8. en büyük ölüm nedeni

8. en büyük ölüm nedeni
İYİ Parti İBB Meclis Üyesi ve KTYG Genel Başkan Vekili Dr. Suat Sarı, Trafik Haftası dolayısıyla önemli veriler paylaştı. Trafik kazalarının her yıl 1 milyon 300 binden fazla insanın ölümüne ve 50 milyon insanın yaralanmasına neden olduğunu belirten Sarı, "Küresel ölçekte ölüm sebepleri arasında 8'inci sırada trafik kazaları var. Tafik güvenliği sorunu, küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir" diye konuştu

İYİ Parti İBB Meclis Üyesi ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) Genel Başkan Vekili Dr. Suat Sarı, Trafik Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) verilerine göre her yıl dünyada 1 milyon 300 binden fazla insanın ölümü ve 50 milyon insanın yaralanmasına neden olan trafik güvenliği sorunu, küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir" diyen Sarı, "Derneğimiz, Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) olarak 2007 yılından beri, ilköğretim okullarında ve liselerde dernek öğretmenlerimizle, MEB ile proje bazında Trafik Güvenliği hakkında gönüllü olarak dersler vermeye devam ediyoruz. 0-14 yaş çocuk ölümleri toplam ölümlerin yüzde 16'sıdır. Günlük ölüm sayımız ortalama 20 kişi ile devam etmektedir.Yaralı sayımızda 307 bin olup bunların da yaklaşık yüzde 10'nu geçici veya daimi sakatlıkla ağır bir mağduriyet yaşamaktadır" ifadelerini kullandı.

60 milyar TL maliyet
Trafik kazalarının küresel ölçekte ölüm sebepleri arasında 8'inci sırada olduğunu açıklayan Dr. Suat Sarı, "5-29 yaş aralığındaki kişilerin ölüm sebepleri arasında ise 1'inci sıradadır. 2019'da meydana gelen kazaların ülkemize ekonomik maliyeti uzmanlarca 60 milyar TL olarak hesaplanmıştır. Bu rakkam aynı zamanda Türkiye’deki israf ekonomisinin argümanlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Kazalar sadece ulaşım sorunu olmayıp halk sağlığının ana problemlerindendir. Söz konusu kazalar her yıl binlerce insanımızın ölümüne, sakat kalmasına ve yüz binlercesinin de yaralanmasına neden olmaktadır" açıklamasında bulundu.

Herkesi olumsuz etkiliyor
Trafik kazalarının sadece kazaya karışanları sağlık ve yaşamını olumsuz yönde etkilemediğini dile getiren Sarı, "Yaralı ve ölü yakınlarının da sağlıkları ve yaşamlarına büyük zararlar verdiği kuşkusuzdur. Kazaların azaltılmasında "denetim", "toplumsal farkındalık" ve "eğitim" en önemli argümanlardandır. Yol, sürücü, yolcu, yaya güvenliğiyle ilgili , ülkeler tarafından yapılan uygulamalar, toplumların sosyal yaşamları ve genel kültürleriyle çok yakından ilgilidir. Ülkeyi yönetenlerin trafik güvenliği hakkındaki öncelikleri ve halk sağlığını tehdit eden bu durumu önemseme dereceleri trafik kazalarının önlenmesinde o derece etkili olabilmektedir. Toplumun da sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla süregelen bu kazaları engelleyecek sistemleri kurmaya doğru bir gelişim içinde olmaları gerekmektedir" önerilerinde bulundu.

Uzman STK'lar zaruridir
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG) Genel Başkan Vekili Dr. Suat Sarı, açıklamasının sonunda, "Trafikde kazaları azaltmak, toplumun desteği ve katkısı olmadan mümkün olamamaktadır" ifadelerini kullanarak, "AB üyesi ülkelerde trafik kazaları ülke parlementolarında sorgulanan en önemli konulardan biridir. Geldiğimiz durum ve uygulanan metodoloji, trafik güvenliği hakkında daha proaktif kararlar alınmasını gerektirmektedir. İskandinav ülkelerinde trafikte sıfır ölüm projeleri gibi hedefler belirlenip bu alanda uzman Sivil Toplum Örgütleri desteklenmesini talep etmekteyiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.