aşırı düşük bularak Kamu İhale Kurumu'na şikayette bulundu. Kurum da Oraka İnşaat'ı haklı bulmuş, ihaleyi Haldız İnşaat'tan alarak 88 milyon 865 bin lira teklif veren Oraka İnşaat'a verdi. İhaleyi alan Oraka İnşaat, Kent Konut'la sözleşmeyi imzaladıktan hemen sonra sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Yıldız Konutları'nın inşaat işini teklif ettiği 88 milyon 865 bin liralık bedel üzerinden Haldız İnşaat'a devretti. Savcılık bu sözleşmenin üzerine harekete geçti. Teknik takip sonrası belediye yöneticileriyle inşaat firma yetkilileri gözaltına alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.