34. Uluslararası Şile Bezi Festivali başladı

34. Uluslararası Şile Bezi Festivali başladı
Şile Belediyesi tarafından bu yıl 34.'sü düzenlenen Uluslararası Şile Bezi kültür ve sanat şenliği Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle kapılarını açtı.

Şile Bezinin geçmişten günümüze yaşatılması için el emeği göz nuru motiflerin yaşatılması için son 3,5 yıldır düzenlenen festivalin 34.'sü başladı.

34. Uluslararası Şile Bezi kültür ve sanat şenliği, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın girişimleriyle Sanayi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle İlçede kurulan Şile Bezi Kollektif Tasarım Merkezinde eğitim gören Şileli Kadınlara verilen sertifika töreni ve renkli görüntülerin sergilendiği muhteşem kortej yürüyüşüyle başladı.

Festival ile ilgili konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı şunları söyledi:

“Uluslararası Şile Bezi Festival’imizde bu yıl da aynı heyecan ve coşkuyla siz kıymetli hemşehrilerimizle bir araya gelecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şile’nin dünyaya mal olmuş bu önemli kültürel mirasını korumaya, Şile Bezi’nin adını geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gür bir sesle tüm dünyaya duyurmaya kararlıyız.

Adına armağan ettiğimiz ve bu yıl 34.’sünü düzenlenen festival programımızla, yüzyıllardır süregelen tarihiyle, kültür ve değerlerin yok olmaya başladığı günümüz yeni dünyasında, varlığını devam ettirebilen el emeği, coğrafi işaretiyle gururlandığımız Şile Bezimizi yeniden keşfetme ve tanıtma imkanı bulacağız. Festival boyunca Türkiye’nin önde gelen sanatçılarını ilçemizde ağırlamanın da mutluluğunu yaşıyoruz.

Şile Bezi Kültür ve Festivali, 1984 yılından bu yana devam eden İstanbul’un en kadim festivallerinden biridir. Geçmişten bugüne süregelen bu önemli organizasyona ev sahipliği yapmaktan her zaman gurur duyuyoruz. Yerleşik köy hayatının devam ettiği kırsal mahalleleri, doğal güzellikleri, kültürel değerleri, tarihi dokusu, denizcilik kültürü ve coğrafi işaretli ürünleriyle güzel Şile’miz İstanbul’un parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. Şile’mizi hak ettiği mertebeye taşımak, kültürel mirasını korumak öte yandan Şile’mizin öyküsünü, sanat anlayışını ve el becerisini yansıtan, değerli bir miras olan Şile Bezi’ni en iyi şekilde tanıtabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Dokunduğunuz her parçası geçmişten günümüze tarih kokan, Şileli kadınlarımızın ellerinde nesilden nesile aktarılan bir sanattır Şile Bezi… Her biri farklı bir hikaye barındıran 200’ü aşkın motifiyle, kadınlarımızın ruhunu ve el emeğini yansıtan Şile Bezi’ni korumak, kültürüne sahip çıkmak ve hak ettiği seviyeye çıkarmak için yeni üretim tesisi yani fabrikası kuruldu kısa zamanda hayata geçecek, yeni dokumacılarımızı ve tasarımcılarımızı yetiştiriyoruz. Şile Bezi özelinde geliştirdiğimiz projelerimizle, bu önemli kültürel mirasın yaşatılabilmesi adına üzerimize düşen her ne var ise yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Kortejde renkli görüntüler

Konuşmaların ardından Şileli kadınlara sertifikaları verildi ardından Festival kortejine Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Müşerref Pervin Tuba Durgut Şengül Karslı,İlçe Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya,Garnizon Komutanı Hava Svn Albay Mehmet Sutaşır ve kamu kurum amirlerinin yanı sıra STK temsilcileri ve yoğun vatandaş katılımıyla İlmek ilmek dokunan, tarih içerisinde yörenin en büyük kültürel mirası olmuş Şile Bezi için İstanbul’unun en renkli, en köklü festivallerinden olan 34. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kortej yürüyüşünde , Türkiye’nin farklı yörelerinden esintiler eşliğinde renkli görüntülerin sergilendiği bir kortej gerçekleşti.

Emre Altuğ sahneye çıktı

Kortej yürüyüşünün ardından etkinlik alanında ünlü sanatçı Emre Altuğ konseri gerçekleşti. Altuğ kendi şarkılarının yanında geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Türk Rock Müziğinin usta besteci ve yorumcusu Erkin Koray’ı da anarak kendisine ait eserleri okudu. Yoğun katılımın olduğu konser geç saatlere kadar sürdü.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.